of 63998 LinkedIn

Een nieuwe multinational

Wanneer hebt u voor het laatst drugs gebruikt? Mijn laatste keer was afgelopen weekend op een feestje. Ik dronk toen bier. Of was het zojuist? Ik haalde koffie uit de automaat. Na koffie ben ik scherper, dus kan ik het onder ‘drugs’ scharen. Toch? Tegenwoordig hoor ik regelmatig dat we in geweer moeten komen tegen ‘normalisering van drugsgebruik’. Curieus. 

Drugsgebruik is al zo oud als de mensheid. En: wie bepaalt wat ‘normaal’ is? Volgens mij kun je daarover discussiëren. Net als over wie bepaalt wat legaal is. Minister Grapperhaus en politiechef Akerboom worden het niet moe drugsgebruikers de schuld te geven van het illegaal vervaardigen en verhandelen van drugs. Drugsgebruik is niet illegaal, al kennen veel gemeenten een verbod op gebruik ‘in de openbare ruimte’. Openbaar drugsgebruik kan volgens de minister gevoelens van ‘onbehagen en onveiligheid’ oproepen. Volgens mij roept ‘overlast’ zulke gevoelens op – en daar staat al voldoende over in de APV.

Openbaar drugsgebruik is op zich geen probleem, enkel bij overlast. Toch zouden ‘yogasnuivers’ zich moeten schamen, aldus Grapperhaus c.s., want ze houden de ‘illegale drugsmarkt’ met alle ondermijnende gevolgen in stand. Yogasnuivers leiden doordeweeks een (te?) gereguleerd en gezond (werkend) leven, gaan in het weekend ‘los’ en gebruiken drugs die maandag weer zijn uitgewerkt. Kennelijk zijn zij in control. Als drugs legaal waren, zouden ze vast de biologische, klimaatneutrale variant gebruiken.

Hoe kon die huidige drugsmarkt dan ontstaan en zo professioneel worden? Drugs zijn lang geleden illegaal verklaard en de wereldwijde war on drugs heeft erg veel geld gekost, maar geen zoden aan de dijk gezet.

Wie is hier nou niet in control? Deze kabinetsperiode moet de proef met gereguleerde wietteelt beginnen. Onlangs stelde D66 Amsterdam voor xtc-productie te reguleren.

Zou een nieuwe Nederlandse multinational kunnen opstaan? We hebben immers expertise, menskracht, logistiek, een ‘bekwame handelsgeest’ en zijn niet vies van verspreiding van schadelijke producten: olie (Shell), alcohol (Heineken), suiker (Unilever) en verf (AkzoNobel). En dan over die multinational wel belasting heffen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wettig Opium (Rijkswaterstaat) op
"Zou een nieuwe Nederlandse multinational kunnen opstaan?"
Nieuw? Daar is helemaal niets nieuws aan: Lees het boek van Ewald Vanvugt. Titel ' Wettig Opium; 350 jaar Nederlandse Opiumhandel In De Indische Archipel'
ISBN 90-6265-735-4
Door Broadcaster op
Helemaal eens! Jammer alleen dat de columnist tussen neus en lippen door reclame voor het perfide D66 moest maken. De maffia in Amerika is groot geworden tijdens de drooglegging. Dus je neemt de criminelen hun handel af.Geef de handel dus vrij, dan kun je regels aan de kwaliteit stellen en er mogelijk (via belasting) ook nog wat aan verdienen.