Advertentie

Winterswijk verwijdert vlaggen alsnog

Verschillende gemeenten hebben de omgekeerde vlaggen verwijderd. Ook Winterswijk, dat daar vorige week mee stopte na bedreigingen.

ANP
03 augustus 2022
vlaggen omgekeerd
Omgekeerde vlaggen bij LoenerslootSander Koning/ANP

In het Gelderse Winterswijk zijn woensdag alsnog de omgekeerde Nederlandse vlaggen weggehaald die daar door boeren waren opgehangen uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. ‘Ingrijpen was gelukkig niet nodig, want deze keer verliep alles rustig en veilig’, meldt burgemeester Joris Bengevoord op de site van de gemeente.

Kwetsend

Winterswijk verwijderde de vlaggen die in de bebouwde kom aan gemeentelijke en provinciale eigendommen hingen. Het is niet toegestaan om daar vlaggen aan vast te maken, en bovendien vonden sommige inwoners het omkeren van de vlag kwetsend, aldus de gemeente. Die weet nog niet wat er met de verwijderde vlaggen gaat gebeuren. Het weghalen van de vlaggen werd vorige week stilgelegd na ernstige bedreigingen. Ook op straat was de sfeer volgens de gemeente toen grimmig.

Gemeentelijk eigendom

Meppel is woensdag begonnen met het weghalen van omgekeerde vlaggen. ‘Het protest kan én mag gevoerd worden, maar gemeentelijke eigendommen zijn hier niet voor bedoeld. Vlaggen op particuliere terreinen of panden laten we vanzelfsprekend hangen’, laat de Drentse gemeente weten. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk in Zuid-Holland meldt woensdag dat boeren zelf hun omgekeerde vlaggen hebben verwijderd. De provincie Zuid-Holland heeft boeren tot 5 augustus de tijd gegeven om hun vlaggen weg te halen. Flevoland heeft 6 september als uiterste datum gesteld.

Schade

Sliedrecht zegt dat er in de afgelopen dagen ‘prullenbakken, wegen, openbaar meubilair en bomen zijn beklad met omgekeerde Nederlandse vlaggen en teksten tegen het stikstofbeleid’. De gemeente noemt dat niet acceptabel en wil dat de daders opdraaien voor de kosten om de schade te herstellen.

Redelijkheid

Amstelveen roept boeren op omgekeerde vlaggen weg te halen uit de gemeente, onder meer bij de Beneluxbaan. ‘De demonstranten hebben hun signaal kunnen afgeven. Nu doen wij een beroep op de redelijkheid en vragen wij aandacht voor het verdriet van mensen die de omgekeerde Nederlandse vlaggen zien.’ Ook de Utrechtse gemeente De Ronde Venen wil dat de vlaggen worden weggehaald. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie