of 59130 LinkedIn

Mystery Burger: Door de toon de muziek niet meer horen

'Om het COC voor Alkmaar te behouden moeten we alles uit de kast halen', zegt Willem Peters (BAS) droogjes. Zelf heeft hij zijn onbedoelde woordspeling niet in de gaten, maar op de ramvolle publieke tribune wordt gegniffeld. Maar goed ook, want deze raadsvergadering kan wel een luchtig momentje gebruiken.

Het Alkmaarse COC zit in de problemen. Met een brandbrief aan de raad meldde de organisatie financiële tekorten, ondermeer door een fors opgelopen huur. Van het college heeft de raad al een flink pakket met voorgestelde maatregelen gekregen; het is enkele fracties echter niet genoeg. Zij roepen per motie het college op het COC ‘te steunen in het realiseren van een langdurig gezonde bedrijfsvoering.'
 

Dat is John van der Rhee (VVD) te vaag. 'Met die formulering kan iedereen alle kanten uit.' Hij vraagt de indieners meer duidelijkheid te geven over waar die steun uit moet bestaan — en hoe ver ze daarin willen gaan. 'Het is aan het college om uitvoering te geven aan de wens van de raad',  legt Ineke Bozelie (GroenLinks) uit. 'Deze motie zegt vooral dat het COC aan zet is', meent Piet Koster (D66). Ook hij wil het type steun niet vastleggen. 'Dan zegt deze motie eigenlijk college: zet ‘m op', parafraseert Van der Rhee met een handgebaar. Het tandengeknars bij die uitleg is bijna te horen.
 

Willem Peters vreest vertrek van het COC uit Alkmaar. ‘Stel nou eens dat Heerhugowaard de roze loper uitlegt', denkt hij hardop. ‘Dan zou het zomaar kunnen dat het COC met het hele circus de kuierlatten neemt.'
 

Achter de interruptiemicrofoon maakt Yolande de Bont (Onafhankelijke Partij Alkmaar) zich groot. 'Daar zou ik het COC niet mee willen vergelijken', zegt ze met een boze blik en pretoogjes. Peters zoekt beteuterd in zijn stukken wat-ie heeft gezegd, terwijl de Bont tiradeert over háár steun aan het COC. ‘Het lijkt ons het beste als het COC in Alkmaar blijft', antwoordt Peters maar.
 

‘Een goed functionerend COC op een herkenbare locatie is van groot belang,’ zegt Hester Veenhuijsen (PvdA) met veel omhaal. ‘Denkt u nou echt dat er ook maar één partij is die dat niet vindt?’ interrumpeert Maya Bolte (Leefbaar Alkmaar). Ze houdt de kaken erbij op elkaar. ‘En denkt u nou echt dat het aan het college ligt dat iets niet lekker loopt?'
 

‘Nou mevrouw Bolte', antwoordt Veenhuijsen op een opvoedkundig toontje. 'Als u góed naar me geluisterd heeft, heb ik geen enkele vinger gewezen.'De ironie wil dat ze daarbij haar wijsvinger richting Bolte opsteekt. ‘Maar wat is dan uw probleem?’ knettert Bolte. ‘Kennelijk heeft ú een probleem!’ kaatst Veenhuizen. ‘Wij willen extra steun geven.’
 

Inmiddels komen ieders zinnen er als een snauw uit. ‘Hoe vaak bent u eigelijk in het COC geweest,’ gromt Mohamed Keskin (DENK) als CDA’er Gosse Postma spreekt. ‘Drie keer, maar ik weet niet wat dat toevoegt,’ zegt deze. De pret om die aanval te kunnen weren, is van zijn gezicht af te lezen.
 

'Jammer dat dit debat de raad verdeelt', zegt Maya Bolte in haar termijn. ‘Terwijl iedereen zich wil inzetten voor het COC.’ In dat laatste heeft Bolte gelijk. Maar om steun aan het COC is het deze raad al niet meer te doen. Zou de raad zich daarvoor willen uitspreken, moeten deze raadsfracties elkaar immers eerst iets gunnen. En dat zal er met deze toon van benaderen niet meer in zitten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ellen op
Als het probleem de huur is, misschien kan de gemeente daar dan wat aan doen. Maar inderdaad, zoals te lezen is men niet op zoek naar oplossingen maar naar elkaar uitjouwen. Het lijkt de landelijke politiek wel. Kom op mensen, aan het werk en op houden met dat schoolplein gekibbel. Tijd dat de juf ingrijpt.
Door Yolande de Bont op
Vervelend om deze discussie te voeren op internet/sociale media.
Door Richard Ivangh (Voorzitter COC NHN) op
Het debat naar aanleiding van de motie om het COC te steunen kun je vergelijken met een zeer slecht toneelspel. De inhoud was voor de collegepartijen en Leefbaar Alkmaar niet ter zake doende. Partijen zoals de VVD die zichzelf op hun borst slaan omdat ze zoveel voor de LHBTQ gemeenschap doen, is erg vreemd om vervolgens tegen een langdurige ondersteuning voor het COC te stemmen. Straks wel weer met de grootste boot meevaren tijdens AlkmaarPride. Hopelijk dan geen gedoe met dronke VVD raadsleden die geen toegang willen betalen omdat ze zoveel voor het COC doen. Verder heeft het COC al in geen jaren een CDA raadslid gezien of gesproken. Bijzonder hoe zij menen te weten hoe het gaat in en bij het COC. Al met al een slecht toneelstuk met als gevolg de regenboog halfstok in een Regenbooggemeente, o ja 20.000 euro subsidie per jaar voor de gemeente.