of 59761 LinkedIn

Loon van de angst

‘Ik stond vanmorgen op de tramhalte, staat daar…’ Met zijn uitgestreken smoelwerk begint Herman Koch in Debiteuren/Crediteuren steevast zijn dagelijkse mop te vertellen aan Kees Prins. Je weet als kijker dat het niet waar is, maar je krijgt meteen beeld bij het ongelooflijke verhaal dat volgt. De heren van Jiskefet hebben maar één doel: de lach. 

Ik moest onwillekeurig aan de hilarische scenes denken bij het zien van de vele malen herhaalde opnames van Halbe Zijlstra die als (toen nog) fractievoorzitter van de VVD een zaaltje partijgenoten toespreekt met de woorden: ‘Ik was in de datsja van Vladimir Poetin….’ Het grote verschil met de kantoorhumor van Jiskefet was dat die paar beeldvormende woorden van Zijlstra niet de opmaat tot een goeie grap vormden. Nee, hij gebruikte ‘zijn’ stoere verhaal vooral voor het aanjagen van de angst, in dit geval die voor een verdere Russische opmars.

Politici bedienen zich graag van beeldspraak om de kiezer duidelijk te maken hoe ernstig en angstaanjagend een situatie is. Als tienduizenden Syriërs de bommen in hun land ontvluchten en in het veilige Westen om asiel vragen, spreken sommigen al gauw van een tsunami van moslims. Wie er gevoelig voor is, krijgt de bibbers bij zo’n beeldspraak. Wetenschappelijk is bewezen dat het werkt. Electoraal scoort het bewust inspelen op angst bij burgers. Het is net als bij reclame vooral een kwestie van het vaak herhalen van het dreigingsbeeld, want dan gaat het vertrouwd klinken. Zijlstra ging met zijn datjsa-verhaal een stap verder in het bedrijven van deze politiek van de angst.

Los van het feit dat hij nooit in dat buitenhuis was geweest, bleek ook de inhoud van zijn meermaals afgestoken verhaal van vermeende bedreiging bezijden de waarheid. De onthullingen van de Volkskrant leidden onvermijdelijk tot zijn vertrek als minister van Buitenlandse Zaken, want niet langer geloofwaardig. Dat datjsa-verhaal valt niet in de categorie overdrijven, maar in die van liegen en het verspreiden van nep-nieuws. Dat kan niet worden weggelachen. Het hoort te worden bestreden, te vuur en te zwaard.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Hans Bekkers.Van welke bron heeft u de zin: in dit geval die voor een verdere Russische opmars.? Er is geen opmars en zeker geen verdere opmars.

Ken de geschiedenis en de afspraken Reagan-Gorbatsjov en de bewijzen hiervan. In tegenstelling tot die afspraken staat de NATO nu aan de Russische grens en is Rusland omsingeld. Dit mede door EU-beleid. Door als blinde volgelingen van de leider van de NATO t.w. de VS te functioneren, gaan we handel verbieden en vallen in ons eigen mes. Niet slim.

Eens met Broadcaster over die tsunami maar het is nog erger. U schrijft enkel moslims dus werkt in een bepaalde richting. Er zijn veel Syrische christenen. Een beetje meer zorgvuldigheid kan geen kwaad zeker bij zo een gevoelig onderwerp.
Door john mauldin (-pensioenspecialist-) op
"Dat kan niet worden weggelachen. Het hoort te worden bestreden, te vuur en te zwaard."
Echt? Weinig inspiratie voor de wekelijkse column Hans?
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Eens met het verhaal over Halbe Zijlstra maar de vergelijking met de overigens onsmakelijke opmerking over een Tsunami van mensen gaat mank.
We leven in een volkomen verdeeld land en zullen alle zeilen moeten bij zetten om met alle mensen in dit weer een beetje door één deur te kunnen. Of je dat nu rechtvaardig vindt of niet, dat is al moeilijk genoeg zonder dat er steeds weer nieuwe vluchtelingen bij komen. Het draagvlak voor die opvang lijkt zo langzamerhand ook weg.