of 58952 LinkedIn

Mystery Burger: Bar en boos in Lingewaard

De raad van de gemeente Lingewaard vergadert in een partycentrum, middenin het Gelderse stadje Huissen. De agenda is goed gevuld en burgemeester Marianne Schuurmans (VVD) houdt de vaart erin. De mondelinge vragen worden relatief snel afgehandeld en een nieuw SP-raadslid wordt vlot geïnstalleerd. Aan inefficiëntie geen gebrek. Voor wat de sfeer betreft is dat anders. Die is een partycentrum onwaardig.

Het GroenLinks-raadslid Lianne Duiven heeft een inbreng over de voormalige nota Duurzaamheid, Deze is door het huidige college geschrapt. In plaats daarvan komt het college met een nieuwe nota. Duiven benadrukt dat wethouder Theo Peren (CDA) tegen windmolens is, maar dat hij momenteel wel spreekt met uitvoerders van windenergie. ‘Wij vragen ons af waarom u nu al aan de slag gaat met de uitvoering terwijl uw nota nog niet klaar is’, zegt ze tegen Peren. Hij is stomverbaasd. ‘In de raadsvergadering van vorige maand is dit aan de orde geweest en daarna hebben wij alle informatie aan u verstrekt!’ De nota komt waarschijnlijk niet af voor de zomer en is hij al in gesprek met verschillende partijen die duurzame energie kunnen maken, waaronder windenergie. Peren: ‘U moet nu niet in het openbaar zeggen dat ik tégen windenergie ben! Ik ben hooglijk verbaasd dat u deze stappen zet!’

 

Duiven: ‘De wethouder heeft windenergie geschrapt en is nu ineens weer voor die energievorm! In het openbaar heeft u zelf gezegd dat u persoonlijk tegen windmolens bent’. Peren valt haar in de reden: ‘Ik heb dat niet…’ Maar burgemeester Schuurmans grijpt in. ‘U dient via mij te spreken!’ zegt ze. ‘Dank u, mevrouw de voorzitter’, zegt Peren. Hij vertelt dat hij als wethouder momenteel alle opties met elkaar vergelijkt, dus ook windenergie. Daarna pakt CDA-fractievoorzitter Harry Arends de microfoon. ‘De wethouder heeft toezeggingen gedaan dat hij niet met één partij wil praten en wil kunnen kiezen.’ Vervolgens benadrukt Duiven dat eerst de kaders vastgesteld moeten worden en dat daarna de uitvoering pas komt. Tijdens haar antwoord snellen andere raadsleden zich naar de interruptiemicrofoons. Ze willen het debat aangaan. Burgemeester Schuurmans: ‘Goed, ik ga u allen nu houden aan uw eigen afspraak dat vragen die uitlopen in debatten eerst naar het presidium moeten voor agendering!’ Daarmee wordt het punt afgesloten.

 

Gedurende de avond ontrolt zich in Lingewaard een patroon. Raadsleden spelen vaak op de man en handelen meestal in ‘coalitie-oppositie denken’. Ieder kritisch punt van oppositieleden richting het college wordt door de collegefracties bestreden en afgebroken. Ze nemen het vrijwel meteen voor hun wethouders op en staan niet altijd open voor de argumenten van de ander, waardoor het debat inhoudelijk dood slaat. Het verhitte debat tussen GroenLinks-raadslid Duiven en de CDA’ers Peren en Arends is daar een voorbeeld van. Ook zijn er veel onderlinge emoties en frustraties zichtbaar. Die krijgen vaak de overhand, waardoor van een redelijk en afgewogen debat amper sprake kan zijn. De burgemeester heeft het in de gaten. Zij maakt een ironische opmerking dat ‘de mensen in deze raad buitengewoon gelukkig rondlopen’. Tip aan deze politici: stap eens wat vaker over uw schaduw heen. Misschien wordt dat het dan wat minder bar en boos.

Kemal Rijken
Lees hier het dossier met alle Mystery Burgers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jimmy (burger) op
burgers lingewaard zijn de dupe van het interne gekrakeel van 10 partijen, en 3 (van de 7) kernen.
Daarom is 'ingrijpen' provincie zeer gewenst. Trek L'waard noord (van a15) bij Groot Arnhem, en L'waard-zuid (a15) bij Groot Nijmegen
Door Harry op
Voor de meeste raden geldt dat zelfs in een kleuterklas nog beter wordt geluisterd en gediscussieerd.
Door Marcel van Osch (Beleidsmedewerker) op
'Aan inefficiëntie geen gebrek'. De context doet anders vermoeden.