of 60220 LinkedIn

De Grap

Ik geef het toe. Ik heb gelachen. Nee, geen bulderende lach. Nee, ik heb me niet op de dijen geslagen van de pret. Nee, ik heb geen staande ovatie gegeven. Maar ik heb wel gelachen nadat Tommy Wieringa tijdens het VNG congres vorige week zijn foute grap maakte.

‘Nou, dat werd tijd’, zei Wieringa in reactie op een vraag van Twan Huys over de aanslag eerder die dag op het kantoor van de Telegraaf. Ja, het was een foute grap, een smakeloze grap, of, zoals De Telegraaf het zelf formuleerde, een ‘misselijkmakende’ en ‘walgelijke’ grap. Allemaal waar. En toch lachte ik. ‘Haha’, zei mijn mond, om vervolgens over te gaan naar een ‘Oooh’, toen ik me realiseerde dat de grap  helemaal niet leuk was. De lach komt nu eenmaal voor de rede.


Veel van de burgemeesters en wethouders die in de zaal in Maastricht aanwezig waren voor het VNG congres reageerden hetzelfde. Een korte lach die snel afstierf. En toen Wieringa over de aanslag op het kantoor van Panorama ook nog eens een soortgelijke opmerking maakte, werd er nog nauwelijks gelachen. De rede sloeg toe. Zo werkt dat nu eenmaal. Ik heb te weinig kennis van de menselijke psyche om daar een precieze verklaring voor te geven, maar of een grap nu goed of fout is, de onverwachte wending of schijnbare tegenstelling die een grap vaak bevat zorgt ervoor dat je eerst lacht en daarna pas beoordeelt. Ik heb dus gelachen. De grap was slecht en niet leuk, maar wel een grap. En niet, zoals ik de afgelopen week tal van BN-ers op radio en televisie heb horen beweren, een ondersteuning van een aanslag op de vrije pers.

Waarom nu, bijna een week later, pas deze bekentenis? Omdat er nu verschillende gemeenten zijn waarin wethouders zich moeten verantwoorden. Waar raadsvragen worden gesteld door raadsleden of de wethouder uit hun gemeente misschien ook gelachen heeft. Waar van het college wordt verwacht dat ze luid en duidelijk afstand nemen van ‘De Grap’.

 

Zouden al die bekende Nederlanders en de raadsleden die wethouders en burgemeesters ter verantwoording roepen, zelf nooit om een foute grap gelachen hebben? Nooit even een ‘Haha’ hebben laten horen na een vrouwonvriendelijke of discriminerende grap? Om een oorlogs-, vrouw-komt-bij-de-dokter of dode-babygrap? Natuurlijk maakt ze dat niet tot vrouwenhater, racist of algeheel fout persoon. Net zomin als dat de aanwezigen bij het VNG-congres die even kortstondig lachten plotseling steunbetuigers zijn van aanslagen op de vrije pers.


Eric de Kluis

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Vuyk (Burger) op
...en dat, waarde de Kluis, had ook het antwoord van de bevraagde wethouders/burgemeesters moeten zijn, was hen de vraag gesteld. Nu was het in de meeste gemeentes angstig stil, in diverse gemeentes werd ten stelligste ontkend en slechts in een enkele werd een even zo waardig als begrijpelijk antwoord als bovenstaand gegeven. Dat terwijl vrijwel de hele zaal bulderde, trek uw eigen conclusie over bestuurlijk Nederland.