of 59179 LinkedIn

Mystery Burger: goede bedoelingen

‘Ik zou de motie wél sympathiek willen noemen,’ zegt Marcel Bos (CDA). Nou, dan weet je het wel. Díe motie gaat het niet halen. En als je de beraadslaging in Weststellingwerf volgt, snap je waarom.

Marlene Juliette Postma (GroenLinks) maakt zich ernstig zorgen om de positie van mantelzorgers. ‘De zorg die mantelzorgers geven is langdurig, intensief en erg afhankelijk van de zorgbehoevende,’ legt Postma uit. ‘Vorig jaar kende ons land vier miljoen mantelzorgers,’ vervolgt ze. ‘Zeshonderdduizend daarvan staan langer dan drie maanden meer dan acht uur per week voor iemand klaar.’ Zo te zien zijn die cijfers voor de raadsleden niet nieuw.

 

Deze mantelzorgers moet beter worden ondersteund. De met de gemeente georganiseerde brunch op de Dag van de Mantelzorger is Postma niet genoeg. ‘Er zijn er genoeg die hier niet naar toe kunnen,’ weet Postma. Ze heeft er een zevental redenen voor. 

 

Dat die argumenten allemaal met hetzelfde woord beginnen, maakt ze niet toegankelijker. Levenloos leest Postma ze van haar papier. ’Omdat ze geen oppas kunnen regelen. Omdat ze een betaalde baan hebben. Omdat ze om verschillende reden niet naar een brunch willen.’ Met deze intonatie klinkt het niet alsof ze het zelf heeft opgeschreven. Met de motie vraagt Postma het college de mantelzorgers te bevragen welke ondersteuning ze wél willen én ze financieel tegemoet te komen.

 

‘De timing is wel belangrijk,’ zegt Bos als reactie. Het college heeft inmiddels al aangegeven te gaan kijken of de ondersteuning anders kan. ‘Het staat in de toezeggingenlijst die we nét hebben behandeld,’ benadrukt Bos. Het was beter geweest om het bij de begrotingsbehandeling te bespreken, vindt de CDA’er. ‘Die viel nota bene samen met de Week van de Mantelzorg,’ zegt hij op licht-vermanende toon. ‘Want het was een week, geen dag.’

 

‘Het is jammer dat GroenLinks onze motie bij de voorjaarsnota niet heeft gezien,’ vindt Hans de Vries (Weststellingswerfs Belang). Zijn fractie droeg het college toen min-of-meer hetzelfde op.

 

‘Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde,’ vindt ook Richard Bos (VVD). Maar steun voor de motie heeft hij niet. ‘De wethouder komt al met een inventarisatie,’ herhaalt ook VVD’er Bos. Daarnaast vindt hij het gek om nu al een financiële vergoeding af te spreken. ‘Wij wachten de rapportage van de wethouder af.’ De motie is daarmee dus te laat én te prematuur. Dat vindt ook René de Vries (PvdA) ‘Hoewel sympathiek, is de motie daarom inconsequent’, benadrukt hij. 

 

Beteuterd trekt Postma haar motie maar in. ‘Als de wethouder met zijn notitie komt kunt u het weer inhoudelijk met elkaar bespreken,’ troost burgemeester Gerard van Klaveren nog. Hopelijk weet dit raadslid dan ook dat een motie indienen meer is dan vanaf een papiertje een ongetoetst idee opdreunen.

John Bijl 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.