of 59185 LinkedIn

Mystery Burger: Haagje spelen

‘Moties van de coalitie werden per definitie afgewezen door de oppositie — en voorstellen van de oppositie werden standaard niet gesteund door de coalitie,’ memoreert burgemeester Paul Depla van Breda een vorige periode. ‘Teleurgesteld in de samenwerking tussen oppositie en coalitie besloten jullie als tweemansfractie altijd gedeeld te stemmen.’ De zaal gniffelt een beetje, maar Vuijk blijft in een plooi. Na bijna twintig jaar neemt hij afscheid als raadslid.

Als de bloemen aan Vuijk zijn uitgedeeld – en zijn opvolger is geïnstalleerd – begint het echte werk. Bij het vragenhalfuur wil Thierry Aartsen (VVD) weten wat het college aan de verkeersproblemen gaat doen. ‘We willen dat de infrastructuur permanent op de agenda blijft,’ aldus Aartsen. De problemen aan twee bruggen leveren momenteel veel vertraging op, legt de VVD’er uit, zowel voor autoverkeer als het openbaar vervoer. Hij roept zelfs zijn collega’s op te lobbyen in Den Haag. ‘Als u niet landelijk actief bent, kunt u bij onze volkspartij aansluiten,’ grapt Aartsen.

 

‘Het zijn wel grote problemen,’ erkent wethouder Boaz Adank. De bestuurder vertelt zakelijk over zijn overleg met rijkswaterstaat, de extra veiligheidsmaatregelen en de compensatie voor vrachtverkeer.

 

Na de toelichting van Adank blijkt er ook bij andere raadsfracties behoefte aan spreektijd. ‘Goed dat de VVD zich ook zorgen maakt over het OV,’ begint Dirk Uijl (SP). ‘Misschien is het wel omdat de halve fractie tussen hier en Den Haag pendelt.’ De zaal grinnikt een ‘ohhh’ maar in plaats van ondeugend kijkt de SP’er bloedserieus. ‘We hebben nu een VVD-fractie die aan een VVD-wethouder vragen stelt, met een gedeputeerde die ook van de VVD is.’ Uijl’s gezicht staat strak— en gegrinnikt wordt er niet meer. ‘En de minister is ook van dezelfde politieke partij,’ besluit hij. ‘De VVD moet hier de verbinder maar zijn.’ Een vraag voor Adank heeft Uijl niet.

 

‘Als er een CDA-gedeputeerde had gezeten, hadden we de aandacht voor dit misschien eerder gekregen,’ zegt Jeroen Bruijns (CDA) in zijn termijn. De CDA’er stelt voor het onderwerp bij de commissievergadering te bespreken. ‘Wij maken ons al jaren druk,’ zegt Reginald Kluitmans (D66). ‘Alleen de VVD staat er iets beter voor,’ vindt hij. ‘Zij zitten in het Kabinet.’

 

‘De heer Aartsen is aan het oefenen voor zijn maidenspeech in de Tweede Kamer,’ sneert Cees van der Horst (BOB). ‘Eindelijk eens geen struisvogelpolitiek bij de VVD,’ kat ook Merijn Scheifes (GroenLinks). ‘Wij hoeven onze Kamerleden niet op te roepen, want het heeft al hun aandacht,’ treitert Henk van der Velde (PvdA). ‘Het hoort bij landelijk,’ zegt Yvonne de Heer (Trots/Opa). Ze oordeelt de vragen als gratuit. ‘Ik vind dat de voorzitter veel toelaat.’

 

‘Het zijn incidenten met die bruggen,’ probeert de wethouder nog terug naar de inhoud, maar de raad zal het niet meer horen. Ze hebben hun rondje schoolpleinpolitiek immers al gehad. Dat politiek bestuur meer is dan alleen partijprofileren lijkt hier – net als zo vaak op het Binnenhof – een verre waarheid te zijn.

 

‘Beslissen doe je samen,’ sprak Dick Vuijk deze avond nog in zijn afscheidsspeech. ‘Ook al laten we dat op dit podium van de politiek niet altijd zien.’ Precies daarvan heeft de Bredase raad een huzarenstukje weer opgevoerd. Misschien dat het Haagje van het zuiden, zoals de bijnaam van Breda luidt, deze woorden nog eens weegt. En dan stopt met Den Haagje spelen en zich gezamenlijk en volwassen als het hoogste orgaan van de stad gaat gedragen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alfred op
Wat is in godsnaam de portee van dit woordelijke verslag van een of andere gemeenteraad?