of 61869 LinkedIn

Mystery Burger: Bouwen aan wat rammelt

‘Kan ik er van uit gaan dat de begrotingswijziging geen hamerstuk is?’ grapt burgemeester Wendy Verkleij. De begrotingsaanpassing en het nieuwe collegeprogramma is het enige overgebleven bespreekstuk op de raadsagenda van Uitgeest. Men gniffelt bij het gebbetje van Verkleij. Maar bij de behandeling van de wijziging zélf, vergaat het lachen.

‘We wisten het al, het staat er financieel niet goed voor,’ begint Jan Schouten (PU). ‘Het college heeft een sober maar realistisch programma voorgelegd,’ vindt hij en hij is blij dat de gemeente een start maakt met twee schoolgebouwen. Anneke Terra (PvdA) valt hem daarin bij. ‘Met kunst en vliegwerk heeft u er zes-en-een-half miljoen euro voor uitgetrokken,’ vertelt ze trots. ‘Een bedrag waarvan iedereen weet dat je er nooit twee scholen van kan neerzetten,’ meent Jack Zwarthoed (CDA). ‘Er is totaal geen onderbouwing van de kosten,’ vindt hij. ‘Tijdens de bouw zal het college elke keer weer terug komen voor meer geld.’

 

In de commissievergadering had de wethouder al gezegd dat het ook op renovatie van de oudere gebouwen zou kunnen uitkomen. Dat maakt het voorstel nu onzorgvuldig, vindt René Oud (D66). Met een motie vraagt hij om die afweging eerst voor te bereiden. ‘Het is belangrijk eerst te weten wat je gaat doen en hoeveel het gaat kosten,’ vindt hij.

 

‘Het bedrag is een kader,’ legt wethouder Jelle Brouwer uit. Eigenlijk wil de wethouder dus een reservering of een voorbereidingskrediet, maar dat is niet wat hij de raad heeft voorgelegd. De toelichting op het raadsbesluit spreekt duidelijk over ‘de bouw van twee volwaardige scholen’. Volgens wethouder Brouwer hoeft de raad niets anders te doen dan het geld vast te stellen. Over hoe dat dan wordt besteed, gaat de raad dan niet meer. Op zich een stellingname waarbij menig volksvertegenwoordiger met stoelen zou kunnen gaan gooien, maar de Uitgeestse raad blijft beleefd. ‘Natuurlijk nemen we u mee in het vervolg,’ sust de wethouder nog, al lijken die woorden hun werking te missen.

 

‘De urgentie om met de scholen te beginnen, is groot,’ verdedigt Schouten de wethouder. ‘De normbedragen van het Rijk zijn verouderd,’ weet Terra. ‘Ik neem aan dat het Rijk wel over de brug komt,’ meldt ze. Hoewel niemand in Den Haag een dergelijke bijstelling heeft aangekondigd, en deze correcties van het Rijk meestal uit de eigen vestzak van de gemeenten komen. ‘De Rijksoverheid heeft diverse keren aangegeven hier niet op te acteren,’ foetert Zwarthoed.

 

‘Ik heb een verordening waarin staat dat de gemeente niet mag renoveren,’ meldt D66’er Oud ineens. ‘Ik heb het op wetten.overheid.nl gevonden.’ Wethouder Brouwer lijkt wat wit rond de neus te worden. ‘Ik ken de verordening niet, maar dan nemen we dat mee,’ zegt Brouwer na een korte leesschorsing. Volgens hem hoeft het de besluitvorming nu niet in de weg te staan. ‘Dank voor de informatie,’ zegt hij kiltjes.

 

‘Als raadslid wilde de heer Brouwer geen enkel raadsbesluit zonder onderbouwing accorderen,’ probeert Oud nog. Hij stelt voor het van de agenda te halen. Zonder soelaas. De coalitiepartijen stemmen in met de begrotingswijziging, zelfs gesteund door de VVD, zij het met lange tanden. ‘We willen de scholen niet in de weg zitten,’ zegt Mike Zuurbier namens de liberalen. ‘We willen de scholen een goed signaal geven,’ zegt Schouten. ‘En er stond al 4,9 miljoen voor scholen in de begroting,’ vult Terra aan.

 

Hoewel het voorstel door de raad is heen gesleept, ziet wethouder Brouwer er niet uit of hij iets te vieren heeft. Zijn scholenbudget is er dan wel, maar bestuurlijk zal hij op eierschalen moeten lopen. En dan is het maar te hopen, dat de bouwkosten niet tegenvallen en hij met dit raadsbesluit geen school maar een doos van Pandora heeft gebouwd.     

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.