of 63082 LinkedIn

Dierenwelzijn

Erik van Zwam 4 reacties

In Nederland groeit een nieuwe religie: het dierenwelzijn. En daar moet alles voor wijken. Het brengt ons nieuwe religieuze fanatici, zeloten en curieuze allianties.

De dierenwelzijnzeloten hebben zich inmiddels genesteld in de Tweede Kamer. Ter linkerzijde is daar de Partij voor de Dieren, met goeroe Marianne Thieme. Aan de andere kant van het spectrum staat de PVV met Dion Graus, dé voorvechter van de caviapolitie.

 

Samen trekken PvdD en PVV op tégen het ritueel slachten, vóór sluiting van de nertsenfokkerijen, vóór het financieren van vijfhonderd animal cops en het verbod op de bouw van megastallen en zo verder. Het dier moet op een voetstuk komen te staan.

 

Als het gaat om ritueel slachten, snijdt het mes voor de PVV aan twee kanten. Het is een eerbetoon aan Graus’ dierenliefde voor cavia’s en geiten. Tegelijkertijd zet de PVV de religieuze beleving van de Nederlandse moslims zwaar onder druk. En dat laatste is natuurlijk mooi meegenomen voor deze anti-islampartij. Ondertussen ruiken Bont voor Dieren, Wakker Dier, WSPA en de vele andere dierenwelzijnorganisaties hun kans om dierenliefde op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Deze week zag de 25-koppige actiegroep Ongehoord kans om met stiekeme video-opnames in stallen van varkensboeren in de publiciteit te komen.

 

De filmpjes moeten bewijzen hoe slecht die varkens het hebben. Maar als je het beeldmateriaal rustig bekijkt, zie je als oud-televisiemaker een listige montage. Geluid van gillende varkens wordt gemonteerd over plaatjes van doodkalme varkens in nachtelijke stallen. En ja, hier en daar is een dood biggetje en zelfs een kreupel varken gevonden. Maar om nu te beweren dat dit dé standaardpraktijk is bij de Nederlandse varkenshouderij? Nee, dat viel zeker niet op te maken uit deze filmpjes.

 

Maar dat mag niet deren. De dierenwelzijnzeloten zullen een dezer dagen roepen dat het nu echt afgelopen moet zijn met megastallen. Jammer voor de PVV dat moslims geen varkensvlees eten, anders sneed het mes weer aan twee kanten.

 

Natuurlijk moet dierenwelzijn op een fatsoenlijke manier gewaarborgd en gecontroleerd worden. Maar niet elke fanatieke actiegroep heeft het gelijk aan zijn kant. Net zo min als de dierenwelzijnzeloten in de Tweede Kamer. Verontrustend is dat andere partijen, van VVD tot PvdA, aan dit populisme meedoen. Tja, dierenwelzijn vinden veel kiezers wel oké. Wie kan er op tegen zijn! Tenzij zaken schromelijk worden overdreven. Tenzij de economische belangen zwaar worden geschaad. Tenzij het grondrecht van de vrijheid van godsdienst het moet afleggen tegen dierenwelzijn wanneer er een verbod op onverdoofd ritueel slachten dreigt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ellen op
Verdoofd slachten. Iedereen is er vóór, lijkt het wel. Maar hoe gaat die verdoving? Is dat niet zo iets van, een flink lange metalen pin in de kop schieten?
Want die zuster met een likje EMLA zalf en dan een klein verdovingsspuitje, dat zal het niet wezen... Hoeveel van die mensen die de religieuze slacht zo barbaars vinden, hebben wel eens binnengekeken hoe reguliere slacht plaatsvindt?
Door M. de Jager (ambtenaar) op
Driewerf hoera voor de columnist.
De dogma's van de caviapolitici beginnen me zo langzamerhand de keel uit te hangen.
Door bep floor (ondernemer) op
Dion graus voor animal cops liefts 500.
Hij sloeg zijn 8 maanden zwangere vrouw het ziekenhuis in,en daarna zijn schoonvader,hoezo dieren mishandeling.
gr bep
Door Andrew van Horssen (PvdA lid) op
Het artikel vind ik erg hak op de tak geschreven. Ik heb ik de gehele discussie niet één argument gehoord van de auteur om tegen het bevorderen van dierenrechten te zijn. Ondanks dat ik veel respect heb voor de vele geloven in onze samenleving, kan ik dit respect minder tot niet uitbrengen wanneer er in het mom van 'religie' leed ontstaat bij dieren. Het onverdoofd slachten van dieren is mijn inziens barbaars en niet van deze tijd. Ik hoop dan ook dat hier inderdaad snel een einde aan komt.