of 60941 LinkedIn

Gekkies en zonderlingen

Echte jokers. Jonge mensen met creatieve en excentrieke ideeën. Die moeten volgens Dominic Cummings, speciaal adviseur van de Engelse premier Boris Johnson de ambtenarij en de politiek gaan bevolken. 

Cummings vindt het ambtenarenapparaat ingeslapen en stroperig en dat studenten van de Britse topuniversiteiten allemaal hetzelfde ‘gewauwel over identiteit en diversiteit’ aangeleerd krijgen. Hij wil een stevige instroom in het Britse ambtenarenapparaat van ‘weirdo’s and misfits with odd skills.’

Zijn voorstel lijkt in een breder beeld te passen. Het idee dat iedere mening van belang is en de een zijn ideeën net zo veel waard zijn als die van een ander, en dat je daar echt niet voor gestudeerd hoeft te hebben. Politici en media lopen steeds vaker te koop met de mening van de willekeurige burger over van alles en nog wat, of die nu gebaseerd is op feitenkennis of niet. Boeren die de meetstandaarden van het RIVM aanvechten omdat het ze niet uitkomt of die de berichtgeving van media betwisten omdat de weergegeven realiteit niet in hun straatje past, ze krijgen volop aandacht, sympathie en steunverklaringen. Klimaatontkenners en complotdenkers worden als gelijkwaardige gesprekspartners behandeld.

Kennis van feiten en wetenschappelijke onderbouwingen zijn in 2019 steeds meer in de verdachtenbank geplaatst, een gedegen opleiding maakt je tot tegenstander van de hardwerkende burger. Het doet welhaast denken aan Mao’s Culturele Revolutie, toen professoren en artsen het veld moesten ruimen en de lessen en operaties werden overgelaten aan boeren en assistenten, want een diploma maakte je immers tot een verlengstuk van de onderdrukkende klasse.

Natuurlijk moet er plaats zijn voor dwarsdenkers. Iedereen mag vrijelijk zijn mening uiten, maar dat betekent niet dat meningen boven feiten gaan of dat meningen die totaal niet op feiten gebaseerd zijn evenveel waard zijn als meningen die wel dat wel zijn.

Ik hoop van harte dat 2020 het jaar wordt waarin we weer onderkennen dat er een verschil is tussen feiten en meningen en dat we de waarde van kennis, bij voorkeur van mensen met een gedegen opleiding, weer onderkennen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door crit (jur. adv) op
De wetenschappelijke vrijheid van denken is geheel ingekapseld en beperkt tot wat men mag denken en ook geen andere geluiden svp anders komt er een protestgroepje en dan is de andersluidende opvatting niet meer welkom. Deze verdwenen wetenschappelijke vrijheid van denken ziet men klip en klaar dat alleen professoren in ruste hun andersluidende meningen openbaar durven te ventileren want in functie volgt ontslag of uitstoting. in media idem dito. Mijnheer De Kluis gelooft nog in onafhankelijke opinies en wetenschappelijke vrije gedachten en visies want wij moeten -och argeloosheid- ons kennelijk meer laten leiden door mensen met een gedegen opleiding zo lees ik. Nou ik zou mijn eigen gezond verstand daarbij zeker ten alle tijde naast en tegenover willen zetten want anders wordt je voortdurend in de door de elite gewenste denkrichting gemanipuleerd.
Door Ben (jurist) op
De culturele revolutie a la Mao is juist in volle gang vanaf de volledig geradicaliseerde gevestigde orde. De 'klimaatcrisis 'is volledig gegijzeld door grotere belangen waarbij bedrijven geld rijken en overheden meer macht en grip op de bevolking, bijgestaan door gehersenspoelde hysterici. Ruimte voor andere bevindingen is er niet; er worden zelfs wetenschappers ontslagen als hun inbreng niet strookt met wat bon ton is. Academische vrijheid is al aardig in gevaar. Met enige gezonde en onderbouwde kritiek wordt je al weg gezet als klimaatontkenner en complotdenker. De wilde ideeën komen juist van de gevestigde orde; van het gas af, de veestapel met de helft verminderen zoals Jesse Klaver wil. De waanzinnige genderidentiteitsdiscussie die zeker 100% tegen de wetenschap ingaat. 2020 moet het jaar worden dat er een krachtig weerwoord komt tegen de waanzin die onze maatschappij gevangen houdt.
Door Frans van den Beemt (ZZP) op
Gepensioneerde wetenschappers (www.groenrekenkamer.nl en www.clintel.nl ) hebben een gezonde kijk op ons klimaat en geven aan dat feiten uit de media en IPCC aan ons onjuist worden voorgespiegeld. Toch worden ze weggezet als klimaatontkenners of complotdenkers of meer van dit soort etiketten die ze krijgen opgeplakt.