bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Wens Zuid-Holland: beter inzicht in milieutaken

Wens Zuid-Holland: beter inzicht in milieutaken. Voor adequate vergunningverlening, toezicht en handhaving.

07 april 2015

Beter inzicht in de milieutaken die worden uitgevoerd. Met goede feiten en cijfers. Die wens hebben de vijf Omgevingsdiensten in Zuid-Holland en de provincie. Zij namen KplusV begin dit jaar in de arm om kwalitatieve kentallen te ontwikkelen. Voor adequate vergunningverlening, toezicht en handhaving.

                        

Stukje historie
De Omgevingsdiensten – ook wel RUD’s genoemd – voeren de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving uit op milieugebied (VTH). Ze zijn inmiddels zo’n twee jaar actief en een antwoord op de nationale wens om de milieuveiligheid te vergroten. Met de oprichting van de Omgevingsdiensten hebben de provincies en gemeenten hun VTH-taken efficiënter en doelmatiger georganiseerd.

De kentallen die de Zuid-Hollandse Omgevingsdiensten en de provincie nu hanteren, zijn te algemeen. Daardoor is het niet mogelijk de verschillen te laten zien tussen de provinciale bedrijven waarvoor de Omgevingsdiensten milieutaken doen. En daardoor kunnen de diensten niet naar behoren vergunningen verlenen, toezicht houden en handhaving uitoefenen.

Effectief samenwerken in Group Decision Room
KplusV is momenteel bezig de feiten en cijfers op een nieuwe manier vorm te geven. Dit gebeurt tijdens zogeheten expertbijeenkomsten. Hierin leggen we een aantal VTH-experts van de Omgevingsdiensten onze ideeën voor. Zij kunnen daarop vervolgens aanvullen en wegstrepen. Om zo effectief mogelijk te werken, gebruiken we een Group Decision Room. Iedere deelnemer heeft zijn eigen laptop waarmee hij een bijdrage kan leveren aan het overleg. Als iemand iets inbrengt, verschijnt dit direct op alle beeldschermen en op een centraal projectiescherm.

De basis voor de nieuwe kentallen is niet het provinciale bedrijf als geheel, maar zijn de afzonderlijke milieugerelateerde installaties en activiteiten. Elk bedrijf is uniek in samenstelling en moet dus ook unieke cijfers hebben (die natuurlijk wel op uniforme wijze zijn gedefinieerd). Zo kunnen de Omgevingsdiensten hun vergunningverlening, toezicht en handhaving optimaal organiseren. Zij gebruiken de getallen ook in hun begroting en in de planning en programmering van hun milieuwerkzaamheden.

Meer weten over onze support en ervaring?
Al 25 jaar buigt KplusV zich over vraagstukken van de rijksoverheid, provincies, gemeenten en Omgevingsdiensten rondom VTH. Zo hebben we jarenlang de uitvoering van de milieuwetgeving gemonitord voor de provincies en voor het ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat. Bij Kenniscentrum InfoMil* van ditzelfde ministerie zijn we nu ook met een kentallenopdracht bezig. Hier zetten we een methodiek op, waarmee de kentallen kunnen worden vastgesteld.

Onze adviseur Bas Grol vertelt u er graag meer over.

*InfoMil is het centraal informatiepunt voor wet- en regelgeving op milieugebied en in het omgevingsdomein. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.