of 65101 LinkedIn

Opinie

 • Kabinet, zing eens een toontje lager

  Ook in coronatijd blijven we een reislustig volkje. Afgelopen kerst vertrok ik in een Transavia-vliegtuig vol Nederlanders naar Jordanië. Bij aankomst op Queen Alia Airport te Amman wachtte een batterij PCR-testers in witte kledij. Het ging voortvarend: alle reizigers waren binnen 15 minuten getest. Het was dienstverlenend, vriendelijk en punctueel. De Jordaanse overheid perkt de bewegingsvrijheid van mensen pas in als is vastgesteld dat daar reden toe is. Je hoeft niet verplicht in quarantaine bij aankomst.

 • Functie elders

  Vol trots stonden een burgemeester, twee wethouders en vier gedeputeerden maandag op het bordes van paleis Noordeinde naast of achter premier Rutte. 

 • De menselijke maat in de gemeenteraad

  Met de komende gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, is het interessant welke kandidaten zich aan het beantwoorden van de volgende vraag durven te wagen: ‘Wat ga ik betekenen voor de gemeentelijke menselijke maat’?

 • Maak 2022 jaar van beschaving

  Einstein wist al dat een probleem niet kan worden opgelost met dezelfde denkbeelden. Kennis dat na een jaar gladstrijken van ophef, scheidende wegen en afrekenen bij de regering niet is doorgekomen. Dezelfde kast met andere poppen. De afzwaaiende poppen klaargestoomd om straks op te duiken in banen om de bestaande logge bureaucratische systeemwereld verder dicht te metselen.

 • Boos, bozer, boost, booster

  Nog een week, en dan begint het nieuwe jaar. Nog elf weken, en dan zijn er verkiezingen voor de gemeenteraden. De verkiezingsprogramma’s zijn geschreven, de kandidaatraadsleden en kandidaat-wethouders zijn bekend. Veel huidige raadsleden en wethouders zullen jaloers zijn op de nieuwe kandidaten. Ze konden niet doen wat ze wilden.

 • Voort met een baas zonder gezag

  Het kabinet-Rutte IV komt er dus toch, en in ieder geval Rutte zelf is daar blij mee. De onvermoeibare optimist beloofde een kabinet met nog meer elan dan het oude. Of het dat heeft, moet de lezer zelf maar beoordelen. Maar een brandpunt van politieke hoop is het volgens mij nog niet geworden. Misschien wordt dat anders als de miljarden uit het coalitieakkoord straks het land in klotsen.

 • Weg met de tweedeling

  Als er een woord is dat ik in het oude jaar wil achterlaten, dan is dat het woord tweedeling. Iedereen waarschuwde er het afgelopen jaar voor.

 • Diepste zakken eerst, zegt de rechter

  Op 26 november plaatste het Algemeen Dagblad maar weer eens een interview met Herman Tjeenk Willink. Niet omdat de beste man zoveel nieuws te melden had. Maar omdat het nieuws steeds beter aansluit bij wat de onderkoning van Nederland al veertig jaar verkondigt.

 • Slikken en stikken

  Het onderzoek naar vergunningverlening, toezicht en handhaving bij Tata Steel, Stof tot nadenken, is verkozen tot het beste rekenkamerrapport. De meesten van ons zullen het niet hebben gelezen.

 • Verkiezingscampagne voeren is mensen ontmoeten

  Op social media en met wat zoeken op internet heb ik al veel gelukkige, dankbare en trotse lijsttrekkers zien passeren. Kandidatenlijsten worden vastgesteld. De kandidaten hebben er zin in . Respect heb ik voor de kandidaten. Want zij zullen nu veel tijd en energie in de campagne moeten steken. Niet alleen om gekozen te worden, maar ook omdat in deze periode het fundament voor de komende vier jaar wordt gelegd.

 • Kansengelijkheid zou op school moeten beginnen

  Politici van progressieve huize maken zich er druk om. Kansenongelijkheid. Dat onderwijs een centrale rol speelt begint ook door te dringen. Het wereldbeeld wordt gehuldigd dat geen mens gelijk is maar wel gelijkwaardig. Een weinig serieus te nemen beginsel in een land waar toevoegingen als ‘cum laude geslaagd voor gymnasium’ bij een boekje over een prinsessenkind nieuws is.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!