of 59345 LinkedIn

Mystery Burger: Egopolitics

De rapen zijn goed gaar, als je VVD-raadslid Carel Bikkers moet geloven, tenminste. De beantwoording van zijn schriftelijke vragen over het per ongeluk schrappen van een voorkeursclausule is onvoldoende gebleken. Die conclusie kun je trekken wanneer burgemeester Fons Hertog met haast bevreesde voorzichtigheid aankondigt dat Bikkers nog aanvullende opmerkingen gaat maken. De machtsstrijd in Huizen is begonnen!

Met kalme maar ferme tred trekt Bikkers dwars door de raadszaal naar het spreekgestoelte. Zijn gezicht is eerder geamuseerd dan verontwaardigd. ‘Laat ik eens beginnen met iets leuks,’ zegt hij in de microfoon. In de eerste minuten van zijn spreektijd koppelt orator Bikkers zijn recente 65e-verjaring aan de opmerking dat hij onaardig kan zijn. ‘Ik ben dan ook serieus,’ besluit hij de opening van zijn betoog. Zijn ogen glinsteren er bij.

 

Volgens Bikkers heeft het college een onvoorstelbaar slechte daad begaan. Door een misverstand bleek een zogeheten voorkeursclausule in een projectplan even geschrapt. ‘Het college had de gemeente behoorlijk kunnen benadelen,’ analyseert Bikkers in ferme bewoordingen. De fout was snel hersteld, maar Bikkers blijft geschokt. ‘Stel nou dat..’ en hij zet een serie hypothetische complexe mogelijkheden en gevolgen uiteen. ‘En zou het college dan foutje bedankt hebben gezegd?!’ Zijn betoog klinkt eerder als een interpellatie dan een verzoek om toelichting. De echte aanvullende vragen — de enige reden om zo’n betoog nu te houden — vallen in het verbale geronk niet eens op.

 

Als Bikkers hele betoog ruim boven de twintig minuten is uitgestreken, kijkt geen ander raadslid hem meer aan. Ook burgemeester Hertog vertrekt er niet bij en laat het geheel zonder ingrijpen gebeuren. Zelfs dat het betoog reglementair ongepast is, lijkt de raadsvoorzitter niet te deren.  

 

Als een cabaret-monoloog maar dan zonder grappen gaat Bikkers ongestoord door. ‘En dat het college het dan ook nog vervelend vindt dat ik mijn kritiek publiekelijk uit en niet bij een kopje thee!’ roept hij verontwaardigd.’ Volgens Bikkers wordt zo de insinuatie gedaan dat hij wel eens om populistische redenen kritiek heeft. ‘Dat raakt mij persoonlijk.’ Met een zelfvoldane glimlach loopt de VVD’er – nu om de raadzaal heen – terug naar zijn zetel.

 

Dat de kritiek wethouder Marlous Verbeek geraakt heeft is wel duidelijk. ‘Laat ik ook eens aardig beginnen,’ zegt ze met samengeknepen ogen. ‘Gefeliciteerd met uw 65e verjaardag en de verkiezingswinst van woensdag.’ Echt vrolijk kijkt ze er niet bij. Volgens de wethouder is er niets aan de hand. ‘Toen we de fout constateerde hebben we bewust snel een brief naar de raad doen uitgaan,’ licht ze toe. ‘Er zijn geen consequenties.’ Met gespannen lippen blijft ze haar blik op haar criticaster richten.

 

Die blijkt – hoe verrassend – de uitleg onvoldoende te vinden. ‘Blijkbaar heeft de wethouder niets van onze vragen begrepen,’ aldus Bikkers. ‘Dit lieftallige antwoord is niet genoeg.’

 

Enkele raadsleden kijken op bij de badinerende opmerking van Bikkers. Op de publieke tribune lijkt het stiller te worden. GroenLinks’er Monica Lemmens vraagt erom het woord. ‘Ik vind zo’n typering niet kunnen,’ stelt ze. Het agendapunt besluit met Bikkers’ opmerking dat zijn fractie nog met aanvullende schriftelijke vragen komt.

 

‘Geen slechter bewind, dan waar het méér om de bewindslieden dan om de zaak te doen is’, zei Thorbecke eens. Over het plan, de voorkeursclausule of god-weet-wat voor beleid ging het al helemaal niet meer, maar over Bikkers en Verbeek. Deze twee hebben maar één ding bewezen: dat politiek pas écht oninteressant wordt, wanneer het over politici gaat — en niet over de inhoud.

 

John Bijl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Geert van Soest (Griffier Venlo) op
Persoonlijk vraag ik mij af wat maakt dat de voorzitter dit zo laat gebeuren. Net zozeer als ik nieuwsgierig ben waarom de rest van de raad niet ingrijpt d.w.z. laat weten dat zij er niet van gediend zijn.
Door Willem op
Tja, Keizer Carel is onttroond en dat zullen we allemaal weten!
Door vuncenzo (burger) op
Heeft die koekenbakker van een Bikkerz de raad in zijn eigen regeerperiode wel goed genoeg geïnformeerd hierover. In de normale zakenwereld doen we aan overdracht van kennis. Als je daar niets mee doet en dan toch de gepensioneerde leeftijd hebt bereikt ga je tijd dan zinvol besteden of steken in kleinkinderen oid.
Door dian vrijmens (raadsvolger) op
Ik volg de raad in Huizen op de voet, helaas kan ik dit artikel volledig onderschrijven. Het gaat te vaak niet over de inhoud, eindeloze vragenlijsten en met name de heer Bikkers zoekt voortdurend de aandacht in de media met allerlei insinuaties richting het college. Ik geloof niet dat het ego van mevrouw Verbeek in deze er iets mee te maken heeft. Als wethouder kan ze moeilijk niet reageren op de insinuerende pijlen die mijnheer Bikkers op haar richt.
Door douwe bos (raadvolger) op
ff googlen op 'carel bikkers'. weer zo'n vvd-er waar je vrolijk van wordt.
Door Aukelien Jellema op
Gewèldige column. Ik ken de casus niet, ik ken de hoofdrolspelers niet maar de sfeerschetst van de schrijver is magnifiek. Dit soort taferelen komt iedere dag weer in tal van raadszalen voor. Helaas.