of 58952 LinkedIn

Mystery Burger: Verdeeldheid in Steenbergen

Een dag voor de raadsvergadering van de gemeente Steenbergen hebben de bewoners van Nieuw-Vossemeer moeten vernemen dat de enige buslijn in hun dorp per 1 maart zal verdwijnen. De PvdA-fractie dient een motie in om het tij te keren. Het is een motie die niet goed uitpakt.

PvdA-fractievoortzitter Willem van den Berge leest de tekst integraal voor. Het komt erop neer dat de provincie Zeeland wegens gedoe met de aanbesteding te laat heeft doorgegeven dat buslijn 152 verdwijnt. Een cruciale bus voor de inwoners van Nieuw-Vossemeer die de leefbaarheid in hun dorp zullen zien afnemen. Ook gezinnen met schoolgaande pubers zijn straks de dupe. In haar motie is de PvdA duidelijk: wethouder Cors Zijlmans (Gewoon Lokaal!) is tekort geschoten en moet er alles aan doen om de buslijn te behouden. Van den Berge krijgt bijval van VVD, CDA en de Volkspartij, die willen weten of de wethouder op de hoogte was van het Zeeuwse besluit en of hij voldoende heeft gedaan.

 

Wethouder Zijlmans: ‘Wij werden hier pas op 12 januari over geïnformeerd en hebben meteen de provincie Noord-Brabant op de hoogte gesteld. Zij wisten niet wat er aan de hand was’. Steenbergen ligt in Noord-Brabant en grenst aan Zeeland. Voor zaken zoals buslijnen moet de gemeente met beide provincies praten. Zijlmans: ‘We hebben daarom tevens contact opgenomen met buurgemeente Tholen en de provincie Zeeland. Ook is de burgemeester er nog achteraan gegaan en hebben we Connexxion aangeschreven’. Vervoerder Connexxion kwam pas op 17 februari met een officieel antwoord, waarin stond dat de lijn echt opgeheven wordt. ‘Het was onmogelijk om in deze korte tijd een structurele oplossing voor elkaar te krijgen. Daarom hebben we zelf een taxibusje geregeld die in de komende maanden zal rijden.’

 

Zijlmans ergert zich aan de PvdA-motie en ontraadt deze met klem. Hij heeft er immers ‘alles aan gedaan’ en stelt dat er in de tekst niet respectvol wordt gesproken over het college. In de tweede termijn ontstaat onrust. Raadslid Maurice Remery (Gewoon Lokaal!) tegen de PvdA: ‘De onheil is van de provincie Zeeland afgekomen en niet van ons college. Uw PvdA-gedeputeerde in Zeeland heeft dit gedaan!’ Van den Berge: ‘De verantwoordelijk gedeputeerde is niet van ons, maar van de SGP! Ja, de PvdA zit daar in het bestuur, maar wij komen in Steenbergen voor ónze inwoners op!’ Het steekt hem dat de bewoners van Nieuw-Vossemeer het nieuws over de buslijn gisteren in de media moesten vernemen. Hij wil weten waarom de wethouder hen niet zelf heeft geïnformeerd. Zijlmans benadrukt dat hij zich vooral heeft gericht op het behoud van de buslijn. Van den Berge: ‘Ik wil straks hoofdelijk over de motie stemmen om te weten hoe iedereen stemt!’

 

In hun reacties zeggen de VVD, het CDA en D66 dat de motie geen nut meer heeft omdat de wethouder al genoeg heeft gedaan. Er ontstaat een ijzige sfeer tussen de partijen waarin op de man spelen niet wordt geschuwd. Voordat tot stemming wordt overgegaan doet Van den Berge nog een laatste poging. Hij wil de zin verwijderen waarin staat dat het college ‘niets ondernomen heeft om dit onheil af te wenden’. Deze actie, die ongetwijfeld is bedoeld om de anderen extra kleur te laten bekennen, heeft weinig effect. De motie wordt na de hoofdelijke stemming verworpen.

 

Had dit anders gekund? Jazeker. De wethouder had de PvdA kunnen danken voor haar zorgen en had kunnen vragen of die ene zin er uit had gemogen. Ook zou de PvdA de toon van haar motie hebben kunnen matigen. In dat geval hadden de andere partijen misschien minder moeite gehad met het voorstel. De motie had dan kunnen worden gezien als steun in de rug voor de wethouder, die – ondanks de uitgebleven communicatie naar de bevolking – wel vastberadenheid heeft getoond en er alles aan wil doen om de buslijn te behouden. In dat geval was de raad van Steenbergen op dit dossier, waarbij de gemeente als eenheid in de buitenwereld moet opereren, veel minder verdeeld geweest.

 

Lees hier het dossier met alle Mystery Burgers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Van Iwaarden op
Nieuw-Vossemeer, daar wil een mens nog niet dood gevonden worden. Terecht dat Zeeland de buslijn maar dit hol opheft.
Door mies rijken (felefoniste) op
zo weer even gelezen over ,steenbergen..bel je nog om de 15de i v m se urn