of 65101 LinkedIn

Mystery Burger (24): Friese sportloopgraven

In de Friese gemeente Dantumadiel worden de bezuinigen op de sport besproken. In een zogeheten ronde tafelgesprek krijgen insprekers alle ruimte om mee te vergaderen. Voertalen: Fries en een beetje Nederlands.

Achter de tafel van de insprekers zitten vier bestuurders van lokale sportverenigingen met hun armen over elkaar. Voorzitter Hans van Breeden van korfbalvereniging Nij Quick Libben neemt namens hen het woord. ‘Vlak voor de zomer kregen wij een bezuiniging te verduren waarvan wij niet op de hoogte waren. De brief met de aankondiging van deze bezuinigingen kwam een paar dagen voor het reces bij ons binnen,’ zegt hij verontwaardigd. Volgens de brief moeten de clubs onder meer hun tarieven verhogen en worden de sporthallen Feanwâlden en De Westereen afgestoten. Het levert een besparing van zes ton op. Maar de pijn zit hem niet in de bezuiniging. ‘Onze verenigingen zijn niet bij de algemene voorwaarden betrokken. De wethouder heeft niet met ons overlegd. Wij zijn erg verrast en hebben vorige maand al een brief naar de raad gestuurd. Maar daarop heeft geen enkel raadslid gereageerd,’ aldus Van Breeden. Voorzitter Sije Heidstra van voetbalclub Zwaagwesteinde valt hem boos bij in het Fries. ‘Wij voetballers wisten van niets en moesten het uit de krant vernemen,’ zegt. Ook de andere sportbobo’s – Hoekstra en Kamminga - zijn erg verbaasd.

 

Het antwoord van wethouder Ronald Dijksterhuis (ChristenUnie) is echter klip en klaar. ‘De sportverenigingen hebben andere verantwoordelijkheden dan het college. Wij hebben het al eerder benoemd dat sporthallen zouden kunnen afvallen,’ zegt hij. Raadslid Tom Bakker (SGP) wil weten of de wethouder wel overleg gepleegd heeft met de sportclubs. Wat blijkt: de gemeente heeft voor het laatst in februari met hen gesproken. ‘Daarna niet meer?’ vraagt Bakker. ‘Nee,’ zegt Dijksterhuis. Korfballer Van Breeden pakt de microfoon: ‘We hebben februari overleg gehad. Er werden alleen vragen aan ons gesteld, maar we werden daarna niet meer betrokken bij het onderzoek.’ Nu staan de clubs voor een fait accompli: ze moeten twee hallen afstoten en hun contributies verhogen. Misschien kunnen de clubs de hallen zelf wel beheren, vraagt een raadslid van de Fryske Nasjonale Partij zich af. Maar voetbalvoorzitter Heidstra laat weten dat de clubs daar onvoldoende geld en middelen voor hebben. Wethouder Dijksterhuis benadrukt dat hij de clubs zoveel mogelijk wil ontzien. ‘Ik zit hier met een positieve insteek, maar die insteek zie ik niet terug bij de verenigingen,’ zegt hij. De sportbestuurders halen hun schouders op.

 

Niemand komt met een oplossing. Niemand trekt het boetekleed aan. Terwijl er overduidelijk in het begin dingen beter hadden gekund. De wethouder had wellicht de sportclubs beter kunnen betrekken, maar ook de raad heeft niet gereageerd op de brandbrief van de clubs. Nu zijn de loopgraven diep. Niet gegraven door bezuinigingen, maar door gebrek aan communicatie en voeling voor de clubs. De vraag ‘Hoe nu verder?’ ligt er levenloos tussenin.

 

Kemal Rijken

Meer Mystery Burgers lezen? Klik hier.


Mystery Burger weergeven op een grotere kaart

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.