of 62812 LinkedIn

Geweld tegen homo's

Erik van Zwam 6 reacties

Een homostel in de Utrechtse Vinexwijk Leidsche Rijn zet zijn woning te koop. Het vlucht voor de aanhoudende treiterijen van allochtone jongeren uit de buurt. Na anderhalf jaar is de maat vol. Het stel heeft de daders aangewezen. De politie heeft toch geen bewijs. Burgemeester Wolfsen voelt zich machteloos. De voltallige gemeenteraad van Utrecht spreekt zijn afschuw uit.

Het doet denken aan het spreekwoord: ‘Ze hieven een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was.’ Er zullen geen glaasjes gedronken zijn op deze onverkwikkelijke affaire, de verontwaardiging zal zeker oprecht zijn, maar alles blijft wel zoals het is. Hier past misschien meer het spreekwoord: ‘De handdoek in de ring gooien.’

Het is niet de eerste affaire in Utrecht. Al eerder werd een lesbisch stel uit de Utrechtse buurt Zuilen verjaagd. Ook in Amsterdam stijgt het geweld tegen homo’s. VVD-fractievoorzitter Robert Flos stelt op basis van cijfers dat het structurele vormen aanneemt. Zo werden de afgelopen weken in Amsterdam diverse homo’s en lesbo’s belaagd, in elkaar geslagen en bewusteloos gemept.

Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als er niet wordt geprotesteerd. Afgelopen zondag nog werd onder leiding van de politieke bobo’s gedemonstreerd bij het homomonument. Lodewijk Asscher, interim-burgemeester van Amsterdam, GroenLinks-wethouder André van Es en PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch waren in bezorgdheid tezamen.

Natuurlijk zijn er Kamervragen gesteld over het wegpesten van het homostel uit hun huis in Leidsche Rijn. Attje Kuiken en Hans Spekman, beiden PvdA, vragen aan de ministers van Binnenlandse Zaken en voor Wonen, Wijken en Integratie of het bestaande instrumentarium voldoende is om dit soort treiteraars aan te pakken.

De vraag stellen is hem beantwoorden, Sowieso is zwaarder straffen, zoals Kamerleden willen, een goede optie die ook preventieve werking heeft. Het risico bestaat dat de politiek weer een ingewikkeld, langdurig discussietraject opstart over al dan niet nieuwe wettelijke mogelijkheden tot aanpak. Homostellen moeten ongestoord kunnen wonen in Nederland, dat is een principekwestie. Het emotionele sympathisantengedrag van de Utrechtse politici en bestuurders in de media met de slachtoffers biedt geen oplossing.

De afgelopen dagen wordt onder druk van de negatieve publiciteit stukje bij beetje een beeld gecreëerd dat nu wél alles wordt gedaan om deze criminele jongeren te pakken. Maar is die keuze voor een daadkrachtige aanpak ook gemaakt in de eerste maanden dat de klachten binnenkwamen? Of is hier het spreekwoord van toepassing: ‘Als het kalf verdronken is, dempt men de put’?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gregr (grtg grt) op
This is probably the most anticipated designer collaboration of the Replica Handbags, Bag Online, Buy Handbags, Replica Bags, you will be better of shopping for Leather Bag, Buy Replica Handbags Online, Outlet Handbags, Leather Handbags, Buy Chanel, there are many Flap Bag, Quilted Chanel, Chanel Bag Price, Replica Chanel, it's a famous designer is the export Cheap Chanel, Chanel Handbags, Buy Chanel Online, A Handbag, you will see a paper A Bag, Lady Bag, Handbags Online, Black Handbag, Designer Handbags, you will find that there are different types of Cheap Handbags, Cheap Designer Bags.
Door Peter Kuijpers (ambtenaar) op
Helft Marokkaanse jeugd pleegd misdrijf aldus het onderzoek:

AMSTERDAM - De helft van de Marokaanse jongeren heeft voor zijn tweeëntwintigste jaar een misdrijf gepleegd. Dat blijkt uit een studie gedaan door criminologen en migratieonderzoekers voor het Tijdschrift voor Criminologie. Ook in de stad als Utrecht, Ritterdan, Gouda, Dordrecht, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem, Breda, Tilburg heerst overlast.

Voor het onderzoek werd iedereen die in een bepaald jaar (1984) in Nederland is geboren, gevolgd tot hij of zij 22 jaar werd.

Uit de cijfers blijkt dat 14% van deze mensen minstens één keer met de politie in contact is gekomen voor een misdrijf. Bij Nederlandse mannen gaat het om 20%, bij Marokkaanse mannen om 54%.

Marokkaanse jongens zijn gemiddeld het jongst als ze voor de eerste keer als dader worden geregistreerd (17,6 jaar) en ze komen komen gemiddeld het vaakst met de politie in contact (4,1 keer).

Van de meisjes uit 1984 komt 5,4% minstens één keer in aanraking met de politie als dader. Marokkaanse meisjes (16,6%) vaker dan Nederlandse meisjes (4,5%). Ook Surinaamse en Antilliaanse meisjes plegen drie keer vaker een vermogensdelict met geweld dan Nederlandse meisjes.

In de inleiding schrijft de redactie van het tijdschrift dat "de relaties tussen criminaliteit en migratie grondige onderzoeksaandacht verdienen, maar dat ook kritische discussie nodig blijft om te voorkomen dat het onderzoek ongewild bijdraagt aan de uitsluiting van hele groepen migranten, die in meerderheid niets met criminaliteit van doen hebben".
Door Peter Kuijpers (ambtenaar) op
De lokale overheid, politie, jusitie en de rechtelijke weten niet van aanpakken. Het zijn zachte heelmeesters. Utrecht verloederd. In toenemende mate lijkt de verloedering toe te slaan ook op de openbae weg, bij instellingen enz. We hebben last van de veelplegers, huiselijke geweld, homo-haat, vervuiling en verloedering van de stadswijken, inbraak, vernieling, geweld en agressie. We hebben een politieorganisatie die niet naar behoren functioneert. Mensen worden weggestuurd omdat geen voldoende capaciteit is voor het opnemen aangiften, lange wachttijden, politie komt als er een melding is. Ze zitten lang binnen met afhandeling van strafzaken die zij opdoen tijdens surveillance , dit komt o.a. door het trage systeem en de bureaucratische rompslomp. Meestal is het dan ook telaat als de politie terplaatse is, het kwaad is dan al geschied en de boef is al gevlogen. Slechte opvang en hulpverlening door de falende crisisdiensten Altrecht en Jeugdzorg. Mensen die in zwaar geestelijke nood verkeren zij horen niet in een politecel thuis. Rondzwervende dronken en overlast gegevende Polen, Oostblokkers enz. Zie de tasjesroof gepleegd door vaakwel Marokkaans uitziende jongens op snelle scooters, belaging van personeel binnen het openbaar vervoer, belediging van politiemensen, geweld en agressie tegen de hulpdiensten en politie als ook op de scholen, Falend ouderlijke gezag en toename van huiselijk geweld enz. enz. Kortom de verloedering neemt onacceptabele vormen aan en de overheid heeft het nakijken schande! Hier mogen wij belastingbetalers het mee doen. Tijd om er eens serieus over na te denken om dit verloederd land te verlaten! Een land waarin de misdaad loont en de duur betaalde managers de zorg, onderwijs, politie, juistie, rechtelijke macht steeds verder uithollen. Dit land begeeft zich op een hellend vlak. Een land waarin niet wordt reregeerd een land van verdeel en heers! Kortom een land waarin het woon werk en leefklimaat steeds verder aantast!
Door Jan op
Onvolledige berichtgeving: de burgemeester van Utrecht doet meer, hij wil ook meer voorlichting op de scholen. Dus lijkt mij een convenant met alle scholen gewenst.
Ien Dales heeft in het verleden een bindende verklaring opgesteld; een actie om te herhalen.
Door Jos Praat (beleidsadviseur) op
Gewoon eens beginnen het tuig te duiden: uit berichtgeving heb ik begrepen dat het om Marokkanen gaat. Dus: de ouders en leidende figuren in de gemeenschap aanspreken . Zodanig, dat men zelf, oprecht en daadkrachtig, afstand van het gedag van die jongeren neemt. Dat betekent: niet de andere kant opkijken. Maar die jongeren aanspreken op dit uitdagende, intolerante en discriminerende gedrag waarmee ze de hele eigen bevolkingsgroep in de min stellen.
En mocht dat niet helpen: die gasten oppakken en in de eigen wijk papiertjes laten prikken.
Door TIP! (...) op
Tja, als het een homostel was wat "hoog" in de boom ergens zat, zou het echt wel anders behandeld zijn geweest (kijk maar eens wat voor acties zouden worden ondernomen indien dit ging om een burgemeestersstel of hoofdcommissaris, wethouder e.d.). Helaas voor de "gewone" homostellen, je moet toch echt wel een beetje publiciteitswaarde hebben en nadelig effect binnen bepaalde overheden kunnen bewerkstelligen wil je rechtvaardiging krijgen. Wederom helaas, realiteit!