of 58952 LinkedIn

Mystery Burger: Positief of onsportief?

De oude sporthal in Tubbergen is aan vervanging toe. Al sinds 2006 debatteert de gemeenteraad over de bouw van een nieuwe hal. Anno 2015 ligt er een plan voor de bouw van een hal die ook nog eens de duurzaamste van Nederland moet worden. Kosten: 2,8 miljoen euro. Het is aan de 19 zetels tellende raad om hier mee in te stemmen. Een kleine fractie stribbelt echter nog tegen.

De raad van Tubbergen wordt gedomineerd door het CDA (tien zetels) en de combinatie GB-VVD (zes zetels). In de eerste termijn voeren deze partijen het hoogste woord. CDA-raadslid Tonny Busscher houdt een beschouwing. ‘Er moet nu eens duidelijkheid over de bouw komen’, zegt hij. De fractie dient een amendement en een motie in om de bouwkosten in de hand te houden. De voostellen worden ondersteund door GB-VVD en de PvdA (een zetel).


De kleine oppositiefractie Dorpen Centraal (DC) ziet het echter niet zitten. ‘Tubbergen is aangemerkt als krimpgemeente en wij hebben daarom vraagtekens bij het leegtrekken van onze pot algemene middelen’, zegt raadslid Leon Oosterik (DC). Hij benadrukt dat het college haar belofte om de belastingen niet te verhogen zal moeten breken. ‘Ook zetten we onze vraagtekens bij de exploitatiekosten, de nog binnen te halen subsidies en het feit dat er maar een uitvoerder is. Wij vinden dit plan één grote gok’.

 

Dan neemt raadslid Herbert Oude Luttinkhuis (GB-VVD) het woord. ‘Ik mis een positieve grondhouding bij DC’, zegt hij. In een tirade van een kleine tien minuten vertelt hij wat er allemaal mis is aan de twijfels van de tweemansfractie. ‘Wij hebben een amendement en motie ingediend, en u steunt dit niet. Een gemiste kans!’ zegt hij. Volgens hem komt het college binnenkort met meer duidelijkheid over de subsidies. ‘U steunt dit ook niet. Weer een gemiste kans!’ Hij ergert zich er aan dat de DC-fractie het duurzame aspect van de nieuwe hal niet omarmt en dat de partij geen vertrouwen heeft in de uitvoerder. Maar Oude Luttinkhuis vindt het vooral zonde dat DC niet met alternatieven komt. ‘Ik loop langer mee in deze raad dan u! Uw houding stelt mij bijzonder teleur’.

 

In haar antwoord weerlegt de DC-fractie alles op de inhoud. ‘Wij zien echt wel in dat er alternatieven zijn’, zegt raadslid Anoesjka Kemperink. ‘We moeten gaan praten met andere gesprekspartners voor de bouw. En je zou de oude hal ook nog kunnen verhuren aan andere partijen zodat er geld binnen komt’. De GB-VVD en het CDA wuiven dit weg, want al die dingen zijn al eens ter tafel gekomen. Kemperink: ‘Het kan zijn dat jullie dit negen jaar geleden al gesproken hebben. Maar wat toen een goed plan was hoeft nu niet nog steeds goed te zijn’. Uiteindelijk stemmen zeventien van de negentien raadsleden voor de nieuwe sporthal.

 

Aan de komst van de nieuwe hal is negen jaar van wikken en wegen vooraf gegaan. Op de valreep was er bij een kleine fractie nog veel twijfel over. De twee grote fracties veegden deden dit makkelijk van tafel met ‘wij zitten hier langer dan u’, ‘u heeft geen positieve grondhouding’ en ‘dat hebben we in 2006 allang besproken’. Hierdoor bleef een nieuw debat over de inhoud – hoe laat ook – in de raad van Tubbergen uit. Het besluit over de komst van de sporthal is genomen, maar de zorgen erover blijven boven de markt hangen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.