Advertentie

Zwolle gaat door met ‘blurring’

De gemeente Nieuwegein mag een week geleden dan gestopt zijn met ‘blurring’, Zwolle denkt daar niet over. De Overijsselse hoofdstad gaat door met de VNG-pilot om mixfuncties in de detailhandel toe te staan.

13 oktober 2016

De gemeente Nieuwegein mag een week geleden dan gestopt zijn met ‘blurring’, Zwolle denkt daar niet over. De Overijsselse hoofdstad gaat door met de VNG-pilot om mixfuncties in de detailhandel toe te staan. 

Experiment
Blurring, oftewel vervagen, is de term die wordt gebruikt voor winkels die naast hun originele dienstverlening ook andere producten of diensten aan de klanten aanbieden. Een wijntje bij de kapper, kaas en nootjes bij de slijter, kunst bij de boekhandel. Aanvankelijk deden 36 gemeenten mee aan een pilot van de VNG om te kijken in hoeverre ‘blurring’ leidt tot nieuwe manier van winkelen en uitgaan. Aanvankelijk deden 36 gemeenten mee aan de proef.

Verboden
In de Drank- en Horecawet zijn mengvormen van horeca en detailhandel nu nog verboden. De Slijtersunie, fel tegenstander van de experimenten, daagde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voor de rechter. Half juli de Haagse voorzieningenrechter dat de rol van de VNG bij het experiment beperkt was en dat de Slijtersunie de deelnemende gemeenten individueel voor de rechter moest dagen.

Bijzondere omstandigheden
Dat deed de Slijtersunie, te beginnen met Nieuwegein. De voorzieningenrechter in Utrecht bepaalde eind juli dat mengvormen van winkels en horeca echt niet zijn toegestaan en dat Nieuwegein de wet overtrad.  'Alleen onder bijzondere omstandigheden kan de gemeente afwijken van handhavingsplicht', oordeelde de rechter. Daarin zag Nieuwegein aanvankelijk een ontsnappingsclausule om toch door te gaan met de experimenten. Vorige week echter besloot burgemeester Frans Backhuijs toch met de proef te stoppen. De hele discussie was naar zijn smaak te veel in de juridische sfeer terechtgekomen.

Meer inzicht
Maar in Zwolle gaat het experiment gewoon door. Woordvoerder Karin Obdeijn van de gemeente Zwolle zegt in dagblad De Stentor:  ‘Er is breed draagvlak in de stad en bij de ondernemers. We trekken daarin ook nauw op met Koninklijke Horeca Nederland en Citycentrum Zwolle.’  Voorlopig gaat de gemeente door met de mixfuncties, ‘juist ook om te onderzoeken waar ondernemers tegen aan lopen in de bestaande Drank- en Horecawet en om daarin meer inzicht te krijgen’, aldus de woordvoerder. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans de Graaf / fractievz. VVD Langedijk
Hier zie e duidelijk dat wetgeving ver achter loopt bij maatschappelijke ontwikkelingen. Internetverkoop via webshops wint het razendsnel van de traditionele winkel. Het traditionele winkelen moet veel meer een beleving worden daarbij horen een hapje en een drankje of andere vormen van entertainment. Als we dit gaan blokkeren dan is het alternatief lege winkelstraten. Jammer dat de kortzichtigheid van de Slijtersunie maar ook van Horeca Nederland het lijkt te winnen. Lege winkelgebieden betekent ook gewoon lege horeca. Steek de koppen bij elkaar en probeer te redden wat er te redden valt, een win-win situatie voor alle partijen,
Jeannette
Goh, het moet dus maar normaal worden dat we aan de drank gaan als we naar de kapper, Blokker of opticien gaan. Wat een belachelijke redenering dat we lege winkelstraten krijgen als we niet in iedere winkel aan de wijn kunnen. Alleen daarom moet je al een drankverbod in winkels afdwingen. We gooien de sigaretten achter slot en grendel omdat dit voor kinderen beter is, maar mama/papa gaan lekker aan de wijn o.i.d. als ze bij de kapper zitten. En dan hup weer achter het stuur om naar huis te rijden. Jammer die kortzichtigheid van de VVD er meneer de Graaf. Een in mijn ogen kortzichtigheid die zorgelijker is dan de kortzichtigheid van de Slijtersunie. Geef mij maar een goede service en klantvriendelijke verkoper(ster). Daar is bij veel winkels nog wel een verbeterslag te maken.
Advertentie