of 59250 LinkedIn

Mystery Burger: Gevallen voor het debat

'Vorige week is de behandeling door omstandigheden doorgeschoven', begint Jan Schipper (VVD). Voorafgaand aan die vergadering stapten alle wethouders op, over de uit de hand gelopen kosten bij de bouw van een brede school. Dus staat dit onderwerp vanavond wéér op de agenda. En krijgt de gemeenteraad van het Gelderse Buren nog een kans om over het extra bouwkrediet te vergaderen.

'Het probleem is met het vallen van het college niet opgelost', realiseert Schipper zich. Het extra krediet is immers nog niet door de raad beschikbaar gesteld. De VVD vindt het huidige voorstel in ieder geval onduidelijk. 'We horen dat er spaanders vallen als er gehakt moet worden, maar we willen weten wat die spaanders gaan kosten', zegt Schipper. Hij amendeert het raadsvoorstel, zodat het college volgende maand met een sluitende oplossing naar de raad moet komen.
 

Andere raadsfracties zijn ook niet gelukkig met de vage kredietaanvraag. 'We willen een budget beschikbaar stellen met een onderbouwing', verklaart Cees van der Bijl (Protestants Christelijke Groepering) kortaf. ’D66’er Alda van Zijl heeft een waslijst aan reserves: over de betalingsachterstand, de gemaakte kosten en de te tekenen beheersovereenkomst. ‘Gaan we verder op het oude systeem, of zit er een plan achter het collegevoorstel?’ wil ze weten. Met uitzondering van het CDA, geven zo alle fracties aan het amendement te steunen.
 

‘Het college heeft moeite met de termijn,’ vertelt demissionair wethouder Anne-Marie Vreman. Volgens haar duurt de onderbouwing van het voorstel langer. ‘De vraag is of we de vergadering van mei gaan halen,’ zegt ze. Volgens de wethouder heeft het opvragen van kostenramingen tijd nodig.
 

D66’er Van Zijl schiet uit haar slof. ‘Dit is de derde keer dat het voorligt,’ interrumpeert ze. ‘U had die vragen kunnen zien aankomen. Zoveel moeite kost het nou ook weer niet een offerte op te vragen,’ grauwt ze. ‘Er zijn toch ook al ambtenaren ingedoken?’ vult een verbouwereerde Van der Bijl aan. ‘Dit is alleen maar een kwestie van de spaken poetsen!’
 

‘Zo moet u dat niet zien,’ mummelt wethouder Vreman, die ook schamper toegeeft geen antwoord te hebben op de vragen van D66. ‘Die vragen komen uit het onderzoeksrapport!’ zegt Van Zijl geërgerd. ‘Ik wil ze graag schriftelijk beantwoorden in deze gevoelige situatie,’ verexcuseert de wethouder zich. Aan haar gezicht te zien, geeft Van Zijl het dan maar op. Als het kon, had ze wethouder Vreman vanavond voor een tweede keer laten vallen.
 

Het VVD-amendement wordt later aangenomen. Alleen CDA stemt niet voor, die daarmee de eigen wethouder uit de wind denkt te houden. Da’s niet gelukt. Met het premature opstappen vorige week, heeft de wethoudersploeg óók voorkomen dat de raad over het krediet debatteerde. En er daarmee alleen maar voor gezorgd dat wethouder Vreman vanavond voor een tweede keer zich stuntelend door dezelfde spitsroeden moest banen.

 
John Bijl
Meer Mystery Burgers leest u hier

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door John Bijl (Mystery Burger) op
@Floor

Ik verneem graag één voorbeeld waar er in mijn columns op de man wordt gespeeld.
Door Bekende van Annemarie IJkeleenstam op
Alweer zo'n warrig verhaal van Annemarie IJjkelenstam.
Behalve door zichzelf wordt ze inmiddels door geen inwoner meer serieus genomen. Nu moeten de lezers van Binnenlands Bestuur eraan geloven.
Mijn tip: Annemarie ga onrust stoken met je buren, maar laat ons met rust!!
Door Floor de Wit op
@Joost: op de man reageren ? John Bijl kan daar vast wel tegen. In zijn columns doet hij zelf niets anders.
Door Annemarie IJkelenstam (ex fractievoorzitter Beter Buren in gemeente Buren) op
De Raad van Buren is al jaren een tandeloze tijger, er wordt we gegrauwd naar Collegeleden, maar ze werkelijk wegsturen komt er niet van. Een enquête houden naar de achtergronden. En vooral luisteren naar de mensen die het weten kunnen is hier een probleem. De wethouder van D66 huize heeft al spitsroeden gelopen in vorige Raadsbestel over deze kwestie. Maar haar disfunctioneren werd afgedekt door toenmalig burgemeester Tammes ook D66. Het was in die tijd heel normaal van alles in doofpot te stoppen.
Als Raad van Buren meer controles (mogen zij juridisch) hadden uitgeoefende was dit nooit gebeurd. Maar veel huidige en toenmalige Raadsleden laten alles aan ambtenaren over die zij zeggen te vertrouwen. Als je niet bereid bent voorstellen te controleren, of signalen uit bevolking te onderzoeken neem je je zelf niet serieus. En wethouder Vreman zit er een blauwe maandag en het zittende College heeft haar de kat in de zak geschonken. Dat dossier wilde VVD, PCG en Gemeentebelangen wethouders niet hebben. Te veel ellende waar zij erg goed van op de hoogte waren. Dus de pot verwijt de ketel. Het is tijd voor een fikse opruiming in Buren. De bezem erdoor.
Hoge ambtenaren maken daar de dienst uit en het College is de marionet. Vermakelijker theater als in de schouwburg. Hoofdrol onze portemonnee en de graaicultuur van Burens Bestuur en haar ambtenaren.
Door Joost op
Ik vraag me af, @Floor en @Freek, waarom jullie juist op déze column van John Bijl zo op de man reageren..
Door Ellen op
John schrijft op wat er gebeurt, met de onafhankelijke blik van de waarnemer.
Als je je daaraan stoort, dan zou je je ook moeten storen aan wat er gebeurt.
De waarnemer verwijten dat de feiten zijn wat ze zijn, lijkt me vrij vruchteloos.

"These are the things that have been. That they are what they are, do not blame me".

Ghost of Christmas past, Charles Dickens.
Door John Bijl (Mystery Burger) op
@Floor

Als je daarmee bedoelt dat mijn stukjes óók raadsdebatten beter maken, is dat best de moeite waard ;-)
Door Floor de Wit op
Ja, vooral zo doorgaan John Bijl. Moet je zeker doen.
Dan drogen de opdrachten voor jouw Periclesinstituut vanzelf wel op.
Door Frits van Vugt (adviseur en onderzoeker openbaar bestuur) op
Prachtig vind ik ze meestal, deze anekdotes van John Bijl.

Spits, to the point en soms ontluisterend voor lokale bestuurders. Maar die moeten daar - eens met Hubert - tegen kunnen.
Al heel wat kleren van de keizer tegengekomen.

Ga zo door, John!
Door Harry van Swinden (Burgerlid) op
Zeg @Freek, wie is 'we'?