of 58952 LinkedIn

Wie steelt de ‘vuurwerkshow’?

Iedere jaarwisseling is er in veel gemeenten weer gedoe rond het afsteken van vuurwerk. Zo ook in de gemeente Wormerland, waar burgemeester Peter Tange (GroenLinks) tijdens de ‘evaluatie vuurwerk’ zijn relaas geeft aan de raad. Zijn verhaal maakt indruk, maar een onverwachte motie doet meer.

Het is Tange er alles aan gelegen om een goede inkijk te geven in wat hij rond de jaarwisseling deed om vuurwerkoverlast te voorkomen. ‘We hebben ons vooral gericht op het bestrijden van illegaal vuurwerk, want dat levert het meeste gevaar voor de mensen op’, zegt de burgemeester. In de weken voor Oud en Nieuw zijn er huiszoekingen gedaan, illegale bommen ingenomen en straffen opgelegd. Er was ook een aanhouding. ‘U moet bij handhaven dus niet denken aan een kat- en muisspel tussen de jongeren en de agenten. Vuurwerk moet gewoon een feestje zijn’. Verder wil Tange ieder jaar een boodschap afgeven aan de jeugd. Dat gebeurt in groep acht van de basisschool. ‘We laten dan onder meer een film met vuurwerkslachtoffers zien. Sommige kinderen kunnen daar slecht van slapen, maar de boodschap komt wél over.’

 

De raadsleden lijken tevreden met de aanpak van hun burgervader. Binnen de kaders die de wet hem biedt, heeft hij er alles aan gedaan om excessen met vuurwerk te voorkomen. Hij is zelfs even gaan kijken bij het carbidschieten en houdt wensballonnen in de gaten. So far, so good, zou je zeggen. Dan neemt GroenLinks-raadslid Remco Doorn het woord. ‘Vuurwerk kan oogletsel veroorzaken, zorgt voor veel lawaai en hindert dieren in hun nachtrust. Wij zijn dus bezorgd en dienen een motie vreemd* in’. In de motie roept Doorn op om onderzoek te doen naar het verbieden van vuurwerk op plekken waar de overlast te groot is. Hij benadrukt dat het succes van de burgemeester niet gegarandeerd is in de toekomst. De andere partijen staan open voor de motie, zelfs de grootste tegenstanders van een vuurwerkverbod. ‘Wij vinden het niet erg als de gemeente dit eerst gaat onderzoeken’, zegt VVD-raadslid Martijn Doorenbos.

 

Het is echter de burgemeester die de motie niet zo fijn vindt. Tange: ‘Een vuurwerkverbod zou alleen gelden op Oudejaarsdag tussen zes uur ’s avonds en twee uur ’s nachts. Als u verbodsgebieden aanwijst, dan moet ik daar in die uren handhavers neerzetten’. Hij gelooft meer in preventie dan in een verbod. ‘Ik steek geen vuurwerk af, maar zie wel dat veel mensen er van genieten. Dat moeten we ook in ogenschouw nemen’. Verder meent Tange dat het onderzoek door een extern bureau zal moeten worden uitgevoerd. Hij raadt aan om de motie van zijn partijgenoot ‘te overdenken’. Later op de avond wordt deze toch aangenomen.

 

De burgemeester had nog wel zo zijn best gedaan om vuurwerkoverlast te voorkomen. Zijn verhaal zat zeer professioneel in elkaar, maar voor de GroenLinks-fractie was dat onvoldoende. Dankzij haar motie vreemd werd de raad geconfronteerd met een onderzoek dat zij eigenlijk niet kan weigeren. Immers, onderzoek doen kan altijd voordat er een besluit genomen wordt over een verbod. Door het onderzoek kan de raad later in het jaar een weloverwogen besluit nemen over de toekomst van het vuurwerk. En de burgemeester voert dat besluit gewoon uit.

Kemal Rijken

*Een motie vreemd is een motie over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Voluit het zo'n motie een 'motie vreemd aan de orde van de dag.' 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arnoud op
V6 leeft nog in de tijdvan de rotjes, astronauten en gillende keukenmeiden. Het knalvuurwerk dat tegenwoordig wordt afgestoken, is oneindig veel zwaarder. Geeft ernstige geluidsoverlast, dat zelfs een gewoonmens verstijft in zijn stoel doet zitten. Laat staan wat het voor effect geeft op ouderen, kwetsbaren en dieren.
V6 lijkt mij een egoist die slechts leeft voor eigen pleziertjes en geen oog heeft voor de gevoeligheden bij zijn medemens.
Door V6 op
Klagen over vuurwerk op oudjaar, echt het toppunt van de Nederlandse klaagcultuur over "overlast" van van alles en nog wat. Ook zo'n aanname dat zieken en ouderen er last van hebben... vreselijk bemoeizuchtig, dat denken voor anderen. Die willen ook gewoon oudjaar meemaken hoor. En wat voor last heb je nu van vuurwerk als je binnen bent. De vuurwerkhaters willen alleen hun opvattinkje opdringen - en de raadsleden gaan nog mee ook, waar deze keer juist de burgemeester niet de funkiller is...
Door Robert ((Juridisch beleidsmedewerker en inwoner van Wormerland) op
In perspectief; Wormeland was de afgelopen jaarwisseling een oase van vuurwerkrust. Werkelijk, nauwelijks iets gehoord, laat staan dat sprake was van echte overlast. Ik laat in het midden wat de oorzaken daarvan zijn, maar ik begrijp in dat licht wel de aarzeling van de burgemeester ten aanzien van de meerwaarde van een onderzoek c.q. het instellen van verbodsgebieden.
Door Rob op
Is gewoon een verslagje, Angelique, bij definitie geen roddel dus. Niets op af te dingen. En, wat is dat, 'Burgerroddel'? Ik doe een gokje om bij je in te loggen: 'kletspraat van slecht geïnformeerde buitenstaanders die hun mond moeten houden'. Neem wat rooibos en ga rustig zitten, daar ga je vast scherper van denken, en hopelijk ook beter van formuleren.
Door Frank van Oosten op
Wat een dwaas is die burgemeester (en nu eens niet omdat hij van GroenLinks is...). Er zijn in iedere gemeente plekken waar afsteken van vuurwerk sowieso onacceptabele overlast veroorzaakt: Bij verpleeg- en zorginstellingen, ziekenhuizen, kinderboerderijen, noem maar op. dat deze burgemeester zelfs een onderzoek afwijst, zegt veel over 's mans beperkte kijk op de oudejaarsproblematiek. Besparen op handhaving is voor hem belangrijker dan voorkomen van overlast.
Door Angelique (bmw) op
Tange, een hele solide ( niet mijn kleur) burgemeester, goed voor langer termijn visie en effectuering. Staat echt boven de lokale politiek en verbind, raadsleden zouden eens een beetje verder mee moeten proberen te denken met de burgervader, ze vertragen keer op keer het wordingsproces waarvan dit wederom een voorbeeld is. Bijzonder dat deze burgemeester nog steeds zich zo volle overgave inzet voor zijn burgers. Is één unieke in landelijk perspectief bezien! Kop van dit bericht is misleidend voor de kwaliteit van de burgervader, inhoud van het stuk is typisch een van burgerroddel en stoelpoten zagen.