of 59082 LinkedIn

Zutphen stuurt persoonlijke brief naar kritische tweep

Hij verzond naar de smaak van de gemeente Zutphen iets te vaak negatieve tweets over het warmte-koudesysteem in de nieuwe eco-wijk De Teuge.

Het zal een vreemde gewaarwording zijn geweest om in je brievenbus een papieren gemeentebrief te vinden als reactie op  kritische tweets. Het overkwam onlangs een twitteraar, oftewel ‘tweep', uit Zutphen. Hij verzond naar de smaak van Zutphen iets te vaak negatieve berichtjes over het warmte-koudesysteem in de  eco-wijk De Teuge.

Niet grof

Volgens de bewuste kritische burger, Marcel van den Breemen, functioneert het systeem in de duurzame wijk niet goed en doet de gemeente er te weinig aan in zijn ogen. Hij twittert er regelmatig over, maar tegen De Stentor beweert hij nooit grof te worden. Verder beroept hij zich op de vrijheid van meningsuiting en noemt hij de actie van de gemeente ‘kinderachtig.’

 

Respect

In De Stentor is een fragment van de brief te lezen:  ‘De laatste tijd heeft u de gemeente Zutphen of medewerkers van de gemeente genoemd in uw twitterberichten’ (…) ‘De onderwerpen waarmee u hen noemt gaan over De Teuge en duurzaamheid. Het uitgangspunt van de gemeente is dat wij iedereen die contact met ons zoekt met respect behandelen. Datzelfde respect mogen mijn medewerkers ook van u verwachten. Ik verwacht dat u zich bij toekomstige berichtgeving zult beperken tot de inhoudelijke aspecten.’

 

Geen commentaar

De brief is ondertekend namens het college van B en W door de nieuwe gemeentesecretaris Boy Janssen. Of Breemen de enige criticaster is die door de gemeente op het matje is geroepen is niet duidelijk. De gemeentewoordvoerder van Zutphen liet weten geen commentaar aan de media te geven, maar de zaak uitsluitend met de twitteraar te willen oplossen.


Stoppen met brieven

De VVD in Zutphen wil dat de gemeente stopt met het versturen van brieven aan mensen die kritisch over Zutphen twitteren. Dat zei fractievoorzitter Willem van Stockum van de oppositiepartij dinsdag. 

,,Ik verwacht dat u zich bij toekomstige berichtgeving zult beperken tot de inhoudelijke aspecten'', staat in de brief. ,,Ik zou het college willen aanraden hier subiet mee te stoppen. Ik vraag me af of ambtenaren niet wat zinnigers hebben te doen'', aldus Van Stockum.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Daalder Windparken Wiki op
Goed dat de gemeente zutphen serieus om gaat met kritiek. Kennelijk voelt de gemeente Zutphen zich aangesproken, en zullen medewerkers wel op een of andere manier de hand hebben in die ecowijk.

De problemen in Zutphen zijn serieus en te wijten aan het voorop willen lopen, en er vooraf te weinig expertise in willen stoppen.
Hadden ze dat wel gedaan, dan waren de technische risico's onderkend en was veel ongemak voor de bewoners voorkomen geworden.

Of alle kritiek terecht op de gemeente moet worden gericht weet ik niet, maar ze hebben in ieder geval te weinig aandacht gehad voor de gebruikers in de gemeenschap.
Zie http://deteuge2.nl/dossier-de-teuge/

Op basis van deze presentatie van Liander is mijn conclusie:

De Warmtepomp woningen zijn lang niet voldoende geisoleerd,
Daardoor is te veel wp vermogen nodig
De warmtelevering war commercieel opgezet, begrijpelijk dat je dan niet te veel isoleert, heel erg fout en heel erg niet duurzaam.
Ik lees niets van instructie voor de gebruikers, als je swintersa met het raam open slaapt, bijvoorbeeld, lekt veel warmte weg, en WPwarmte is nu eenmaal duurder dan aardgas warmte
Wel vreemd dat een WP systeem in zijn geheel in 15 jaar wordt afgeschreven. Dan heeft de leverancier er weinig vertrouwen in, of er is te veel subsidie geconsumeerd. Laat die subsidie consument dan maar opdraaien voor de extra kosten.
Door Sjoerd Visser op
Die lange tenen ook bij die ambtenaren en andere overheidsdienaren. Het liefst alleen de positieve praatjes en plaatjes, maar geen negatieve berichtgeving. Helaas blijken zachte heelmeesters stinkende wonden te veroorzaken, en het lijkt erop dat de tweets langer zijn verzonden maar dat behalve de brief er verder geen actie is ondernomen om de klachten uit te pluizen en een antwoord op de klacht terug te sturen. Komt men met zo'n intimidatiebrief aankakken: typisch NL.
Door Joe op
Ongelooflijk. Kennelijk heeft de gemeente Zutphen nog nooit van Webcare gehoord. Handel het netjes af via Twitter zou ik zeggen. En mag dat zomaar om de gegevens van een twitteraar uit de GBA te halen om een brief te sturen?
Door Gerard (waarnemer te velde) op
Jammer dat we er niet achter komen of er nu wel of niet iets mis is met dat warmte-koude-systeem. Heeft die twitteraar (om onopgehelderde redenen wordt hij met tweep aangeduid) eigenlijk gewoon gelijk, of is hij een zeurpiet. Dat had ik nou wel eens willen weten.
Door Willem op
Schandalig. Het zou me niets verbazen als de heer van den Breemen op een zwarte lijst is gezet en tegengewerking ondervindt wanneer hij zich bij de gemeente meldt voor een product of dienst. Kleinzielig gedrag van Zutphen. Je zal er maar wonen.
Door hans (ambtenaar) op
Kinderachtig van de gemeente Zutphen. Maar wat wil je van een gemeentesecretaris die boy heet.......