of 58952 LinkedIn

Mystery Burger: ‘Kein ge-loel’ in Zeist

De Oostenrijkse voetbaltrainer in Nederlandse dienst Ernst Happel zei ooit ‘kein ge-loel!’ Dat sloeg deze week ook op een belangrijke hoorzitting van de gemeenteraad in Zeist, dat dankzij het strakke maar bijzondere voorzitterschap vlot verliep.

In Zeist staat er iets op het spel: een groot plan voor de herinrichting van het stadscentrum. Als het aan wethouder Marcel Fluitman (CDA) ligt, moet de hele verkeerssituatie op de schop om het winkelgebied van de ondergang te redden. Steeds meer winkels moeten wegens tegenvallende bezoekersaantallen hun deuren sluiten, zo is bekend. Maar het plan stuit op groot verzet van de Zeistenaren, die hun binnenstad liever willen houden zoals het is. Op de vorige inspraakavond waren er dertig sprekers, vanavond zijn het er maar liefst twintig.

 

In de raadszaal is het vol en druk. Voorzitter van de avond is VVD-raadslid Aart Grinwis. Hij heeft iedereen drie minuten spreektijd gegeven en werkt met een klok met alarmbel, die halverwege en na drie minuten afgaat. Vanuit de insprekers regent verwijten. ‘U moet uw stukken lezen!’ zegt een man tegen CDA-raadslid Monique Ricken. ‘De wethouder interesseert zich niet voor het verkeer’, zegt een andere inspreker, meneer Vermeulen. Ook zijn er veel superlatieven. Marc Pompen: ‘Ik maak bezwaar tegen dit ridicule plan!’ De expertise komt van oud-verkeersambtenaar Ronald de Jong uit Zeist. Hij heeft zelfs een nota geschreven. Geërgerd steekt hij van wal: ‘Verkeer is net als water. Ik adviseer u met klem om het plan Fluitman van tafel te halen!’

 

Nadat raadsleden vragen stellen aan De Jong wil hij graag lang oreren. Voorzitter Grinwis tegen De Jong: ‘Houd u het kort? Zo nee, doet u het dan voor mij’. Gelach in de zaal. De oud-ambtenaar benadrukt weer dat geen enkele variant in het plan beter is dan de huidige situatie. Zodra hij weer wil uitweiden zit Grinwis er bovenop: ‘Nog twee zinnen alstublieft. We willen vanavond om elf uur naar huis. Uw antwoord is ook te lezen op pagina elf van uw nota’. Vanuit de zaal klinkt geroezemoes. Netjes maakt De Jong, die 38 jaar lang ambtenaar was bij de gemeenten De Bildt en Zeist, zijn betoogje af. En de bel klinkt: Ping!

 

Ten slotte is ondernemer Van Leeuwen aan de beurt. Die vertelt dat hij zijn zaak onlangs in het centrum van Zeist begonnen is, maar dat een herinrichting van zijn straat hem de kop zal kosten. Zijn betoog, dat dankzij het belletje van Grinwis binnen de perken blijft, maakt indruk bij het publiek. Hier zit een man wiens toekomst op het spel staat. GroenLinks-raadslid Ronald Camstra besluit het in zijn vragen over een andere boeg te gooien. ‘Ik zou wel van u willen weten hoe het een beginnend ondernemer in Zeist vergaat. Heeft u aanbiedingen gehad? Wie helpt u? Hoe loopt het in het begin?’ vraagt hij aan Van Leeuwen. De winkelier glimlacht, maar voorzitter Grinwis grijpt meteen hard in. ‘Het lijkt mij dat die vragen ongepast zijn op een avond als deze, meneer Camstra’. Daarmee heeft Grinwis een punt, want vanavond gaat het over het herinrichtingsplan en niet over de dagelijkse besognes van ondernemers in Zeist.

 

Alle twintig sprekers kwamen aan bod en kregen evenredig veel ruimte van de voorzitter. Hij greep in waar het moest en gebruikte humor waar het kon. In de tweede helft (na kwart voor tien) hield hij de raadsleden en wethouder in hun debat ook kort. Dankzij zijn voorzitterschap is de avond niet overbodig lang uitgelopen en wist iedereen waar hij aan toe was. En er was geen woord Spaans bij. Of zoals Ernst Happel zou zeggen: ‘Kein ge-loel!’

Kemal Rijken

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Freek van Westen op
Opnieuw een domme column. Wat Kemal Rijken van de voorzitter vindt, is nl. volstrekt irrelevant. Het gaat om de mening van de belanghebbenden (bewoners, ondernemers, weggebruikers, raadsleden), niet om die van een BB-redacteur.