of 64621 LinkedIn

Limburg toe aan historische breuk

Al meer dan honderd jaar is de gouverneur, zoals de commissaris der koning(in) in Limburg heet, afkomstig van een voorloper van het CDA (eerst RKSP, later KVP). Het begon in 1918 met de benoeming van de in Roermond geboren Charles Ruijs de Beerenbrouck. Maastrichtenaar Theo Bovens was welbeschouwd de elfde in rij die de functie bekleedde – een reeks die alleen in de Tweede Wereldoorlog korte tijd werd onderbroken door de katholieke NSB-gouverneur Max de Marchant et d’Ansembourg.

In feite wordt de hoogste bestuurlijke machtspositie in Limburg dus al ruim een eeuw ingenomen door iemand van een en dezelfde partij. Natuurlijk, je kunt de vele integriteitsaffaires in de zuidelijkste provincie van ons land niet enkel en alleen in de schoenen schuiven van een partij. Een aantal van die kwesties droeg immers zwaar het stempel van de VVD. Maar de christendemocraten lieten zich bepaald niet onbetuigd. Denk aan de zogeheten Sinterklaas-affaire in 2009 waarbij toenmalig CDA-gedeputeerde Herman Vrehen was betrokken, dezelfde die nu in een nieuwe integriteitsaffaire twee partijgenoten meesleepte in zijn val: de gedeputeerden Hubert Mackus en Ger Koopmans. Daarna trad het volledige college van Gedeputeerde Staten af, inclusief gouverneur Bovens.

Hoe verder? Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken stelde als eerste daad een oude rot aan als tijdelijk waarnemer: Johan Remkes, oud-minister, oud-cdk en oud-waarnemend burgemeester van Den Haag. Hij heeft als opdracht meegekregen speciaal te letten op de heersende bestuurscultuur in Limburg en zaken rond integriteit. 'Ook in Limburg leeft het besef dat je niet zo door kunt gaan, van affaire naar affaire', aldus Ollongren.

Iemand van buiten, en iemand met een andere politieke kleur. Dat zou je kunnen opvatten als een hint voor de vervolgstap: de keuze voor een opvolger van Bovens. Daar gaat uiteraard niet de minister over, dat is aan de gekozen Limburgse Statenleden.

Wie echt een breuk wil met hoe de dingen gaan, moet andere dingen doen. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’, luidt een oude tegeltjeswijsheid. Limburg, daar waar men elkaar in eigen kring graag ‘helpt’, zou zeker geholpen kunnen zijn met een keuze voor een gouverneur die zijn of haar handen vrij heeft, met iemand die geen last heeft van al te veel knellende banden, en zeker niet die met partijvrienden. Als je dan toch ergens een begin moet maken met veranderen, dan het beste bovenaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Beetje raar frame, ik dacht dat in Limburg toch massaal op lokale partijen wordt gestemd
Door anand (adviseur) op
het begint wel wat op framen te lijken.
Door Southern Comfort op
De ambtelijke en bestuurlijke corruptie die boven komt drijven zal voorlopig niet ophouden. Remkes zou nu al eens moeten aankloppen bij het OM, maar dan niet die in Limburg. Daar zitten ze immers regelmatig aan tafel met o.a. betrokken burgemeesters.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/21/herman-vreh …

Door Alberto (jurist) op
Nieuwe functie Pieter Omzigt.
Door RoGro (burger) op
Gewoon een Groninger benoemen . niet zijnde Henk Bleeker - die kunnen wel tegen een schokje....
Door Robin (influencer) op
Het zou heel goed zijn als ook die CDA-wethouder van Venray, Jan Loonen, het veld - oh, ironie - zal ruimen. Als enige grond kunnen kopen van een bevriend waterschapsbestuur en dan - stapsgewijs - er nog geld er aan over houden ook: tuig van de richel!
Door Southern Comfort op
@Bimie

Ik stel geen specifieke partij voor, het kan immers ook een partijloze kandidaat zijn. Het ligt denk ik geheel aan het karakter van de man/vrouw die het algemeen belang voorop dient te stellen en bij integriteitskwesties doortastend - en desnoods snoeihard - optreedt. En niet alleen bestuurlijk, maar ook ambtelijk.

Remkes is eigenlijk al met pensioen en hoeft niemand meer tevreden te stellen, buiten Ollengren. Niet dat zij zo doortastend is want op haar bureau liggen ook de nodige dossiers die ze al een tijd niet wil inzien.

Maar Remkens zal hier resultaat moeten boeken simpelweg omdat het anders afstraalt op Ollengren en D66. Dat is ook zijn opdracht. Of hij dat binnen een half jaar gedaan krijgt? Misschien zouden eens vanuit BZK de gemeenteraden streng moeten worden aangesproken, want die laten het qua controle van colleges bij integrteitskwesties en transparantie al jaren liggen.
Door Marquis de Canteclair (Ing) op
lijkt een nieuwe functie voor dhr Seegers
Door Bimie Janssen (Ambtenaar) op
@Southern Comfort: wat stelt u dan voor? Toch niet iemand van de PVV? Dat is interne geeneens een democratische partij en de voorman noemt de TK een schertsparlement en hij erkent de rechterlijke macht niet wanneer ze een oordeel vellen dat hem niet aanstaat. Kortom uit die hoek valt geen enkele verbetering te verwachten, laat staan een bijdrage aan een hoger democratisch gehalte.
Door Zipje (gemeenteambtenaar) op
Het is inderdaad ongezond als er iedere keer weer mensen uit hetzelfde clubje/hetzelfde kringetje worden geselecteerd. Traditioneel waren dat CDA, PvdA en VVD.
Tegenwoordig zie je steeds vaker, bijvoorbeeld bij de rechterlijke macht, aanhangers van D66 en GroenLinks. Ongezond!