of 63998 LinkedIn

It takes two to tango

‘Als je geluk hebt, mag de gemeentesecretaris over de nieuwe burgemeester adviseren en een rol hebben in de selectieprocedure. Anders moet je het er maar mee doen.’ 

Voorzitter Herke Elbers van de Vereniging van Gemeentesecretarissen legt de vinger op de zere plek in het artikel ‘Koppen van Jut’. De relatie met de burgemeester is niet de enige belangrijke relatie voor een gemeentesecretaris binnen (en buiten) het gemeentehuis, maar de vertrouwensband met de burgemeester is natuurlijk wel essentieel. Opmerkelijk in dat verband is dat bij de selectie van een nieuwe burgemeester niet standaard een rol is weggelegd voor de gemeentesecretaris. Dat zou namelijk wel een goed idee zijn.

De meeste gemeentesecretarissen vertrekken niet met een conflict en werken goed samen met de burgemeester, wethouders en de inwoners. Maar al turvend in 2018 en uit eerder onderzoek blijkt dat gemiddeld een kwart van de gemeentesecretarissen gedwongen moet vertrekken. Is het dan niet logisch dat de gemeentesecretaris en de beoogde burgemeester al tijdens de sollicitatieprocedure informeel kennismaken en inhoudelijke visies uitwisselen? Het gebeurt af en toe op informele basis, maar te weinig, terwijl een goede match tussen die twee voor een goed functionerende gemeente en gemeentelijke organisatie erg belangrijk is. Als burgemeesters wel bij het selecteren van een nieuwe gemeentesecretaris zitten, waarom dan niet andersom?

Het zou de samenleving verder een hoop kosten kunnen besparen als een gemeentesecretaris niet voortijdig hoeft te vertrekken wegens ‘onverenigbare karakters’. Vaak kunnen zij weer snel elders aan de slag, maar er zit ook een prijskaartje aan. Het college van B&W moet niet over één nacht ijs gaan met zulke beslissingen en die dus ook niet te overhaast of op basis van emoties nemen, zoals vaak gebeurt bij voetbaltrainers.

Die zijn ook vaak de kop van Jut. En los van het bestuur kunnen ook de spelers het gehad hebben met de trainer. Ook hier is de vergelijking met de gemeentesecretaris treffend. Laat dat dus geen kwestie van geluk zijn, maar geef ambtenaren een stem bij de selectie of profielschets van hun nieuwe directeur.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arjan op
De gemeentesecretaris heeft te vaak de neiging superbaas te willen zijn. Zij accepteren niet dat de wethouders worden benoemd door de raad en dat burgemeesters worden voorgedragen door de raad. Ook hebben ze zelf regelmatig een politiek profiel.
De secretaris moet zich inderdaad aanpassen en geen bemoeienis hebben met de keuze van de personen die gezag over hen uitoefenen.
Door Fred op
Ja Jan, zo werkt het. Zeker "nieuwe" wethouders en/of burgemeester moeten, maar vooral willen, zich laten zien. Schone lei, alles anders en vooral niet voor elkaar onder doen in daadkracht.
Dan moet er getrapt worden en dat kan alleen naar beneden, naar secretaris of andere directie/managementleden,
Politieke gebarentaal zonder inhoud, alleen gericht op hun eigen zichtbaarheid op heel korte termijn. De zinloze schade die dat aanricht is met geen vertrektegeling goed te maken.
Door Jan op
Mijn ervaring is dat niet zozeer de burgemeesters als wel de wethouders er een handje van hebben de gemeentesecretaris weg te sturen. Die amateurs doen dat onder het mom van "met een schone lei beginnen". Na vier jaar of nog eerder zijn die wethouders echter al weer vertrokken en de gemeenschap blijft zitten met de financiële gevolgen. Wegsturen van gemeentesecretarissen om politieke redenen leidt immers toch zeer goede vertrekregelingen.
Door Criticus op
‘onverenigbare karakters’. Mooi eufemisme om te zeggen dat dat de burgemeester een ja-knikker wil en de secretaris dat niet is.
Door EJ van Boekel op
Zoals een burgemeester wordt beëdigd door de kroon, zou een secretaris beëdigd moeten worden door de MinBiZa. En zou hij alleen door Raad en B&W gezamenlijk weg gestuurd mogen worden. De rol van de secretaris maakt hem functioneel gelijk aan de burgemeester, en zou dus tegen hem/haar beschermd moeten worden.
Probleem: De gemeentewet zou veranderd moeten worden door 150 potentieel nieuwe burgemeesters. Ben bang dat dat niet gaat gebeuren.