of 62236 LinkedIn

Mystery Burger (29): Weten is meten

Voor overlast van jongeren hoef je geen grote stad of een project x-feest te hebben. De gemeente Zaltbommel heeft sinds een jaar straatcoaches rondlopen om overlast te bestrijden en te voorkomen. Vanavond evalueert de raad de inzet van die straatcoaches en moet de raad meteen besluiten of de straatcoaches door kunnen met hun werk.

Volgens Bert van 't Zelfde (ChristenUnie) vraagt het college nogal wat. ‘Voor dit jaar 40.000 euro. Voor 2013 80.000 euro en voor 2014 weer 80.000 euro.’ Maar het gaat hem nog niets eens om het geld. ‘Er is geen betrouwbaar meetinstrument om hun resultaat aan te tonen,’ constateert hij. ‘De inzet is moeilijk te meten, maar de coaches zijn toch belangrijk,’ zo vat hij de rapportage samen. De PvdA wil ook concretere doelen. ‘De coaches moeten meer in gesprek gaan met burgers,’ zegt Guus Krähe. Volgens Eppo Prins (VVD) moet de hele insteek anders. ‘Het moet niet gaan over de overlastgevers, maar over het gevoel van veiligheid van mensen die kwetsbaar zijn, zoals ouderen en kinderen,’ vindt hij. Hun gevoel van veiligheid moet omhoog. ‘Ik doel op ouderen die met angst de straat op gaan en kinderen die van jongs af aan met treitergedrag opgroeien'. Om haar woorden kracht bij te zetten, heeft ZVV een amendement opgesteld. ‘Er moet meer duidelijkheid komen over het effect,’ aldus Jos van Overvest. Het amendement gaat echter niet over de doelstellingen, maar over het geld. Hij stelt voor om de financiering van 2013 te handhaven, maar dan wel een goede evaluatie uit te voeren. Het amendement is door nagenoeg de hele raad mede-ondertekend.

 

Wethouder Ton van Balken is het eigenlijk met alle punten eens. ‘Er is een hele algemene doelstelling,’ zegt hij aan het begin van zijn beantwoording. ‘En dat is het gevoel van veiligheid verbeteren.’ Dat is maar moeilijk te meten. ‘We weten een geval waar bewoners over overlast klaagden en dat bleek te gaan om de rotzooi op straat die jongeren achterlaten.’ Over het amendement laat de wethouder niet veel los.

 

Dat amendement wordt dan ook unaniem aangenomen. Een feitelijke tik op de vingers met de boodschap om de doelen de volgende keer duidelijk te stellen. Over wat die doelstellingen moeten zijn, debatteert de raad vanavond niet verder en geeft het het college geen kader. Langs welke meetlat de straatcoaches over een jaar dan wél moeten worden gelegd, blijkt hopelijk niet pas tijdens díe raadsvergadering. 

 

John Bijl

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door F. Vollebergh op
Stoer, zo'n straatcoach hadden wij ook graag in Haren gehad willen hebben. Zou hij/zij ook in staat zijn geweest om 33.000 likes tegen te houden? En dat voor een schamel bedrag van 80k.