of 59082 LinkedIn

Heemskerk draait door

Barry van Heijningen 1 reactie
Aan het eind van deze week komt het kabinet met plannen om de gevolgen van de economische crisis zo effectief mogelijk het hoofd te bieden. Het is te hopen dat dit herschreven regeerakkoord op een steviger fundament berust dan de aanbevelingen die staatssecretaris van Economische Zaken Frank van Heemskerk (PvdA) afgelopen week deed in het televisieprogramma De wereld draait door.

De bewindsman riep de kijkers op vooral in eigen land met vakantie te gaan. Dat zou volgens hem al gauw een paar miljard euro opleveren die een welkome bijdrage zouden vormen in de bestrijding van de crisis.

 

Nog maar kort daarvoor had Heemskerk – terecht - kritiek geuit op Europese politici die hun economie met protectionistische maatregelen willen beschermen tegen de recessie. Maar volgens de staatssecretaris had zijn oproep om te gaan zeilen op de Friese meren of Zuid-Limburg uit te kiezen voor een wandelvakantie niets te maken met protectionisme, maar alles met patriottisme. Met een tweede huis op de Nederlandse Antillen is niets mis, maar zo’n onderkomen in het buitenland ondergraaft blijkbaar de vaderlandslievendheid als we de staatssecretaris mogen geloven.

 

De econoom Heemskerk had moeten beseffen dat Nederland, handelsland bij uitstek en dus gebaat bij open grenzen, niet gebaat is met protectionistische praatjes voor de vaak. En al helemaal niet nu de druk toeneemt om in Europees verband naar collectieve oplossingen te zoeken die de gevolgen van de economische crisis zoveel mogelijk moeten verzachten. De Nederlandse regering heeft zich doen kennen als een pleitbezorger voor een gezamenlijke aanpak van de huidige problematiek, maar de uitspraken van de staatssecretaris verzwakken die positie.

 

En ook in het binnenland zal zijn oproep het prestige van verantwoordelijke politici geen goed doen. Nog afgezien van het feit dat kiezers die zich niet direct bewust zijn van de gevaren van protectionisme wel degelijk beseffen dat alleen al de kosten van een vakantiewoning in Nederland ver uitstijgen boven de prijs van een weekje Turkse kust voor het hele gezin.
Voor woordspelletjes is de staatssecretaris ongetwijfeld een graag geziene gast in talloze televisieprogramma’s, maar niet in de politieke arena.

 

Barry van Heijningen

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door piet brontsema (org adviseur) op
ik hoop en i denk dat de uitspraken ook niets met patriottisme te maken hebben , maar gewoon omdat we natuurlijk in een prachtig land wonen. ik zou zeggen kom naar Groningen , prachtige provincie prachtige dorpen en in augustus is het Delfsail. Dit is nog eens eenblijk van patriottisme