of 63966 LinkedIn

Ik niet van jou

Bij de lopende informatie- en formatieprocessen om te komen tot een nieuwe coalitie lopen de emoties af en toe hoog op. Daarbij vallen termen als kiezersbedrog of oude politiek. Vooral als de (grote) winnaar van de verkiezingen buiten spel wordt gezet. Dit is nu in (in ieder geval) Barendrecht, Rotterdam en Tilburg aan de hand. 

Verhoudingen cruciaal

In Barendrecht behaalde de lokale partij Echt voor Barendrecht (EVB) een klinkende overwinning. Met 14 van de 29 zetels kwam de partij één zetel te kort voor een absolute meerderheid. De partij staat echter buiten spel. In Tilburg bleek de vorming van een college met de grote winnaar, de Lijst Smolders Tilburg (LST) met 10 van de 45 zetels, geen haalbare. En in Rotterdam lijkt winnaar Leefbaar Rotterdam (11 van de 45 zetels) het nakijken te hebben. Het is echter niet zo dat per se de lokalo’s buiten boord worden gehouden. In de gemeente Den Haag gaat het immers vooralsnog wel goed met de grote winnaar van de verkiezingen: Groep De Mos. En in diverse andere gemeenten staan lokale ‘landelijke’ winnaars aan de zijlijn.

Wat is er dan wel aan de hand? Het is slechts een informele regel dat de grootste partij het voortouw in de (in)formatie neemt. Goede onderlinge (persoonlijke) verhoudingen en de sfeer in de voorbije raadsperiode blijken vaak belangrijker te zijn dan de verkiezingsuitslag. Je kunt de grote winnaar van de verkiezingen zijn, maar als andere partijen je niet pruimen dan houdt het op. In veel gemeenten zie je dat partijen samen (verder) willen besturen, ondanks eventueel zetelverlies of ondanks het feit dat ze niet de grootste partij zijn geworden. Het recht doen aan de verkiezingsuitslag wordt daarbij terzijde geschoven, de insteek is de vorming van een stabiel bestuur.

Als niet-winnaars een meerderheid kunnen vormen, is er vanuit democratisch oogpunt geen vuiltje aan de lucht. Het is echter de vraag of dit zal bijdragen aan het vertrouwen van burgers in de politiek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm jur.medew/gsd) op
Verschilt het veel met voetbal? Er zijn spelers die bewust door medespelers worden overgeslagen bij het toespelen van de bal.
De vraag die dan nog opkomt, is of de supporters elkaar nog te lijf gaan of (weer) teleurgesteld huiswaarts keren.
Door Criticus op
Soms is het buitenspel gezet worden het gevolg van een harde campagne, waarin andere partijen keihard afgebrand en voor rotte vis uitgemaakt worden. Dan is het niet verbazingwekkend als die partijen samenwerking uitsluiten.
Overigens weet ik niet of dat in genoemde gemeenten ene rol heeft gespeeld.
Door Luther (gemeenteambtenaar) op
Dit gaat er inderdaad vaak om wie elkaar aardig vinden. Ik heb in de jaren 90 in Arnhem meegemaakt dat het CDA de grote winnaar was van de verkiezingen en dat terwijl die partij nog feest stond te vieren in de stadhuishal, de lijsttrekkers van PVDA, D66 en VVD naar de kroeg vertrokken om nog diezelfde avond het CDA buiten spel te zetten.