of 64120 LinkedIn

Grenzen bewaken

Ze plassen door brievenbussen. Stalken andermans vrouwen. Delen kopstoten uit. Intimideren bejaarden en kleine kinderen. Ik heb het hier voor alle duidelijkheid over misdragingen van vertegenwoordigers van een partij die nu elke gelegenheid aangrijpt om in Nederland neergestreken asielzoekers van strafbaar gedrag te betichten.

Waar je je aan stoort, zit vaak in jezelf. Daar hoef je geen psycholoog voor te raadplegen. In welk perspectief de vele bedreigingen te plaatsen die lokale bestuurders naar hun hoofd geslingerd krijgen van mensen die het niet eens zijn met de opvang van oorlogsvluchtelingen, weet ik niet. Overduidelijk is dat de afzenders iets niet zint. De meeste mensen lossen onenigheden gelukkig op door erover te praten.

Thuis, op het werk of in de politieke arena. Die laatste is er zelfs – een paar duizend jaar geleden alweer – speciaal voor uitgevonden. Omdat niet iedereen in die arena kan zitten, laten we ons daar vertegenwoordigen door mensen die we daar op gezette tijden voor machtigen. Zij nemen dan – over heikele en mindere heikele kwesties – na het debat met elkaar te hebben gevoerd besluiten met meerderheid van stemmen: minimaal de helft plus één.

Het heeft er de afgelopen weken alle schijn van dat sommigen menen of, beter gezegd, handelen alsof we als soort tot het dierenrijk behoren. Niet met argumenten, maar met schriftelijk, verbaal en soms fysiek geweld pogen ze andersdenkenden in hun kamp te krijgen. Door de vertegenwoordigers van het volk te dreigen met vergelding als niet gebeurt wat zij willen. Ja, desnoods met de dood. Ter rechtvaardiging van die agressieve en intimiderende opstelling wordt dan vervolgens geroepen dat ‘ze’ anders toch niet willen luisteren.

Hoe daarmee om te gaan als bestuurder? Meegaan in het ten tonele gevoerde is het slechtste wat je kan doen. Aan de lessen van de puppycursus – “negeren in plaats van bestraffen, want uw hond ervaart negatieve aandacht ook als aandacht” – heb je in dit geval bar weinig. Beter is het in gesprek te blijven en daarbij altijd de redelijkheid te bewaren. Maar dat betekent niet dat je voor de lieve vrede onwettige handelingen en gedragingen maar onbestraft laat. Bepaalde grenzen moet je bewaken, juist omwille van de vrijheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter (Beleidsmedewerker) op
Wist u dat de VS en Europa in Syrie groepen steunen die tegen Assad vechten die NOG MINDER sympathie koesteren voor de democratie en mensenrechten dan Assad zelf? Eh ja, ze zijn tegen Assad. Hoe naief is Hans Bekkers. Hoe naief zijn westerse politici. Zelfs de Paus is tegenwoordig "gekanteld" op dit onderwerp. Hij waarschuwt openlijk voor terroristen onder asielzoeker. Hansje, soms moet het volk op de bres springen zodat er geluisterd wordt. Dat is nu gaande en dat komt zeker niet alleen van extreem rechts. Het volk wordt op dit punt echt belazerd door de huidige generatie politici.
Door Ab (Beleidsmedewerker) op
Dit verhaal komt voort uit de fatsoen-en-meeloop ideologie. En die is helaas onhoudbaar. Steeds meer burgers begrijpen dat asiel de minst doelmatige manier is om uberhaupt iets aan het vluchtelingenprobleem te doen. En dat de negatieve externe gevolgen van deze "oplossing" de baten ruimschoots overstijgen. Als voomalig IND ambtenaar weet ik uit uit ervaring dat wij met asiel nauwelijks vluchtelingen helpen. Niet meer doen, gewoon stoppen hiermee. De echte vluchtelingen slagen er niet in om hier te komen. Waarom miljoenen spenderen aan alleen al een procedure terwijl wij datgene waar dit alles voor is bedoeld er niet mee bereiken. Sterker nog, wij brengen onszelf in toenemende mate in gevaar. Wij creeren de voedingsbodem voor extremisme. Dus, politici, stoppen met dit beleid.
Door Thijs op
Doorzichtige frames om PVV te bashen helpen in ieder geval helemaal niets tegen de gegronde weerstand van een flink deel van onze burgers, die in toenemende mate niet eens PVV aanhangers zijn en, net als die PVV aanhangers, vrijwel allemaal wèl voldoende zelfbeheersing hebben om zich behoorlijk te blijven gedragen.
Bestuurders hoeven niet eens iets bijzonders te doen om te zorgen dat het niet gruwelijk fout gaat lopen. Triest dat een BB redactielid daarover uitleg nodig heeft, maar goed, hier komt het in een notendop.
Het volk wil minder islam en wenst niet te betalen voor parasieten die hier een gratis leven komen eisen. Luister naar je volk en gebruik geen dwang en bedrog om zaken door te drukken die het volk echt niet wil.
Dat je ondertussen ook zorgt dat mensen die de wet overtreden worden vervolgd, zij het gewelddadig links, rechts of asielzoeker, is een enorme open deur die geen betoog behoeft. Sterker nog, als dat je enige pleidooi is, dan ben je op puppycursusniveau blijven steken.
Door Flip op
Er is een Nederlandse politicus die al 11 jaar aanhoudend wordt bedreigd en daardoor niet meer kan gaan en staan waar hij wil zonder een legertjes beveiligers.
Wanneer gaat BB daar eens een redactionele column aan wijden ?
Door Plafond op
Een reeks insinuaties en halve waarheden met wat dreigende taal aan het eind, niet dat ik ermee zit maar dit komt als redactioneel artikel nogal zwak over.
Misschien moet BB eens haar eigen kwaliteitsgrenzen gaan bewaken..
Door Koert Vrijhof (juridisch adviseur) op
Prima verhaal