of 59147 LinkedIn

Geen slecht nieuws

Stel dat de minister van Binnenlandse Zaken of het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zeggenschap zou hebben over de inhoud van Binnenlands Bestuur. Je moet er niet aan denken. Maak dan nog maar eens een kritische reconstructie van de ­reorganisatie van het departement aan de Turfmarkt of van de gemeentekoepel aan de Nassaulaan. 

De macht in Den Haag – en daarbuiten – moet vrijelijk gecontroleerd en weersproken kunnen worden. Maar met een door dezelfde macht op de vingers gekeken redactie kan daar natuurlijk geen sprake meer van zijn. Dan lees je als lezer alleen nog wat de hoge heren en dames willen dat er gelezen wordt: goed nieuws. In redactiestatuten kunnen dan nog zoveel waarborgen staan opgenomen over journalistieke onafhankelijkheid en gescheiden verantwoordelijkheden, maar meer dan een papieren werkelijkheid is dat al lang niet meer. Wat dat betreft zijn de jaren ’70 al lang dood en begraven. Is het niet de macht, dan is het doorgaans wel het geld dat de norm stelt van tot hier en niet verder. Voor alle duidelijkheid, Binnenlands Bestuur is en blijft onafhankelijk.


Gelukkig leven we niet in China of Turkije. Met de persvrijheid in ons land, afgaande op een internationale ranglijst, zou het relatief goed zijn gesteld. Geen zorgen dus? Not. Het aantal journalistiek onafhankelijke titels slinkt zienderogen. Wat je er als lezer voor terugkrijgt, is gesponsorde en gefilterde content. Vaak geschreven door getalenteerde oud-collega’s die uit arren moede zich hebben moeten overleveren aan deze hoernalistiek: hij of zij noteert precies datgene wat de opdrachtgever wil dat er geschreven wordt.

Het betaalt, maar het bevredigt niet. Ja, de opdrachtgever. En de lezer? Wordt die er blij van? De lezer heeft het recht niet te klagen. Ik bedoel, als hij niet (meer) voor het vrije woord wil betalen en zich verlaat op gratis wc-eend verhalen, dan geldt er geen enkel excuus in een land waar je als lezer in elk geval nog (!) de luxe van de keuze hebt. Je hoeft er niet eens voor te vechten. Dat zou wat waard moeten zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.