of 58952 LinkedIn

Mystery Burger: Renkumse raad trapt op de rem

De raad van de gemeente Renkum vergadert in het statige gemeentehuis van Oosterbeek. Op tafel ligt het Masterplan 3B4. Het gaat om een nieuwbouwplan in een leeg stukje van Renkum, waarin het college een kaderwijziging heeft aangebracht. Het plan is een hoofdpijndossier dat al tientallen jaren loopt. Vanavond moet de raad instemmen met het laatste collegevoorstel zodat er eindelijk een punt achter gezet kan worden. 

Raadslid Raymond den Burger (VVD) is not amused. ‘We hebben het gevoel dat we vanavond in een eendenfuik zitten, want er valt weinig meer te kiezen. De risico’s van dit plan zijn niet onaanzienlijk. En als we er meer onderzoek naar laten doen, dan lopen de kosten nog verder op. Tandenknarsend moeten wij constateren dat dit collegevoorstel het minst slechte is’, zegt hij met ergernis. Het gewijzigde plan voorziet in meer woningen, waarvan 22 sociale huurwoningen, een doorn in het oog van de VVD. Maar ook de bijbehorende overeenkomst met projectontwikkelaar Giesbers zit de partij dwars. ‘Ik wil dat deze overeenkomst eindig is!’

 

De andere partijen roeren zich eveneens. ‘De omwonenden werden slecht geïnformeerd. Tijdens de informatieavond kregen ze de verkeerde foto’s te zien’, zegt Danielle Gerritsen (GemeenteBelangen). Haar partij dient met de VVD, D66 en GroenLinks een motie in die het college oproept met meer varianten van het plan te komen. CDA-raadslid Karin Braam: ‘Met gekromde tenen heb ik dit voorstel gelezen’. De christendemocraten zijn alles behalve blij met de gang van zaken. ‘Maar ach, je kijkt achteraf tot weer een koe in de kont’. Mevrouw Pols (eenmansfractie) somt de ellende van de afgelopen jaren nog eens op. De pointe: het college heeft dit zélf veroorzaakt. ‘Het is te vroeg om akkoord te gaan met dit plan’, zegt ze. Ook de PvdA en GroenLinks stellen dat er nog meer varianten moeten komen.

 

Wethouder Jasper Verstand (D66) reageert fel op de betogen uit de raad. ‘Dit project loopt al tientallen jaren. Het is dus niet zo gek dat we de bouw met dit plan proberen vlot te trekken. En er valt wel degelijk iets te kiezen, want u kunt binnen deze kaders kiezen voor meer of minder woningen!’ zegt hij. Door de dramatisch verlopen informatieavond heeft het college al tegen zichzelf gezegd: wij gaan terug naar de raad. ‘U moet dus ook niet zeggen dat wij de burgers niet serieus nemen!’

 

In de tweede termijn is de VVD die inhoudelijk de trom roert. De fractie eist dat er een garantie komt voor de opbrengsten: 550.000 euro. Den Burger dient een extra motie in. ‘Wij willen binnen een maand weten of er nog andere Ruimtelijke Ordeningprojecten zijn die betrekking hebben op dit project. En als er weer nieuwe veranderingen komen, dan moet het college de raad meteen informeren’, meent de VVD’er. Wethouder Verstand kan weinig anders doen dan Den Burger tegemoet komen. ‘Wij gaan de VVD alle informatie geven die ze willen hebben en ook komen wij onze afspraken na’. De moties worden aangenomen en de wethouder heeft nieuw werk te doen. Voorlopig is het Masterplan 3B4 nog niet klaar.

 

Het zag er naar uit dat de Renkumse raad een klap zou geven op een nieuwbouwplan dat nog veel haken en ogen heeft. Maar de raad was kritisch en controleerde waar het moest. Ze voerde haar taak naar behoren uit en had, zoals het in de gemeentewet is bepaald, het allerlaatste woord. Terecht trapte deze raad op de rem. Zo hoort het.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Koelewijn op
Bij het verslag mis ik de Partij Renkumse Dorpen
Ook deze partij draait met enthousiasme mee in de Renkumse politiek ,en mag dus ook genoemd worden.
Door Logica op
Vaak echter zijn de kaders die door de raad gesteld worden niet helder, laat de raad het college op stoom komen en veel snelheid maken, en wordt pas veel te laat op de rem getrapt. Of dat ook hier het geval is blijft onduidelijk.