of 61441 LinkedIn

Werken voor de PVV

2005 was een beloftevol jaar. Geert Wilders had nog maar een paar maanden de VVD-fractie verlaten en was nog niet zo omringd door brede mannen met zonnebrillen als later. In een hotel in Vlaardingen zat hij met Marco Pastors en Joost Eerdmans te praten over het programma van een gezamenlijke nieuwe partij. In hotelletjes op de Veluwe, verscholen in de bossen, ontving hij zijn eerste kandidaat-Kamerleden, ook al stond hij in de peilingen op 0 tot 2 zetels.
Bij de werving en selectie van zijn Binnenhofpersoneel werd Wilders door zeker vier man bij gestaan. Die kandidaten kwamen bij bosjes en ze kwamen uit alle hoeken: uit VVD, CDA, CU en SGP. Nette dames en heren waren het, ieder deskundig op eigen terrein, met een – laten we zeggen – stevig rechts fundament, zonder rafelige randjes.

Dat is een jaar goed gegaan. Toen – eind 2005, begin 2006 – besloot Wilders het allemaal zelf te gaan doen. Als iemand zich als kandidaat meldde werd hij niet na een gesprek of twee voorzichtig tot het zaterdagochtendklasje toegelaten, maar Wilders reed naar het privéadres van de gegadigde, sprak een uurtje met hem of haar en had het dan wel gezien, of niet.

Bovendien werd in die periode duidelijk dat Wilders niet van zins was met wie dan ook samen te werken, noch zijn agenda erg veel breder te maken dan dat ene thema: de islam. Zo lagen de kaarten er in het voorjaar van 2006 bij: Ik Geert Wilders, tegen de islam, en mijn voetvolk kies ik zelf wel uit. De mensen die op hun vrije zaterdagen naar de Veluwe waren gereden, lieten zich niet meer zien. (Op een zekere Hero Brinkman na, over wie Wilders overigens het advies had gekregen om hem niet aan te houden omdat hij zich vooral had onderscheiden met pleidooien voor een verbod op de SGP.)

Zijn eigenzinnige koers heeft Wilders, eerlijk is eerlijk, geen windeieren gelegd. Bij de verkiezingen in november 2006 behaalde hij ineens negen Kamerzetels. Bij de Europese verkiezingen in 2009 werd hij de tweede partij van het land. Dit jaar boekte hij grote overwinningen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere en Den Haag. Bij de Tweede Kamerverkiezingen werd de PVV met maar liefst 24 zetels de derde partij. De PVV heeft een ongekend invloedrijke positie veroverd door steun te geven aan een minderheidskabinet van CDA en VVD.

Met al dit succes lijkt de partij van Wilders nu een kritische fase te zijn ingegaan. De oorspronkelijke spanwijdte is overstrekt geraakt. De media en collega-politici waren de afgelopen weken volledig in de ban van de smetten die het verleden van verschillende PVV-Kamerleden bezoedelden – soms terecht, soms ten onrechte. Het trucje dat we in 2002 met de LPF hebben uitgehaald, gaan we nu eens herhalen, moeten de media en de Femke Halsema’s hebben gedacht.

Maar het ging niet door. Ik kan me niet herinneren dat een politicus met één sms’je de verzamelde Nederlandse pers het zwijgen oplegde, maar Wilders deed het eind vorige week. Hij was het spuugzat, zei hij, en met reden want de media hadden hun hand overspeeld door al te gretig in het privéleven van een van de Kamerleden te wroeten. Dat er zelfs een Kamerdebat over het gedoe binnen de PVV-fractie is gevoerd, is een staatsrechtelijke schande. Alsof premier Rutte de Kamer controleert in plaats van de Kamer hem.

Hoe zal het nu verder gaan? Wilders is er niet in geslaagd een puik staaltje Kamerleden om zich heen te verzamelen. Tegelijkertijd staat hij nu voor de opgave om in (alle twaalf?) provincies kandidaten te werven voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2011. Die zijn, zoals bekend, cruciaal omdat de leden van de Staten de leden van de Eerste Kamer kiezen en CDA, VVD en PVV ook in dit orgaan natuurlijk graag een meerderheid willen veroveren. Het zal Wilders nu nog meer moeite kosten om geschikte kandidaten te vinden dan toch al het geval was.

Daarmee wordt het spannend. De toekomst van een partij of beweging wordt uiteindelijk immers niet bepaald door de leider of de organisatiestructuur (hoe stringent die ook is) maar door de mensen die de plaatsen bezetten. En voorlopig zijn er veel meer mensen die op Wilders willen stemmen dan mensen die voor hem willen werken.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ellen op
@ Wroeter: maar zou de PVV daar nou niet juist een einde aan gaan maken, aan al die zich misdragende bestuurders? En zij zijn de partij van geen genade en nooit meer vrij en geen pardon voor welke misstap ook. Dan mag je toch iets meer verwachten. Doet op zich niks af aan de juistheid van je rijtje, maar ik zie niet in waarom de PVV daar blij aan mee mag doen zonder dat we er wat van mogen vinden. Het is overigens niet helemaal eerlijk om ook alle gemeenteraadsleden mee te nemen want omdat de PVV amper in gemeenteverkiezingen meedeed en nog maar kort bestaan, zijn er sowieso maar weinig PVVers. Als je het aantal incidenten afzet tegen het totale aantal raadsleden/kamerleden (nu en in het verleden), dan wordt het beeld eerlijker. Nu lijkt het net of Amsterdammers meer crimineel zijn dan Schiermonnikogers omdat de eerstgenoemden in absolute aantallen meer voorkomen in de misdaadstatistieken. Misschien zijn ze ook wel crimineler maar dat kun je niet vaststellen op deze vergelijking.
Door Kaas ! op
zolang ze maar niet heulen met de oppositie, zoals Ferrier en Koppejanus van dat half-linkse CDA.
Door Emiel op
Bart-Jan heeft nog nooit wat bereikt en is jaloers dat Wilders het wel kan.
Bart-Jan kan alleen maar een beetje de intel. uithangen.
Bart-Jannen hebben we genoeg die aan de zeikant gaan zeuren over hoe het wel moet.
Door Wroeter op
Ongetwijfeld, kijk maar eens naar dit -overigens niet door mij samengestelde illustratieve maar waarschijnlijk niet volledige lijstje van overwegend linkse politici.
Omdat ook bijvoorbeeld bij PVV-er Lucassen wordt gememoreerd over feiten die van kortgeleden tot ongeveer 20 jaar geleden ge-beurd zijn, is dit lijstje ook van een dergelijke tijdsperiode.:
PVV - James Sharpe: zijn bedrijf in Hongarije is beboet wegens misleiding
PVV - Jhim van Bemmel: faillissementsfraude
PvdA - senator Edward Brongersma: overtreding wet op kinderporno
PvdA - penningmeester Sharda Poese (A'dam-ZO): fraude, verduistering
PvdA - raadslid Faiz Yerlibuçak (Beverwijk): banden met terreurorganisatie Grijze Wolven
PvdA - burgemeester Aleid Wolfsen: intimidatie en knevelarij krantenredactie
PvdA - burgemeester Nijmegen Guusje ter Horst: dronken achter stuur, doofpotpoging
PvdA - deelraadslid Randy Stena (A'dam-ZO): arbeidsverzuim, werkweigering
PvdA - raadslid Jerry Sulaiman (A'dam-ZO): fraude, greep uit kas
PvdA - raadslid Hakim Hmadouch (Arnhem): mishandeling echtgenote, bedreiging
PvdA - raadslid Elvira Sweet A'dam: 2x veroordeeld voor dronken achter stuur
PvdA - raadslid Ama Carr A'dam: zonder rijbewijs, onverzekerd rijden, valse naam
PvdA - raadslid Mohammed Kaied uit Dalfsen: poging tot doodslag
PvdA - Kamerlid Hamid Houda. Moest weg vanwege belastingfraude; nu toch op PvdA-lijst Prov Staten
PvdA - raadslid Cebeli Gönül uit R'dam: mishandeling echtgenote
PvdA - raadslid Mohammed el Yaakoubi A'dam: mishandeling, dumpen importbruid
PvdA - raadslid Ernest Owusu-Skeyere A'dam-ZO: fraude, illegaal wapenbezit
PvdA - raadslid Ronald Buld Nijverdal: mishandeling, verkrachting
PvdA - raadslid Murat Yasar uit Kampen: mishandeling echtgenote.
PvdA - wethouder Paul Depla uit Nijmegen. Bekend om de fietsenhok-affaire. Op 1 april 2010 benoemd als bur-gemeester van Heerlen.
PvdA - Kamerlid en huisarts Rob Oudkerk, die zieke en verslaafde prostituees bezocht voor zijn seksuele genoe-gens: DAT is nog eens seksueel misbruik!
PvdA - Raadslid Tjeerd van Dekken, stalking
PvdA - minister Koenders, gaf 89 miljoen aan UNFPA (EU: 42!). Is nu directeur daarvan
PvdA - minister Herfkens. Weigerde onterechte huursubsidie van € 275.000 terug te geven.
PvdA - minister Pronk, drank, vernielde staatsauto
PvdA - minister BZK Guusje 'Nadorst' (ter Horst), die "weer" met drank op achter het stuur klom.
PvdA - minister Vredeling, drankmisbruik
PvdA - Kamerlid Paul Tang - Lekken van miljoenennota
PvdA - Bram Peper- Minister van Binnenlandse Zaken, in opspraak door zijn verzwegen declaratiegedrag
PvdA - Khadija Arib - Dubieus reisje naar congres in Marrakesh betaald door Marokkaanse overheidsinstantie PvdA - Rob van der Mark - Burgemeester van Vlieland. Openbare dronkenschap
PvdA - Burgermeester Cohen: liet miljoenen in de Poldermoskee verdwijnen en miljarden in de metro.
PvdA - Deelraadslid Fatima Elatik: hield informatie achter, is mede verantwoordelijk voor de verdamping van 30 miljoen, liet een nagenoeg failliet stadsdeel Oost-A'dam achter. Huurde een tweede boot bij Sail Amsterdam voor liefst € 30.000...... nu mogelijk weer in genade aangenomen???? .
CDA - minister Jack de Vries, die als minister een buitenechtelijke relatie met een ondergeschikte begon en ver-zweeg;
CDA - billenknijper Ruud Lubbers (overigens tijdens VN functie Hoge Commissaris daarvan vrijgesproken)
CDA - Katleen Ferrier vergat in mei -bij opgave vd kandidatenlijst- te noemen dat zij partijen uitsloot.
CDA - Ferrier feliciteerde in mei 2010 moordenaar/ drugsbaron Bouterse met zijn verkiezing.
SP - Krista van Velzen, met strafblad (ging onderzeeërs in Schotland te lijf met een hamer)
GL - Wynand Duyvendak : inbraak in het gebouw van het ministerie van EZ, bedreigingen en brandstichting in zijn tijd als milieuactivist
GL - Helma Ton - Burgemeester van Blaricum - Rijden onder invloed.
GL - Daniel Bendit, pedo
GL - H Meijer, pedo 'Ik kan ook wel op een knaapje vallen. Alle leeftijdsgrenzen moeten gewoon uit de zedelijk-heidswetgeving'
GL - Kamerlid Oedayraj Singh Varma - Simuleerde ongeneeslijk ziek te zijn om wachtgeld op te strijken.
GL - Wethouder Marijke Vos met haar gifschip Probo Koala
GL - Akini. Arrestatie wegens inbraak
GL - senator Sam Pormes Molukse extremist. Mislukte moordaanslag op 2 agenten. Veroordeeld en vervroegd vrij.
En als GL afsluiter Paul Rosenmöller was tussen 1976 en 1982 een vooraanstaand lid van de GML en maakte ook deel uit van het 'Centraal Comité' van die organisatie. Een organisatie die Pol Pot financieel en politiek on-dersteunde ten tijde dat de genocide reeds bekend was.
D'66 - Pechtold van 1997 tot 2003 wethouder in Leiden, fraude onder zijn verantwoordelijkheid in een onteige-ningsprocedure, heel Leiden stond toen op poten vanwege Alexander zijn gesjoemel.
Door hoogmoed (publicist) op
misschien wil bart jan wel voor hem werken. zijn wij van hem af.
Door Jan op
Hoezo "het zwijgen oplegde"? Er is gewoon even niets te vinden, maar nieuwe schandalen zullen zich bij dit soort kamerleden ongetwijfeld weer gaan voordoen.