of 65101 LinkedIn

Mystery Burger (8): De hakken in het zand van Epe

In Epe kan huisvuil efficiënter en goedkoper worden opgehaald. Tenminste, dat stelt het college voor in een nieuw afvalstoffenplan. In een notendop: er komt een driewekelijks ophaalsysteem waarbij restafval, groenafval en plastic afval in containers aan huis worden opgehaald. Elke afvalsoort wordt elke drie weken afwisselend opgehaald. Vanavond buigt de gemeenteraad zich over het plan.

Een stroom aan moties met ideeën en aanpassingen is het gevolg. Eén fractie komt zelfs met een amendement. ‘Het college biedt in zijn voorstel geen andere smaak aan. Deze smaak proeft daarom bitter. We moeten een ander concept afvalstoffenplan uitwerken met meerdere varianten zodat we een betere afweging kunnen maken,’ aldus raadslid Ellis de Vries (VVD). Meer alternatieven is haar paradepaardje.

 

Wethouder Joop van Nuijs (PvdA) is vrij mild. ‘We zullen er heel goed naar kijken,’ zegt hij in reactie op de moties. Hij lijkt ze te parkeren en de raad lijkt dit te accepteren. Zo kabbelt het debat door. De wethouder wordt iets scherper als het gaat over het VVD-amendement. ‘Ik vind dit jammer,’ zegt hij. ‘Ik denk dat wij al een uitgebreid plan hebben gerealiseerd. Om nu nog diverse scenario’s uit te werken, dat kan niet de bedoeling zijn.’ Raadslid De Vries loopt naar de interruptiemicrofoon en valt hem in de rede. ‘U heeft slechts één versie onderzocht. Is het niet handiger om ook te kijken naar praktijken in andere gemeenten?,’ vraagt ze. Maar Van Nuijs weigert: ‘Ik had graag die alternatieven door u uitgewerkt gezien.’ Niet de raad, maar de wethouder moet met plannen komen, vindt De Vries. Opnieuw pleit ze voor meer alternatieven en opnieuw kaatst de wethouder de bal terug. ‘Ik wil die alternatieven graag van ú horen,’ zegt hij. Nu somt het raadslid vlug wat versies op: creatief om de twee weken ophalen, het extra ophalen van drankverpakkingen, een andere interactie tussen ophalen en brengen, enzovoort. Dan verschijnt fractievoorzitter Scholten (Nieuwe Lijn) aan de andere interruptiemicrofoon. De VVD had zélf andere methoden moeten uitwerken, vindt hij. Discussie gesloten.

 

Spijtig genoeg raakte het debat tussen De Vries en Van Nuijs verstrikt in een discussie over wie de alternatieve plannen moet indienen. Het raadslid had dit kunnen voorkomen. Ze had de wethouder nadrukkelijk kunnen vragen waarom zijn plan de beste keus is. Ook had ze hem kunnen bestoken met technische vragen en met vraagstellingen over alternatieven uit andere gemeenten. Op die manier kon ze de focus verschuiven naar de keuze voor dit voorgestelde plan. Nee, in plaats blijf ze bij haar paradepaardje: meer alternatieven. De wethouder werkte ook niet mee en deed onvoldoende zijn best om de raad tot een weloverwogen keuze te laten komen. Beiden zetten hun hakken in het zand, wat het debat niet ten goede kwam. 


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.