of 61869 LinkedIn

Zwangere raadsleden mogen worden vervangen

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat zwangere volksvertegenwoordigers ook in de laatste vier maanden van hun termijn kunnen worden vervangen. Dat schrijft ze in een antwoord op kamervragen.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat zwangere volksvertegenwoordigers ook in de laatste vier maanden van hun termijn kunnen worden vervangen. Dat schrijft ze in een antwoord op kamervragen.

Geen zwangerschapsdiscriminatie

Kamerleden Özütok (GroenLinks), Den Boer (D66) en Van Raak (SP) toonden zich er verbaasd over dat een Nijmeegs raadslid onlangs ontslag nam omdat zij geen zwangerschapsverlof zou hebben kunnen nemen in de laatste vier maanden van haar zittingsperiode. Zij vroegen de minister daarbij of er naar haar mening sprake is van zwangerschapsdiscriminatie. Dat laatste in volgens Ollongren niet het geval. Volgens haar maakt de kieswet wel degelijk mogelijk dat zwangere raadsleden in de laatste vier maanden van hun termijn met verlof kunnen. Het benoemen van een vervanger is volgens de minister echter niet mogelijk gedurende de 16 weken voor raadsverkiezingen.

 

Wetswijziging

Ollongren laat in de beantwoording weten dat zij graag bereid is om een voorstel tot wetswijziging in te dienen om mogelijk te maken dat raadsleden ook in de laatste 16 weken van hun termijn kunnen worden vervangen. Dat voorstel wordt op korte termijn naar de Tweede Kamer verstuurd. ‘Uit allerlei onderzoeken blijkt dat de werkbelasting van raadsleden de afgelopen jaren is toegenomen’, aldus Ollongren. ‘Ik draag er graag aan bij dat deze belasting in een vaak intensieve periode van het raadswerk niet wordt versterkt door de afwezigheid van een raadslid wegens zwangerschap of ziekte.’

 

Adoptie

De minister is echter niet van mening dat de mogelijkheid tot verlof en vervanging ook voor adoptieouders moet gaan gelden. De wetgeving die mogelijkheden tot ziekte- bevallings-, of zwangerschapsverlof en de vervangingen bepaalt, is volgens haar bedoeld voor Kamerleden die fysiek niet in staat zijn om hun werk uit te oefenen, niet als grondslag voor ouderschaps- of adoptieverlof.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Heidi (Burgerzaken) op
@Norman Waalre - het moment van je zwangerschap plannen, is net zo eenvoudig als het plannen van het moment waarop je de loterij gaat winnen. Je kunt best iedere maand een lot kopen, maar óf en wanneer je wint, daar heb je geen enkele invloed op.
Door p op
@Norman, plannen...uhm zo werkt het niet bij de meeste mensen Norman. Enne trouwens waarom zou je je ambtstermijn daarop moeten plannen?
Door Caroline op
Minister Ollongren is echt niet van deze wereld. Nu wil zij, na gedram van linkse partijen, een zwanger raadslid vervangen terwijl er nog maar 4 maanden of minder te gaan zijn tot aan de raadsverkiezingen. Ieder raadslid weet dat de laatste maand voor de verkiezingen geen raadsactiviteiten worden gehouden. Want dan is het immers campagnetijd. Bovendien vallen ook kerst en jaarwisseling in de laatste 4 maanden. Dus Ollonkreng gaat wettelijk een vervanging regelen voor effectief 2 maanden ? Wat een onzin. Laat dat zwangere raadslid toch gewoon die laatste paar maanden uitdienen. Zij hoeft echt geen ontslag te nemen !
Door Norman Waalre op
Het tijdstip van een zwangerschappen kun je in principe plannen met je partner. Dan kun je daarmee toch rekening houden met je ambtstermijn?
Door Toeschouwer (Waarnemer) op
In het artikel staat een onjuiste passage. Artikel X10 lid 1 laatste volzin verbiedt met zoveel woorden dat een zwanger raadslid de laatste 16 weken voor de verkiezingen tijdelijk ontslag krijgt. Of de Minister is verkeerd geciteerd, of de Minister zit ernaast.

Vacatures

Van onze partners