of 59190 LinkedIn

Gas en geiten

Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de gaswinning in Groningen wordt één ding heel erg duidelijk: de veiligheid van de bevolking telde nooit mee. Bij de gaswinning stonden de financiële belangen van de staat, Shell en ExxonMobil voorop. Het enige departement dat betrokken en verantwoordelijk was voor de besluitvorming over de gaswinning was dat van Economische Zaken (EZ). 

Natuurlijk, formeel is het ministerie verantwoordelijk voor het behartigen van alle publieke belangen. “Het ministerie van EZ was echter dermate onderdeel van het gesloten bolwerk waar het belang van winning prevaleerde, dat het veiligheidsbelang in de praktijk een ondergeschikte rol speelde”, concludeert de Onderzoeksraad. Zelfs het ‘onafhankelijke’ toezicht is belegd bij hetzelfde ministerie dat de vergunningen voor gaswinningen afgeeft. Gesproken wordt van een gesloten gasbolwerk, waarin geen ruimte was voor tegengeluiden, ook niet vanuit andere ministeries.
 

Waar kennen we dat van? In 2007 brak onder mensen in de buurt van geitenhouderijen de besmetting met Q-koorts uit. Er waren minder slachtoffers gevallen als geen informatie was verzwegen. Mensen werden echter onwetend gehouden van de gevaren. Het ministerie van Landbouw liet de economische belangen van boeren prevaleren en talmde met het nemen van beschermende maatregelen. In totaal werden 4000 mensen ernstig ziek, waarvan er zeker 25 overleden. Excuses zijn tot op heden nooit aangeboden.


Ach excuses. Daar voorkom je geen nieuwe doden en gedupeerden mee. Veel liever zou ik zien dat bij gevoelige dossiers sectorale belangen voortaan van meet af aan serieus worden afgewogen tegen andere belangen. Dat kan niet door een en hetzelfde departement, omdat de basishouding van die ooit ter bescherming van sectorbelangen opgerichte ministeries daarbij altijd in de weg zit.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees op
Waarom krijgen de boeren en hun gezinsleden zelf geen Q-koorts?