of 61869 LinkedIn

Feest der beloften

Prinsjesdag is weer voorbij. We weten het komend jaar weer waar we aan toe zijn. Althans, dat zou het geval moeten zijn na prinsjesdag. Maar niet deze keer.

Het is duidelijk dat het met de economie de goede kant op gaat. Het financieringstekort ligt nog op 1,7 procent maar zal in 2017 dalen, mogelijk zelfs naar 1,2 procent. Voor de regeringspartijen reden om victorie te kraaien en voor zo’n beetje alle andere partijen reden om plannen uit de kast te halen waaraan de plotseling vrijvallende miljarden aan kunnen worden besteed. Je zou bijna vergeten dat we nog altijd met een begrotingstekort zitten dat ruim boven de Europese norm van 60 procent van het BBP zit en dat ook in 2017 niet onder de 64 procent zal komen. Fijn als je tekort wat afneemt, maar dat maakt nog altijd geen overschot. Hooguit een overschot op de begroting, maar niet op de overheidsschuld.
 

Toch lijken alle partijen ervan overtuigd dat er extra geld is. Dat komt natuurlijk prachtig uit met de verkiezingen in het verschiet. Er is geld voor alles en iedereen. 450 miljoen voor veiligheid, 400 miljoen voor de zorg, 300 miljoen voor Defensie, 200 miljoen voor onderwijs en 100 miljoen voor armoedebestrijding onder kinderen.

Menig politicus doet er nog een schepje bovenop. Neem de eigen bijdrage in de zorg. In de begroting van VWS wordt uitgegaan van het handhaven van de eigen bijdrage op het huidige niveau, 385 euro. Eerst riep ­alleen de SP om afschaffing van de eigen bijdrage, maar intussen zwelt het koor aan. Zelfs staatssecretaris Van Rijn zegt nu dat hij de mogelijkheid tot afschaffing serieus wil onderzoeken. Je zou toch zeggen dat hij daar de afgelopen vier jaar alle kans voor heeft gehad en het zelfs nog in de laatste begroting had kunnen opnemen. Maar ook hij weet niet waar de ontbrekende 3,7 miljard dan vandaan moet komen.

En zo vertellen de begrotingen momenteel een ander verhaal dan de politici op verkiezingstour. Het zijn halve beloften voor een half regeringsjaar, die de komende tijd vermengd worden met halve beloften met het oog op de verkiezingen. Daar moeten we het de komende zes maanden mee doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Lex Kruijver (Partner BV De Nieuwe Aanpak) op
Feest der halve beloften dus eigenlijk Eric ;-)
Enfin positief nieuws voor ons allemaal, ben benieuwd naar effecten voor nieuwe investeringen in de marketing en promotie van Nederland op landelijk, regionaal en lokaal niveau!