of 65101 LinkedIn

Mystery Burger: Met z'n allen dronken onder de douche

Sportclubs in Diemen concurreren mogelijk met de reguliere horeca. Om dat te voorkomen heeft het college een bijzondere bepaling in de nieuwe Drank- en horecaverordening opgenomen. Die wordt gekraakt door de raad.

In dit voorstel wordt vooral het schenken van sterke drank aan banden gelegd. Prijsacties mogen niet, ruimtes mogen niet meer dan vier keer per jaar worden verhuurd voor bruiloften of feestjes, en kantines mogen alleen nog maar alcohol serveren een uur voor to een uur na de wedstrijden. Voordat de raad er inhoudelijk over spreekt, loopt voorzitter Ko Oostenrijk van tennisvereniging ATVD naar het katheder. De inspreker vindt het voorstel lastig. ‘Oudere leden komen naar de club om na afloop een glaasje sterke drank te nuttigen. Door de nieuwe verordening loopt ATVD het risico dat leden uitwijken naar andere tennisclubs in Amsterdam’, zegt hij.

 

Niet alleen Oostenrijk is ontevreden over het voorstel van burgemeester Amy Koopmanschap (GroenLinks), maar ook de raadsleden hebben er heel wat op aan te merken. Fractievoorzitter Rosalie Herder van Leefbaar Diemen heeft een directe vraag: ‘Waarom doen we dit voorstel eigenlijk?’. De politica wijst op de nieuwe Drank- en horecawet, die voorziet dat het schenken van alcohol aan personen van onder de achttien jaar niet meer mag. Ook anderen hebben opmerkingen. ‘Waarom zit die bepaling van de stichtingen er in?’ vraagt Rob Verheuvel (PvdA) zich af. Hij stelt dat het een slecht voorstel is. D66-voorman Jeroen Klaasse stelt dat verenigingen met deze verordening zullen overgaan tot het vinden van creatieve oplossingen. ‘Ik zie het al voor me dat er een excuussporter wordt gevonden, die in zijn eentje op het veld staat om de bepaling van alcohol één uur voor en één uur na te omzeilen’, zegt hij. GroenLinks-raadslid Gepke Uiterdijk vult aan: ‘Straks moet men haasten om op tijd in de kantine te zijn en dan staan de spelers met zijn allen dronken onder de douche’.

 

In haar antwoord is burgemeester Koopmanschap helder klaar. “We zijn uitgebreid in overleg gegaan met de sportverenigingen en dit is was zij wilden. De clubs kwamen er zelf mee om alcohol een uur voor en na de wedstrijd te serveren”, legt ze uit. Volgens haar is de aanpassing van de Drank- en horecawet de boosdoener. “Wij voeren die uit”. Wie het voorstel leest, ziet dat het doordrenkt is met beleidsmatige bepalingen. Echter, politieke afwegingen – zoals het effect en de praktische haalbaarheid van de spelregels – lijken niet te zijn gemaakt. Een meerderheid van de raad concludeert dat de voorgestelde verordening niet kan worden aangenomen en stuurt de burgemeester terug naar de tekentafel. Over een maand met ze het nogmaals proberen met een beter plan. De raad van Diemen heeft haar kaderstellende taak meer dan goed uitgevoerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Leo Bruijn (raadslid Rotterdam, oud-bestuursllid KHN R'dam) op
De voorgestelde regeling komt grotendeels overeen met het vroegere convenant wat met de overkoepelende sportbonden was afgesloten. Uit de reacties van de politieke partijen blijkt een beangstigend gebrek aan kennis van de wet en de onderhavige materie. Koninklijke Horeca Nederland is altijd bereid om een en ander toe te lichten.