of 59250 LinkedIn

Mystery Burger: Zoethoudertje

‘We gaan het iets anders insteken dan oorspronkelijk bedoeld,’ opent burgemeester Fons Naterop de begrotingsbehandeling. Hij zou daar wel eens niet de sprekersvolgorde, termijnen van behandeling of de stemprocedure mee kunnen bedoelen. Nee, in Aalburg moet de hele begroting anders.

‘Het betreft een bijzondere begroting,’ verklaart Arno Bouman (CDA) als eerste. ‘Ten eerste door de aankomende collegewissel.’ Drie weken geleden stapte de Aalburgse Alliantie uit de coalitie. Het zittende college heeft daarna aangegeven de begroting wel af te willen makken. Het is deze begroting die nu aan de raad is aangeboden.

‘Belangrijker nog,’ vervolgt Bouman, ‘is het democratische besluit van deze raad dat één krachtige gemeente het beste toekomstperspectief biedt.’ In die vergadering vier weken geleden besloot de raad tegen het coalitieakkoord in voor een herindeling met buurgemeenten Werkendam en Woudrichem in 2019. Dat besluit, met een plotselinge voorstem van coalitiepartij Ideaalburg, deed de Aalburge Alliantie het vertrouwen in de coalitie opzeggen.

‘Met alle respect voor de opstellers is deze begroting een achterhaald verhaal,’ stelt Kees de Waal (Progressief Altena). ‘Al is het maar door de teksten over de samenwerking met andere gemeenten,’ geeft Cees Nieuwenhuizen (ChristenUnie) als voorbeeld. CDA’er Bouman vindt dat de begroting moet worden aangepast. ‘Wij willen de consequenties van dat besluit in het voorjaar van 2016 in begrotingswijzingen zien,’ vindt Bouman. ‘We zullen dan in het voorjaar meer inhoudelijk over de begroting spreken’. Samen met de SGP, ChristenUnie en de Belangen Aalburgse Burgers dient het CDA een amendement in dat daarvoor in de begroting ruimte moet creëren. ‘Overwegende dat in deze begroting punten staan die niet op breed draagvlak in de raad kunnen rekenen,’ licht SGP’er Dert Vlaander toe. Het amendement stelt voor de vernieuwing van de geluidsinstallatie, het in de kernen vergaderen op locatie en een brandpreventiepakket te schrappen.

De kritiek dat de begroting waardeloos is geworden, deelt het college niet. ‘U moet uzelf niet tekortdoen,’ meent wethouder financiën Shah Sheikkariem. ‘De afgelopen periode heeft u beleid uitgezet en ons opdrachten meegegeven.’ Volgens de wethouder is de begroting prima te gebruiken. ‘Het is niet zo dat de wereld is veranderd,’ zegt hij. ‘U heeft beleid voor voorzieningen en dienstverlening gemaakt. Dat moet u niet zo maar van tafel vegen.’ De wethouder spreekt wel z’n steun uit voor het amendement.

Veel woorden heeft de raad niet over voor dat compliment. In de tweede termijn maken raadsleden nog wat matte opmerkingen over breedbandinternet, onderwijshuisvesting en de maximale gewichtsbelasting voor wegen in de Veense Put. De begroting lijkt de leden niet meer te prikkelen. ‘Het is is niet de bedoeling om dingen al voor 2016 te beslissen,’ zegt Kees de Waal nog. Het nieuwe college zal in het voorjaar ongetwijfeld met jaar aanpassingen komen, zoals de raad verzoekt. Misschien dat het debat daar over een beetje leven in deze raad kan brengen. 2019 is het immers nog lang niet.

John Bijl
Meer Mystery Burgers van John Bijl leest u hier.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.