of 59147 LinkedIn

Mystery Burger: Tegen de wind in zeilen

‘Hoe lang wilt u geschorst hebben?’ vraagt burgemeester Jac Klijs? ‘Een uurtje?’ plaagt Bert Schreuders (ChristenUnie). Diep in zijn hart had hij vast een jaartje bedoeld, want het politieke proces over het windmolenpark in de gemeente Moerdijk is nog lang niet gelopen.

‘Zelden heeft een politiek proces zoveel het vertrouwen in de politiek geschaad,’ vindt Bisar Çiçek (PvdA). De afgelopen maanden hebben de inwoners van het dorp Klundert zich fel uitgesproken tegen de komst van een windmolenpark. De gemeenteraad van Moerdijk moet er vanavond een besluit over nemen. 

Moet, want de provincie heeft al aangegeven dat wanneer de gemeenteraad tégen besluit, de molens er dan zónder de medewerking van de gemeente komen. ‘Als jullie vanavond ‘nee’ zeggen, staan we vrijdag bij de provincie voor een Provinciaal Inpassingsplan,’ herhaalt Wim de Pijper (Burger Belangen Moerdijk) de woorden van initiatiefnemer Nuon. ‘Het wordt benoemd als consequenties, maar het voelt al met je rug tegen de muur staan,’ vindt Remco Luhrman (SP),

Volgens Pauline Joosten (Moerdijk Lokaal) vervallen er zo ook allerlei voordelen voor de gemeente. ‘Dan hebben we niets meer te zeggen over de hoogte, door vertraging worden de randvoorwaarden slechter en we hebben geen recht meer op de leges,’ legt een timide Joosten uit.

Dat de bestuurlijke uitkomst van dit raadsdebat al vaststaat, betekent niet dat de politieke race al helemaal gelopen is. Désirée Brummans (CDA) stelt maar voor om het niet meer over te hebben óf de molens er komen, maar onder welke voorwaarden. ‘Wij moeten met elkaar veel meer het debat durven aangaan over dilemma’s in plaats van er omheen te draaien,’ vindt ze.

Samen met andere fracties stelt ze voor de windmolens weg te halen wanneer de levensduur ervan ten einde is. Daarnaast vindt ze dat de extra opbrengsten van het park niet alleen naar het lokale havenbedrijf maar óók in een duurzaamheidsfonds ten behoeve van de hele gemeente moeten komen. Volgens Jack Lems (Onafhankelijk Moerdijk) moeten Nuon en de gemeente hun best doen om de werkzaamheden voor de aanleg zo veel mogelijk door lokale ondernemers te laten uitvoeren. Pijnstillers, om de bittere windmolenpil mee weg te slikken.

Wethouder Jaap Kamp neemt die voorstellen, met wat aanpassingen voor de uitvoerbaarheid, maar wat graag over. ‘In de verkiezingscampagne heb ik al geroepen dat onze duurzaamheidsopgave op sommige plekken pijn gaat doen,’ memoreert hij. ‘Klundert is een van die plekken.’

Na een korte tweede termijn lijkt de gemeenteraad van Moerdijk er uit te hebben gekregen wat er in zat. Heel veel enthousiasme voor het besluit voor het windmolenpark zal er wel nooit komen. ‘Gaandeweg zijn we de regie verloren,’ typeert SP’er Luhrman de onvrede. 

Over die analyse zal niemand vallen. Gelukkig zegde de raad zichzelf ook toe het proces nog eens goed te evalueren. Tijdens dat zelfonderzoek zal vast blijken dat het politieke proces door het bestuurlijke is ingehaald. Een gevaarlijk recept. Want als de politiek de leiding van een traject uit handen geeft aan het bestuur, stelt het eindresultaat, ongeacht de uitkomst, nooit tevreden.

John Bijl
Meer Mystery Burgers leest u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.