of 59179 LinkedIn

Mystery Burger: Symboolloos

Boos klinkt Heidi Vos (D66) niet. ‘Erkent u dat het goed mis is?’ vraagt ze het college. ‘Snapt u dat we het zát zijn?!’ Wat Vos en rest van de raad in Rucphen vanavond laten zien is vooral frustratie en onmacht.

Het is een behoorlijke hand, die het college komt ophouden. Ze verzoekt de gemeenteraad om bijna twee ton toe te voegen aan het budget voor het gebouwenonderhoud. Maar vraagt ze ook nog tachtigduizend euro extra voor de bewegwijzering. Beide bedragen zijn voor de raad een verrassing.
‘We zijn geschrokken dat dit krediet nodig is,’ zegt Daan van den Broek (VVD) over het bedrag voor de bordjes. In de begroting stond eerder dat er slechts tienduizend euro nodig was om de borden te vervangen. Nu is er dus acht keer zo veel éxtra nodig. ‘We hebben de stukken nog eens goed nagekeken en het blijkt dat er geen honderdtien maar tweehonderd borden vervangen moeten worden.’ Waarom het daarom negen keer zo duur wordt, is voor Van den Broek een raadsel. ‘Je zou toch zeggen dat een bordje steeds hetzelfde kost,’ meent de VVD’er.

‘Die tienduizend euro was voor het uitvoeringsplan,’ legt wethouder Laura Matthijssen bedremmeld uit. ‘Nu we het gaan uitvoeren hebben we het extra budget nodig.’ Van der Broek en de andere raadsleden kijken wat glazig bij die toelichting. Van der Broek staat er op dat de wethouder het bedrag nog toelicht, maar wil wel akkoord gaan.

‘Er is nog al wat fout gegaan,’ begint Ad Jongenelis (PvdA) het gebouwendebat nors. ‘Er was onvoldoende grip, oneigenlijk gebruik van budgetten en er zijn tekortkomingen in de administratieve organisatie,’ stelt VVD’er Van den Broek neerslachtig. Hij wijst erop dat vorig jaar ook geld voor rioolonderhoud op bleek te zijn, omdat het ergens anders voor was gebruikt.

Met een lange lijst gedetailleerde vragen dwingt de raad het college om iedere misstand uit te leggen — en in te gaan op de oplossing. ‘Hoeveel gaat de aannemer aan de reparatie van de garagevloer terugbetalen?’ wil Hilde Spijkers (VVD) weten. ‘Wanneer is de afspraak met het expertbureau gepland?’ vraagt haar fractiegenoot Van den Broek.

‘We hebben keihard gewerkt om het op orde te krijgen,’ zegt wethouder Matthijssen. Haar hoofd hangt er een beetje bij. De gemeente heeft nieuwe ambtenaren aangenomen om beter te besturen, legt ze uit. ‘We erkennen dat het mis was,’ prevelt wethouder Martien de Bruijn. Hij is op zijn handen gaan zitten en laat zijn schouders naar voren hangen. ‘Maar we weten wat het probleem was.’ Dat blijkt wel uit de uitgebreide technische toelichting die De Bruijn en zijn college-collega’s geven. Ze gaan op alle vragen in.

De dossierkennis én de lijdzame houding van het college lijken het vertrouwen van de raad nipt aan groot genoeg te maken. De leden stemmen in met de budgetten. ‘Het is een laatste kans,’ zegt Vos streng. ‘Akkoord,’ zegt wethouder Cees Evers zichtbaar opgelucht.
Dat gevoel is blijkbaar niet alomtegenwoordig. ‘Ik had wel een motie van treurnis verwacht,' murmelt een teleurgestelde burger op de publieke tribune. Al had zo’n uitspraak slechts symboolpolitiek geweest. Als de kommer en smart er al zó vanaf druipt, is zo’n symbool ook niet meer nodig.


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel (observant) op
Tussen alle regels door merk je dat ze daar in Rucphen ongelofelijk slechte ambtenaren hebben. De wethouders komen bedremmeld de fouten van hun ondergeschikten opdienen in de gemeenteraad. Zielig! Hier moet een bezem door.
Snapt de gemeentesecretaris wat hem/haar te doen staat?