of 59250 LinkedIn

Mystery Burger in Gooise Meren: Een lange donkere weg

‘Zouden we hier geen politieke avond van kunnen maken?’ vraagt PvdA-raadslid Mieke de Wit aan het einde van de avond. Na dik anderhalf uur debatteren en een halfzachte motie verder, is dat het enige dat deze avond heeft opgeleverd. En toch was het nodig.

Al enige tijd geleden is een asielzoekerscentrum in ’t Gooi aangekondigd. De toenmalige gemeenteraad van Bussum omarmde dat idee. ‘De bereidheid was in oktober te zien in een unaniem aangenomen motie,’ zegt Hugo Bellaart (VVD) aan het begin van de avond, tijdens het vragenuurtje voor de raad. Inmiddels is de gemeente Bussum opgegaan in Gooise Meren, maar volgens de liberaal is de bereidheid vluchtelingen op te nemen daar niet door veranderd.
 
Toch heeft Bellaart zeven vragen voor het college. ‘Welke invloed hebben wij op de voorwaarden?’ wil hij weten. Naast de financiën, het tijdspad en het overleg met de provincie maakt de VVD’er zich zorgen over het draagvlak. Volgens het college is dit een belangrijk punt. ‘Het klinkt ons toch een beetje als de dagprijs,’ vindt Bellaart.

 

Ook het CDA stelt veel vragen. ‘Hoe is de samenstelling van de groep? Hoe betrekken we de omwonenden? Welke maatregelen ten aanzien van angst, veiligheid en overlast nemen we?’ wil Nellejet van Tilburg weten. Net als de VVD, maakt het CDA zich vooral zorgen over de omvang van de mogelijke opvanglocatie. Deze willen ze bescheiden houden.

 
Bij de beantwoording heeft burgemeester Albertine van Vliet het niet makkelijk. ‘We zijn al vier maanden met het COA in gesprek, maar dat leidt maar tot niets,’ zegt ze breed gebarend. Haar stem slaat er net niet bij over. ‘En we hebben te maken met teruglopend draagvlak,’ voegt ze er aan toe. ‘Met Keulen en andere incidenten is een opvang van twaalfhonderd vluchtelingen niet mogelijk,’ constateert ze. Ze wil zich in de onderhandelingen vasthouden aan drie locaties met elk vierhonderd vluchtelingen.

 

Met de beantwoording is de feitenhonger van de raad nog niet gestild. ‘Welke kostensoorten zijn er mee gemoeid?’ wil Jan Kwekkeboom (Gooise Ouderen Partij) weten. ‘Wat doen we als ze allemaal statushouders worden?’ stelt Erik Pieter Vlaanderen (VVD). ‘Hoe zit het met voorzieningen zoals zorg en onderwijs?’ vraagt Marieke Munnike Smeets (Hart voor Bussum). Zelfs vanaf de publieke tribune bemoeien burgers zich nu met het debat. ‘En wat als het meer worden?’ brult iemand vanaf de tribune. Later blijkt dat actievoerder Peter Jan Schagen van comité ‘400 oké 1200 nee’ te zijn.

 

‘Ik beschouw dat maar als een vraag vanuit de raad,’ zegt burgemeester Van Vliet kalm. ‘U heeft invloed op de uitkomsten door mij een opdracht te geven,’ voegt ze toe. Meer feiten, door de traagheid van de onderhandelingen met het COA, heeft ze niet.

 

Later die avond dienen de fracties van VVD, GOP en HvB een motie in, die de burgemeester oproept tot overleg en de opvang tot vierhonderd mensen per locatie beperkt — iets waar de raad zich al eerder voor had uitgesproken en door het college al was overgenomen. De motie haalt het nipt, doordat elf raadsleden de woordkeus in de overwegingen te stigmatiserend vinden. 

 

Het door PvdA’er De Wit aangevraagde politieke debat komt er wel. De zucht naar duidelijkheid zal de Gooise raad daar niet bevredigd krijgen. Niet zolang ze het stellen van politiek kader verwart met een vragen-tsunamie aan de onderhandelaar die ze zelf een opdracht hoort te geven.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Floor de Wit op

Ja John, met mij gaat het uitstekend. Met jou ook ?
Je wordt wel bekender de laatste tijd.

Door John Bijl (Columnist) op
Je hebt gelijk, @Jan. D griffier was zo aardig me er ook op te attenderen. mijn aantekeningen zeggen 11 stemmen tegen en verworpen, maar blijkbaar zijn die onjuist. Helaas is de pagina met de besluitenlijst op de gemeentesite ook niet beschikbaar.

De column wordt aangepast -- het aannemen van de motie maakt haar niet sterker ;-)

En: Hallo @Floor! Alles goed?
Door Floor de Wit op
Op een onderdeel is het verslag onjuist. Ja, masr wel het belangrijkse onderdeel van het hele debat ! Bijl weet niet eens of een motie wel/niet is aangenomen. Staat toch gewoon in de kranten, ook te lezen voor hen die het einde van het debat niet hebben afgewacht.
Wat een prutser, deze columnist.
Door Jan Kwekkeboom (Fractievoorzitter Gooise Ouderen Partij (GOP)) op
Op één onderdeel is het verslag onjuist. De motie ingediend door de VVD - Gooise Ouderen Partij - Hart voor Bussum kreeg de meerderheid van de stemmen in de raad van Gooise Meren. Dit met steun van D66 en 50Plus. Tegen stemde PvdA - GL - CDA.

Door Bijlmerboy op
Vluchtelingen ? Ruim 70% van de bijna 60.000 personen die hier vorig jaar is binnengelopen, verdient dat predikaat niet. Het gaat om (zeer) jonge mannen, op zoek naar economische welvaart. Die moet je niet opvangen, die moet je terug sturen. Net zoals ze dat in Australië, Canada en de USA doen.
Door Frits van Vugt (adviseur en onderzoeker openbaar bestuur) op
Weer een prima column van BIjl over de moeite die gemeenteraden hebben om kaders te stellen c.q. opdrachten te geven.

Alleen: de raad is mannelijk (2x "ze" in de laatste zin?).