Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Oorzaak en gevolg

Waarom zou je willen weten waarom het vertrouwen in de overheid of in diezelfde premier bij een meerderheid van de Nederlanders weg is? Allemaal lastig, want dan moet je je eigen beleid gaan evalueren. En daar wordt niemand vrolijk van.

26 november 2021

Als socioloog ben je dezer dagen niet te benijden. Moord en brand hoor je te schreeuwen. Niet de boel nuanceren, van een andere kant bekijken en al helemaal niet naar oorzaken zoeken als ‘idioten’ een stad vernielen. Onze demissionair premier ‘haat’ het zoeken naar sociologische oorzaken. Het is inderdaad gemakkelijker om gewoon ‘idioten’ te roepen.

Waarom zou je willen weten waarom het vertrouwen in de overheid of in diezelfde premier bij een meerderheid van de Nederlanders weg is? Allemaal lastig, want dan moet je je eigen beleid gaan evalueren. En daar wordt niemand vrolijk van: tekorten aan verpleegkundigen, politieagenten, boa’s, leraren… Nee, Rutte kijkt liever naar de gevolgen, zoals historicus Mathieu Segers laatst opmerkte in De Groene Amsterdammer, en roept ‘schande’.

Maar eigenlijk wilde ik het hebben over agressie. ‘Zeker in deze coronatijd merken we dat lontjes korter worden en stellingnames sterker’, aldus de Leidse gemeentesecretaris Pim van Vliet in een artikel in dit nummer over het beveiligen van gemeentehuizen. Agressie zit al lang in de Nederlandse samenleving, beschreef Caroline Koetsenruijter onlangs in Het agressieparadijs. En het begint steeds meer te wringen. Waar komt die agressie toch vandaan?

Marktdenken, doorgeslagen consumentisme, ‘de klant is koning’. Volgens Koetsenruijter heeft de overheid gezaaid wat we nu oogsten: een onafhankelijke, mondige burger, volledig gericht op het eigen belang en die maatschappelijk ongehoorzaam kan zijn. ‘Ik maak het zelf wel uit.’

Zie daar, de link tussen het beleid van de kabinetten-Rutte en de ‘idioten’. Zij uiten agressie op straat. Maar het probleem zit dieper. Agressie zit door alle lagen heen, maar heeft misschien wel meer impact als het van boven komt, stelt Koetsenruijter. Publieke professionals hebben vooral last van hoogopgeleide, intimiderende personen. Het type ‘kort lontje’ komt daar veel voor. Gevolgen te over, maar kijk eerst eens naar de oorzaken.

Hè, bah, ben ik ongemerkt toch weer de socioloog aan het uithangen! 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Wietske en Bimmie: Columnist deed het voorkomen of dit allemaal aan Rutte te wijten was. De Waarheid ten aanzien van het doorgeschoten marktdenken is dat dit vanuit Europa (in de jaren 90 van de vorige eeuw) over Nederland is gespoeld. Van 90 tot 94 regeerden CDA en PVDA en van af 2004 PvdA, VVD en D66. Behalve de VVD is dat dus ook zeker het Eurofiele D66. Ten aanzien van het doorgeschoten individualisme geldt dat dit met name uit de Links-liberale koker komt.
Govert
Ik zie grote gelijkenissen met project X in Haren. Jongeren die in grote groepen georganiseerd samen komen om te gaan rellen. Een kwestie van je hoofd leegmaken en stompzinnig alles wat je kunt kapotmaken. Dit heeft niets met onvrede te maken maar alleen met ongecontroleerd uit je dak gaan, gewoon omdat het kan. Je zal maar zo'n idioot zijn. Maar als jullie alles vanuit de hoek van de sociologie willen blijven bekijken ga je gang. Is nou werkelijk geen enkel weldenkend mens hier het eens met Rutte???
B. Janssen / Ambtenaar
@Zipje: je hebt gelijk, het is een schande dat de PvdA heeft meegewerkt aan de afbraak van de sociale zekerheid. De beloning is dan ook de al jaren dalende aantallen kiezers. Maar het doorgeschoten individualisme en de neurotische bescherming van de eigen kroost is daar niet aan te wijten. A-sociaal gedrag is er van links tot rechts, daar zit geen politiek stikkertje op!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Bimie jansen: Jij hebt op jouw beurt gelijk dat er geen politiek stickertje (meer) zit op het doorgeschoten individualisme. Asocialen vind je inderdaad van links tot rechts. Misschien zelfs nog wel meer op rechts. Maar het vindt zijn oorsprong in de jaren 60 en kwam toen echt uit hoek van Nieuw Links.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Misschien is columnist zoals hij aangeeft de socioloog aan het uithangen maar het zou fijn zijn als hij dan het hele verhaal vertelt. De "ik maakt het zelf wel uit" mentaliteit onder aanvoering van nieuw Links dateert al van de jaren 60 van de vorige eeuw en het doorgeschoten marktdenken van de paarse kabinetten (PvdA, VVD en D66) in de jaren 90.
B. Janssen / Ambtenaar
@Zipje: de "ik maakt het zelf wel uit" is niet echt een kwestie van links of rechts. Het is de generatie die we verteld hebben dat "alles mooi is wat ze maken" en ook vooral zelf moeten weten wat ze willen worden. Daar zijn we vooral zelf verantwoordelijk voor wanneer we de leraar, de trainer en god weet wie nog meer ter verantwoording roepen omdat we het pad voor onze kinderen aan het schoon vegen zijn. Een deel van de volledig egocentrische en nagenoeg narcistische individuen hebben we daar echt zelf mee gecreëerd. Da's niet persé nieuw links maar net zo goed nieuw rechts, maar vooral recalcitrant met een gebrek aan respect voor de rechtsorde.
Wietske
Het marktdenken is het dogma van de VVD! En het naar oorzaken zoeken en zelfreflectie hebben is Rutte vreemd. Hij wijst het liefst naar anderen! Zonder argumenten.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
"Agressie zit al lang in de Nederlandse samenleving," aldus Koetsenruijter. Onzin, deze agressie m.n. door onvrede kom je in andere landen ook tegen, het is universeel en globaal. Dit fenomeen alleen focussen op Nederland heet navelstaren met tunnel visie. Het verschil is wel dat hier in Nederland de sociale media beter georganiseerd zijn met alle gevolgen van dien.
Advertentie