Advertentie

Noord-Holland verbreekt banden met Chinese provincie

Vanwege een strategische heroriëntatie beëindigt Noord-Holland nu toch de vriendschapsbanden met de Chinese provincie Shandong.

23 juli 2022
China-tech-shutterstock-671045005.jpg

Noord-Holland wil zich meer richten op Europese regio’s en minder de samenwerking zoeken met China. Daarom verbreekt de provincie de banden met de Chinese provincie Shandong. Dat staat in een brief van het college aan de Statenleden.

Omstreden

De zusterband met Shandong was vanwege de mensenrechtensituatie in China al langer omstreden. Maar vorig jaar verklaarde het college na vragen uit de Staten nog de band te willen continueren. ‘De effecten van het opzeggen van de zusterrelatie zijn niet te overzien.’ Wel werd destijds op advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken een  ‘kritisch-constructieve houding’ aangenomen. Via die weg hoopte de provincie de mensenrechten toch te kunnen aankaarten.

Europese regio's

Het college meldt nu een wijziging in het internationale beleid van Noord-Holland, dat zich voortaan wil richten op andere Europese regio’s. ‘We vertrouwen erop dat u begrip heeft voor deze afweging.’ De mensenrechten worden in de brief niet als argument genoemd.

Economisch karakter

De zusterband tussen Noord-Holland en Shandong bestond sinds 1996, en droeg vooral een economisch karakter. Nog negen Nederlandse gemeenten hebben een stedenband met China: Amsterdam, Delft, Enschede, Groningen, Maastricht, Oosterhout, Oss, Tilburg en Weert.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Gelet op de slappe en ongeïnteresseerde houding van China bij de Oekraïneproblematiek is dit een verstandig besluit.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie