of 64204 LinkedIn

Eilanden van Sawiris

De Egyptische miljardair Naguib Sawiris werd op de social media alom geprezen voor zijn plan om een eiland te kopen van Italië of Griekenland. Daar wil hij dan een onafhankelijke staat voor vluchtelingen van maken. Honderdduizenden zouden er opgevangen kunnen worden. Er zouden huizen, scholen en universiteiten moeten verrijzen. Alle migranten zouden van werk worden voorzien. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het natuurlijk ook. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te becijferen dat het vermogen van 3 miljard van Sawiris na minder dan een jaar verdampt zou zijn en er een eiland voor perspectiefloze, stateloze vluchtelingen zou achterblijven.

Stoere taal is geen oplossing voor het vluchtelingenprobleem.

Hetzelfde geldt voor de stoere taal van VVD-staatssecretaris Dijkhoff, verantwoordelijk voor asielzaken. In een interview met de Volkskrant zei hij onlangs dat hij ‘stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden’ nodig heeft die hun verantwoordelijkheid nemen bij de opvang van asielzoekers. Daarmee verengt de staatssecretaris, net als de Egyptische miljardair, de vluchtelingenproblematiek tot een opvangvraagstuk.

Terwijl lokale bestuurders niet alleen met de opvang te maken hebben, maar ook met draagvlak, acceptatie, integratie, ontplooiingskansen, huisvesting op langere termijn, gezinshereniging.

Het aantal gemeenten dat hun verantwoordelijkheid neemt en serieus op zoek gaat naar opvanglocaties neemt toe. Deze gemeenten mogen van de staatssecretaris verwachten dat hij een visie heeft over wat er moet gebeuren als de toestroom van asielzoekers door blijft gaan, als de capaciteit van de gemeenten niet langer toereikend is, als het draagvlak van de lokale bevolking afkalft. Kortom: van de staatssecretaris mag een duidelijk asielbeleid worden verwacht waar de gemeenten hun eigen inspanningen op kunnen baseren. Anders maakt de staatssecretaris van de gemeenten slechts eilanden van Sawiris. Plaatsen waar hooguit de eerste opvang geregeld is, zonder enig uitzicht op hoe het verder moet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Liduin op
Het is makkelijk van dit kabinet/ministers om dit probleem door te sturen naar de provincies en gemeenten.
Waarom nemen ze - als voorbeeld - ieder niet 1 of 2 vluchtelingen op in hun eigen huis. Ze zullen best nog wel wat bedden over hebben.
Door eiland op
Nederland is al zwaar overbevolkt, dat is niet stoer maar gestoord.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Hulde voor dit artikel!