of 59281 LinkedIn

Lokale helden

Tal van lokale bestuurders maken zich zorgen over hoe voldoende mensen op de kandidatenlijsten te krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er zullen zo’n kleine 9000 mensen bereid moeten zijn om zich een stevig aantal uren per week in te zetten tegen een vergoeding waar de gemiddelde schoonmaakster haar neus voor zou optrekken. 

De belangstelling om raadslid te worden is tanende, en dat is niet echt verwonderlijk. Wel verwonderlijk is het dat de raden nog altijd gevuld zijn met enthousiaste mensen die de burgerdemocratie op hun schouders dragen. Terwijl ze daar lang niet altijd de waardering voor ontvangen die ze verdienen. Dat was bijvoorbeeld te zien bij het verzet tegen de opvanglocaties voor asielzoekers. Protesterende inwoners bleken de raadsleden niet te zien als hun eigen vertegenwoordigers die zich inzetten voor hun belangen, maar als deel van een bestuurlijk apparaat dat zich weinig aantrekt van de mening van de burger.

De burger voelt zich niet vertegenwoordigt door de lokale politiek, heet het dan. De vraag is hoe veel van die mensen zich al op een andere wijze bij de lokale politiek hadden gemeld om hun grieven kenbaar te maken, bijvoorbeeld bij het raadslid op wij zij bij vorige verkiezingen hebben gestemd. Om te laten zien dat het lokale bestuur de burger serieus neemt, worden nieuwe vormen van democratie in het leven geroepen.

Allerhande burgerinitiatieven worden omarmd en manieren worden uitgeprobeerd om burgers meer directe invloed te geven op het beleid. Dat daarmee de rol van het raadslid feitelijk wordt gemarginaliseerd en de functie van het raadslid als vertegenwoordiger van de burger wordt uitgehold, wordt over het hoofd gezien dan wel voor lief genomen. Willen we bij de raadsverkiezingen voldoende idealistische mensen bereid vinden om in de raadszaal plaats te nemen, dan is herwaardering van de rol van het raadslid noodzakelijk.

Landelijke politici kunnen daartoe bijdragen door niet te pas en te onpas een rol voor de camera’s op te eisen, maar het podium aan lokale politieke vertegenwoordigers te gunnen. En raadsleden zelf kunnen daartoe bijdragen door niet over zich heen te laten lopen en te laten zien wie ze werkelijk zijn: de vertegenwoordigers van de eerste overheid, de helden van onze lokale lekendemocratie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bruijn op
Auteur lijkt geen idee te hebben wat een schoonmaker verdiend. Wat een denigrerende opmerking zeg. Bovendien is het ook aan gemeenteraadsleden zelf om zich niet te distantieren van de mensen en zijn oor ten luisteren legt in de buurten en straten. Burgerparticipatie is helemaal geen bedreiging voor raadsleden maar een nieuw gereedschap om het volk te vertegenwoordigen.