of 58952 LinkedIn

De zin

En plotseling was hij daar. Die zin. Het was misschien wel de meest kenmerkende zin uit de Troonrede. De zin die alles zei. Die alles verder overbodig maakte. Zonder blikken of blozen sprak de koning hem uit. 

‘Op de drempel van de volgende kabinetsperiode start vandaag een nieuw parlementair jaar, waarbij het programma van een volgend kabinet bepalend zal zijn voor uw werk.’

Het klonk zo gewoon, bijna alledaags. Niemand die klapte, of spontaan in lachen uitbarstte. Ook de koning zelf hield gewoon zijn gezicht in de plooi. Niemand bleek door te hebben wat hij nu net eigenlijk had gezegd. De koning had het gehad over het leed dat de orkaan Irma de bovenwindse eilanden had gebracht. Over het positieve economische klimaat en het negatieve natuurlijke klimaat, over economische voorspoed en wie daar wel en niet van profiteerden, over geopolitieke verhoudingen en terrorisme, over nationale en digitale veiligheid. Maar de koning hield het niet bij het opnoemen van de stand van het land. Hij had het ook over maatregelen die de regering in petto heeft om de stand van het land te verbeteren, te veranderen, te ontwikkelen. Over geld voor onderwijs, voor terrorismebestrijding. Geld voor energietransitie, voor verpleeghuizen. Geld voor grensbewaking en tegen cyberspionage. Geld voor dit, geld tegen dat.

En dan die zin. Die ene zin. De zin van violet en dood.

‘Op de drempel van de volgende kabinetsperiode start vandaag een nieuw parlementair jaar, waarbij het programma van een volgend kabinet bepalend zal zijn voor uw werk.’

De zin die zei: let niet op wat ik heb gezegd, vergeet alles. Stook vanavond lekker een vuurtje van de Miljoenennota, vouw een hoedje van de begroting. Want alles wat vandaag gepresenteerd wordt, is niet bepalend voor uw werk. Zodra er een nieuw kabinet is, zal dat u wel vertellen hoe uw werk er het komend jaar uit gaat zien.

Het was de zin waarvan je wist dat die ging komen. De zin die ik vorige week al voorspelde in een column. En toch verbaasde het nog deze uit de mond van de koning te horen komen. Het was meer dan een zin. Het was de on-zin.

 

Eric de Kluis

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door @ op
Je mag sowieso alles wat Rutte ooit heeft gezegd vergeten, komt de linkse slapjanus zelf voor uit; ik doe maar wat. Net zo'n eurofiele meeloper als Balkenende.
Door Geert op
De langste formatie uit de geschiedenis, of deed Den Uyl er nog langer over.. hoe dan ook een schandalige vertoning van dit Eurofiele clubje gelijkgestemden.