of 59130 LinkedIn

Mystery Burger: Kont tegen de kribbe

Het is niet de eerste keer dat de gemeenteraad van Bronckhorst over de crossbaan aan de Deldensebroekweg in Vorden spreekt. ‘In de vorige raadsvergadering heeft u de behandeling uitgesteld om te kijken of er mediation mogelijk is,’ verklaart burgemeester Marianne Besselink. Die mediation is nu afgerond — en blijkt toch dat de gemeenteraad het zelf voor het zeggen heeft.

 

'Wij willen er even bij stil staan dat we de behandeling geschorst hebben voor mediation,’ begint CDA’er Dirk Jan Hunterlaar. Vorige maand besloot de gemeenteraad tot een laatste poging om motorclub VAMC en omwonenden bijeen te brengen. ‘Dat is niet in vruchtbare aarde gevallen', concludeert Huntelaar.

 

De crossbaan wordt al sinds 1962 door de motorracers van VAMC gebruikt. Illegaal, want toestemming heeft de gemeente daar nooit voor gegeven. Nu de motorclub wil uitbreiden, zoekt ze ook een vergunning. Omwonenden zien dat niet zitten; ook niet met mediation. ‘Als wij willen verbinden, hebben we ook alle betrokkenen nodig,’ zegt Huntelaar teleurgesteld.

 

Toch vindt hij dat de gemeente door moet gaan. Volgens de CDA’er is er sprake van overgangsrecht. VAMC heeft de baan immers al meer dan vijftig jaar in gebruik. Daarnaast meent Huntelaar dat de gemeente eigenlijk al de baan heeft toegezegd. ‘We moeten onze afspraken nakomen.’

 

‘De cross is een sport die past bij de cultuur van onze streek,’ vindt Ton van Linder (VVD). Hij vindt het jammer dat de mediation niet is gelukt. ‘Dat had voor een alternatief kunnen zorgen.’ Een compromis, dus. Nu dat er niet is, stemt hij tegen de baan. ‘Het raceseizoen start tegelijk met het broedseizoen,’ weet hij. ‘En ondanks alle maatregelen is er behoorlijk wat overlast.’

 

Huntelaar springt er boven op. ‘Klopt het dat u dan het standpunt van eerdere VVD-fracties niet meer volgt?’ vraagt hij. Van Linder knikt langzaam. ‘Er is in de afgelopen vijftig jaar wel wat veranderd,’ vindt hij. ‘En we betreuren het vooral dat er nooit eerder beslissing is genomen.’

 

‘Het plan wat er nu ligt is beduidend anders dan in 2006,’ legt Evert Blaauw (GBB) uit. Volgens de ideeën van VAMC zou de baan moeten verdubbelen. ‘Je kunt niet met droge ogen beweren dat het dan onder overgangsrecht valt.’ Maar ook Blaauw heeft sympathie voor de crossers. ‘We dragen VAMC een warm hart toe,’ zegt hij. Met een motie wil hij het college opdragen met de club een alternatieve lokatie te zoeken. ‘Er zijn inderdaad verwachtingen gewekt,’ vindt ook Blaauw.

 

Ook Herman van Rooijen (GroenLinks) is het daar mee eens. ‘We hebben ze een hele tot driekwart worst voor gehouden,’ meent hij. Met de motie wil hij wel mee gaan, maar niet met de voorliggende Verklaring van geen bezwaar.

 

‘Gaat u dan niet op de stoel van de rechtsgang zitten?’ interrumpeert Huntelaar. Hij vindt dat de Raad van State maar moet bepalen of er sprake is van overgangsrecht. ‘Als volwassen raad moeten we een besluit nemen waar we achter staan,’ antwoord Van Rooijen. En hij wil de baan gewoon niet. ‘Wij verkiezen woongenot van weinigen voor raceplezier van velen,’ vult Luuk Preijde (PvdA) aan. CDA’er Huntelaar kijkt of hij water ziet branden.

 

Na een korte schorsing volgen vooral stemverklaringen. Geen van de fracties steunt het college-voorstel verder te gaan met de legalisering én de uitbreiding van de baan. Met uitzondering van het CDA. Gelukkig maar, want dankzij het verzet van Huntelaar en zijn fractie én het uitblijven van het compromis van een mediation werden de Bronckhorstse raadsleden gedwongen hun standpunten tegen de baan steeds scherper uit te leggen, en heeft het hoogste orgaan een overzichtelijk en volwassen besluit genomen.

John Bijl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Klaas Jan op
Onafhankelijkheid is weer ver te zoeken bij John Bijl.
Nepjournalist !
Door Criticus op
En zie daar de gebruikelijk boter op het hoofd van bestuurders die niet handhaven.
Zachte heelmeesters...