of 64621 LinkedIn

De casus Brunssum

Een raadslid een varkenskop noemen, de burgemeester een achterlijke Heini. Je verwacht het van reaguurders onder online geplaatste redactionele artikelen. Maar deze geuite kwalificaties komen uit de mond van een wethouder. 

Lokaal bestuur in een gepolariseerde wereld is het thema van de nieuwjaarsbijeenkomst van Binnenlands Bestuur Kompas 2018 op 18 januari. Het is jammer dat het programma rond de verkiezing van de beste bestuurder al vaststond, anders was het naspelen van een raadsvergadering van de gemeente Brunssum een meer dan aardig onderdeel geweest. De bestuurlijke crisis die zich er voltrekt, heeft alle ingrediënten van het Kompas-programma in zich: polarisatie, verruwing, ondermijning en integriteit.

Volgens Luc Winants, de burgemeester, is de situatie dermate ernstig dat hij daarvoor niet langer de verantwoordelijkheid wil en kan dragen. Hij stapt op. ‘Als burgemeester kan ik niet meer garant staan voor een integer bestuur’, liet hij weten. Hij zegt geen deel te willen uitmaken van een gemeentebestuur dat ‘zo nadrukkelijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt.’ Dat besluit volgt op de aanstelling van een omstreden wethouder. De raad stemde vorige week in met de benoeming van Jo Palmen, ondanks een integriteitsonderzoek waarin diens benoeming als een enorm risico werd bestempeld.

Behalve dat Palmen verbaal tekeer kan gaan, heeft hij al jaren een conflict met de gemeente over een grondkwestie waarmee serieus geld zou zijn gemoeid. Het lukte de burgemeester desondanks niet de raad ervan te weerhouden Palmen te benoemen. Als hoeder van de integriteit, zegt Winants door zijn instrumenten heen te zijn.

Zijn vertrek is ook een signaal aan de minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Die zou het voor burgemeesters mogelijk moeten maken in te grijpen bij integriteitskwesties. Zij heeft al laten weten dat lastig te vinden. De beste lokale bestuurders, toch bijeen in Den Bosch op 18 januari, zouden de gelegenheid kunnen benutten haar een werkbare oplossing aan te reiken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arthur Koning op
Dit soort geroezemoes is toch een verademing tegenover het politiek correcte geneuzel van de "bestuurders"? Wie in Limburg wil er überhaupt geregeerd worden? Als burgemeesters gekozen lui zouden zijn, werd onze cultuur er wat bonter op. Ik bedoel: minder kleurloos.
Door Floris Graaf op
Wat een selectieve verontwaardiging over het taalgebruik van wethouder Palmen.

Premier Rutte (VVD) noemde een groep Nederlanders 'achterlijke gladiolen'.
Wethouder Oudkerk (PvdA) sprak over 'kutmarokkanen'.
En kamerlid Marijnissen (SP) noemde minister Koenders een 'flapdrol'.

'Achterlijke Heini' past prima in dit verbale patroon.