of 59250 LinkedIn

Kans ruiken en grijpen

Het is volgens minister Plasterk niet normaal dat alle bestuurders ‘witte mannen in een pak’ zijn. Neem de burgemeesters. Daarvan is acht op de tien man. De strijd van Binnenlandse Zaken – voormalig minister Ter Horst voorop – om meer vrouwen benoemd te krijgen, heeft weinig zoden aan de dijk gezet. Het aandeel vrouwelijke burgemeesters komt nog steeds niet boven de 20 procent. De vraag is hoe dat komt. Is er niet genoeg vrouwelijk talent? Durven gemeenteraden er niet aan? Of is er wat anders aan de hand?

Onderzoek van Binnenlands Bestuur naar de sollicitaties op vacante burgemeestersposten in 2014 en 2015 werpt een interessant licht op de zaak. Het eerste dat opvalt, is dat veel meer mannen dan vrouwen solliciteren naar het ambt. Ze klimmen drie tot vier keer zo vaak in de pen en sturen de vruchten daarvan vol bravoure richting commissaris van de koning. Hoezeer deze ook zijn beste doet, de cdk kan niet anders dan de vertrouwenscommissie voornamelijk mannen voorschotelen. Dat vergroot de kans uiteraard niet dat de nieuwe burgemeester een vrouw wordt.

Zo ver klinkt het volstrekt logisch allemaal. Maar duiken we een laag dieper in de onderzoeksresultaten, dan stuiten we op een merkwaardig iets. Relateer je het aandeel vrouwelijke sollicitanten aan de uiteindelijke benoeming, dan blijkt namelijk dat ze het veel beter doen dan hun mannelijke concurrenten. Mannen solliciteren weliswaar drie tot vier keer zoveel, maar halen ‘slechts’ de helft meer burgemeestersposten binnen. En, minstens zo verrassend is ook het gegeven dat in gemeenten waar veel vrouwen naar de post van burgemeester solliciteren, er veel meer vrouwen worden benoemd.

Veel vertrouwenscommissies en gemeenteraden willen dus wel degelijk wat anders dan de zoveelste witte man in een pak als hun nieuwe voorzitter. Wat vooral nodig lijkt, is dat vrouwen meer ambities aan de dag leggen. Probleem is alleen dat de kweekvijver voor de functie van burgemeester – de pool van wethouders en raadsleden – voornamelijk met mannen is gevuld. Ook daar zullen vrouwen dus vaker op hun strepen moeten staan. Misschien helpt het voor het zelfvertrouwen dat ze relatief kansrijk zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Man (in wit pak) op
Je kunt burgemeesters ook kiezen, kennelijk is ons grote spreekbeurttalent en vrijdenker met beperkingen Plasterk nog niet zover.
Door Carla op
Plasterk is en man en wit.
En dan roepen dat er meer vrouwelijke bestuurders moeten komen.
Wat een druiloor is hij toch.
Door Jan (management) op
als er meer vrouwen solliciteren, worden er meer benoemd. En dat is een verrassende uitkomst.... pffff hoogwaardig onderzoek met verrassende uitkomsten inderdaad .... hahahahaha!!
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Je kunt in dit land zelfs kamervoorzitter worden als je de Nederlands taal maar beperkt beheerst dus waar gaat dit over.