of 58952 LinkedIn

Mystery Burger in Zuidplas: De raadsklok, wel handig?

In de gemeenteraad van Zuidplas wordt gewerkt met een klok die per spreker aftelt. De teller zorgt voor penibele situaties die de kwaliteit van het raadsdebat niet ten goede komen.

De raad van Zuidplas – een fusiegemeente met onder meer Nieuwerkerk aan den IJssel – heeft er een handje van om lang te vergaderen. Om alles vlotter te laten verlopen is een poosje geleden een zogenoemde raadsklok ingesteld. Bij het debat van vandaag, over de Huisvestingsverordening, moeten alle sprekers zich dus aan de tijd houden. Iedereen krijgt een paar minuten en wat luttele seconden om zijn zegje te doen, afhankelijk van hoe groot zijn of haar fractie is. In Zuidplas is van alles mis op het gebied van huisvesting. Met name de wachttijd voor sociale huurwoningen is er met maximaal één jaar veel te lang. Maar er is meer aan de hand.

 

‘Wij vragen om de verkoop van goedkope huurwoningen aan banden te leggen’, zegt Johan Helmer (PvdA-GroenLinks). Hij komt met een uitgebreid betoog. Volgens hem is het college door de woningbouwcorporaties om de tuin geleid. ‘Je vraagt er als wethouder om te worden bedonderd! Wij willen creatieve oplossingen. Geen dank!’ De klok loopt af. Helmer gaat net over zijn spreektijd heen. Ook D66-raadslid Joop Huson ziet wel wat in creatieve oplossingen. CDA-voorman Marc Lansink vindt de verordening getuigen van weinig creativiteit en verwijt het college er een wijze van communistisch handelen op na te houden. De VVD-fractie wil weten hoeveel mensen van buiten de gemeente een woning in Zuidplas zoeken. Allemaal blijven ze binnen of gaan ze buiten de voor hun gestelde spreektijd.

 

Vervolgens loopt wethouder Jan Hordijk (VVD) naar het spreekgestoelte om de raad van antwoorden te voorzien. Voordat hij begint, maant burgemeester Gert-Jan Kats (SGP) hem om het ‘kort en bondig’ te houden. ‘Er zijn al fracties door hun tijd heen’, aldus Kats. De wethouder vertelt dat de verordening nodig is vanwege de woningschaarste. ‘Volgens de wet mogen we niet meer dan 25 procent van de sociale woningen aan Zuidplassers geven, maar door de noodsituatie kunnen we daar nu overheen’, zegt hij tegenover de VVD-fractie. Hordijk komt met uitgebreide uitleg. Onder meer over het bouwen van nieuwe woningen en het woningbeleid in zijn geheel. Hij oogt deskundig. Maar dan… ‘Oef, als ik zo doorga, dan haal ik nooit mijn tijd!’

 

Hierna is er geen redden meer aan. Waar Hordijk eerst goed op de materie inging, begint hij de inhoud van zijn antwoorden nu af te raffelen. Ze zijn kort en bevatten weinig tot geen verdieping meer. Intussen springt de raadsklok, die boven hem hangt, op rood! ‘De tijd is om’, fluistert een raadslid. Hordijk legt kort nog iets uit over het probleem van het scheef wonen, maar wordt nu al onderbroken door burgemeester Kats. ‘Ik zie rood op de klok!’ roept hij. Nu gaat Hordijk nog sneller praten, zijn antwoorden verder afraffelend. In de tweede termijn wordt gelukkig nog wel uitgebreid gedebatteerd over de verordening, maar dat helpt de antwoorden van de wethouder niet.

 

Conclusie: de raadsklok is met goede bedoelingen ingesteld, maar zorgt niet voor meer verdieping. Door de teller heeft de wethouder te weinig tijd om de raad kundig en uitgebreid te informeren. Dat is zonde, want hij moet de raad immers voorzien van antwoorden met substantie, zodat deze een goede afweging kan maken. Tip: overweeg om de raadsklok op een andere manier in te zetten.

 

Hier leest u de eerder columns van deze Mystery Burger

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart van Wanroij op
De Raadsklok is ontstaan op verzoek van de griffier van Rotterdam samen met een VVD gemeenteraadslid. Ze zochten een instrument om de beschikbare vergadertijd eerlijk te verdelen over een toenemend aantal fracties. Je kunt met de raadsklok een verdeling instellen met een minimum tijd per fractie en vervolgens een tijd die afhankelijk is van de fractiegrootte, maar je zou ook alle fracties eenzelfde tijd kunnen geven. Ook kun je zelf de vergadertijd bepalen of met een simpele instelling de tijd van B&W wel of niet meetellen als gemeten tijd. Er zijn zelfs gemeenten die de klok enkel gebruiken om te registeren hoeveel tijd per onderwerp wordt verbruikt. Het doel is een goede verdeling van de beschikbare spreektijd en de meeste gemeenten vergaderen op tijd veel doelmatiger. Dat is op de lange termijn goed voor de democratie. Er zullen meer mensen het fractielidmaatschap met een baan of andere activiteit kunnen combineren als je niet over ieder onderwerp tot diep in de nacht moet praten. Vergeet daarbij niet dat de meeste partijen oefenen in debating-technieken. Je mag dan in 2 minuten tijd 3 argumenten noemen en moet snel afronden......dit wordt wel een hele lange reactie...ben ik al door mijn tijd heen?